Sayın Bay Hulusi Yetkin

Gaziantep Kültür Dergisinin 93 sayısındaki Oğuzeline ait yazıyı okudum. Duygulandım. Cemil Cahit Güzelbey, bu yazılarıyla gerçeğin tâ kendisine değinmişler.

Evet: Doğduğum ve 20 yaşına gelinceye kadar büyüdüğüm o Ortaasyanın, Endican şehrinin Delverzin Kışlağındaki bir Özbek ve Türkmen sahrasındaki, Hivenin Kızılayak köylüsü bir Türkmen çocuğu ile Gaziantebin, Oğuzeli köyünün çocuğu arasında hiç bir fark yok. Göreneği özü ve dili bir olan, Oğuzelili, Hüseyin ağanın oğlu Mehmet ağa ve Topçuoğlu Arif, Beyler beyi köylüsü Dede Çolak, Uckubbeli Halil ağa, Buldumlu Nacar Ali ayni Oğuz kanını, dilini ve göreneklerini taşıyor. Gümrük subayı iken dokuz yıl Gaziantebin köylerini gezerek bizzat gördüm. Oğuzelinin bütün köylerini, doğduğum Delverzin kadar severim. Oğuzeli, Kilis, Nizip ve bütün Anteplileri Öz karındaşlarım kadar severim. Bu duygularımın da Gazianteplilerin duyduğunu çok iyi bilirim.

Bir turist olarak gezilirse, Türkistan Türkleriyle, Oğuzeli köylerinden: Sazgın, îkizkuyu, Hümeyli, Tüm, Arkık, Nurgana, Sevindik, Hutoğlu, Büyük ve Küçük Karacaören, Kandevir, Üçkubbe, Çangallı, Aşağı, Beylerbeyi, Buldum, Kumserun, Alahan, Salhan. Hatta Suriyedeki Mullayakup, Silsile, Öküzöldüren, Kadıköy, Haydarpaşa, Çobanbeyli katıksız Oğuz Türklerindendir. Şu köy adlarına bakın. Bıkır, Alahan, Salhan, Kandevir, Tüm köylerinin adları tam türkçedir. Türkistanın köylüsiyle, Antebin köylüsünün konuştuğu dil aynidir. Bu Oğuzeli Köylülerinin aralarında bulunduğum an ayni Türkistan Türklerinin aralarında bulunduğum an ayni Türkistan Türklerinin arasındaymış gibi duygulanırdım ve bir fark göremedim. Hele oyun ve türküleri ne kadar benziyor. Bugün doğduğum yeri nasıl özledimse Oğuzeli, Beylerbeyinide aynı şekilde özlüyorum. Çünkü Türkistandaki gibi Oğuzelinin köylüleriyle de kaynaşmıştık. Eminimki Oğuzeli köylüleride ayni duyguyu taşıyorlar.

Beye Kırgızlar Bıy, Özbekler Bek derler. Yani Bıykır (Kır Beyi) demektir.

Şimdi, soruyorum: Oğuzelili Hüseyin ağanın oğlu Mehmet ağa ve Topçu Arif, Uçkubbeli Halil ağa, Buldumlu Nacar Aliye söylediklerim gerçeğin tâ kendisi değilmi?

Ey Gaziantepli kahraman Oğuzelililer, sîzlere Cumhuriyetimizin eşiği, 19 Mayıs diyarı Karadenizin incisi Samsun’dan selâm. 5 Kasım 1965

Âlim ALTAYLI

Milli Eğitim Gazi Kütüphanesi Müdürü

SAMSUN