Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Çuko Birlik, Fıstık Birliği ve 1500 mahalli müstahsilin birlikte kurdukları ve 1955 yılından beri inşaat ve montaş devam etmekte olan tesislerimizi 7 kişiden müteşekkil İtalyan uzmanlarının nezaretinde bugün memleket hizmetine açıyoruz.

Şu ana kadar 21 milyon lirayı bulan yatırımlarınız, gelecek yıl yapılacak bazı ilave ve yedek tesislere ödenecek bedellerin ilavesi ile 25 milyonu aşacaktır.

Kombinamızın bu mevzuda yalnız memleketimizin değil Avrupa’nın dahi en büyük ve en modern tesislerden müteşekkildir.

Bu tesislerin ham madde ihtiyacını iki grupta toplamak mümkündür.

Bunlardan birisi Zeytin diğeri ise üzümdür.

Kombinamıza dahil üniteler ve bu ünitelerin istihsalleri kısaca şöyledir:

1- Zeytin Pres Tesisi:

Beheri günde 7 ton zeytin danesi işleyebilecek olan 10 adet en son sistem süper pres 4 santrifüj, 2 yıkama makinesi ve 4 taş, diğer mütemmimleri ile her biri 70 ton yağ istiap edebilecek olan 14 adet modern depodan ibarettir.

Zeytin pres tesisimiz en modern ihtisal şekli olan kuru usul fabrikasyonla çalışır.

2- Prina Kurutma ve Ekstraksiyon Dairesi:

Kapasitesi günde 80 ton olan ve iyi kalite sabunluk yağ elde edebilecek olan bu tesislerimizin ihtiyacı bulunan ham madde yani zeytin küspesi normal mahsul yıllarında Nizip zeytin istihsalinin ancak beşte birini işleyebilecek olan pres tesislerimizden arta kalan prinalara ilaveten Antakya, Tarsus ve Kilis’ten yapılacak bir miktar mubayaalarla, mahsul dönemi olmayan yılda da aynı bölgelerden yapılacak mubayaalarla karşılanacaktır.

3- Rafineri Dairesi:

Ham maddesini Nizip, Kilis ve Antakya’dan temin etmeğe düşündüğümüz ve en son buluş ve yenilikleri ihtiva eden bu tesisimiz günde 10-15 ton yüksek asitli yağ Rafine edebilecek kapasitededir.

4- Sabun Dairesi:

Şimdilik yerli tip, gelecek yıl Avrupa’dan mubayaa edeceğimiz modern makinalarla yepyeni bir tiple imalat yapabileceğimiz bu tesislerimizde şimdilik günde 10 ton sabun yapabilecektir.

5- Gliserin Dairesi:

Sabunun pişirilmesini müteakip sokağa dökülen sabun altı sularını değerlendirmek üzere kurulan bu tesisimizden günde 10 ton sabun altı suyu işlenerek bir ton saf gliserin elde edebilecektir.

Gliserin:

İlaç, patlayıcı maddeler, sun’I reçine, tekstil, tutkal ve jelatin, dericilik, plastik cam ve elektrik malzemeleri sanayiinde kullanılmaktadır. Halen 1000 ton olduğu tahmin olunan memleketimiz ihtiyacının yüzde 80 ni hariçten ithal edilmektedir.

Bu tesisimiz hem bölge sabunlarının sabun altı sularını değerlendirmiş olacak ve hem de memleketimize ortalama bir hesapla 2,5-3.00.000 liralık bir döviz tasarrufu sağlayacaktır.

6- Salamura Dairesi:

Bu tesisimiz yılda 300 ton yeşil ve siyah salamura zeytin yapılabilecektir. Ancak bölgede çok çeşitli zeytin bulunduğundan, bunlardan hangisinin salamuracılığa elverişli olduğu henüz etüt safhasındadır.

7- Konsantre Üzüm Suyu ve Üzüm Halı Dairesi:

Memleketimiz için yepyeni bir mevzu olan bu tesisimiz günde 50 ton üzüm işleyebilecektir.

Elde edilecek mamulün başkaca hususiyeti üzüm suyunun içinde bulunan vitaminlerin aynen muhafaza edilebilmesidir.

Diğer tesislerimizdeki makinalar gibi bu tesislerimizdeki makinalarda eski dolar kuru üzerinde mubayaa edilmiş olmasına rağmen bu tesis müessesemize bina bedeli hariç 1.500.000 liraya mal olmuştur.

8- Kutu ve Kupaj Dairesi:

Mamullerimizin ambalaj ihtiyacını karşılayabilecek olan bu tesislerimiz günde 1500-2000 adet teneke kutu yapabilecek ve doldurabilecek kapasitededir.

İmkân bulunduğu takdirde piyasanın ihtiyaçlarının karşılanması cihetinde gidebileceği tabiidir.

Bu tesislerden ayrı olarak, 23 atmosfer tazyikli ve saatte 5.500 kg. Buhar veren bir buhar santralı, 250 kilovat amperlik bir dizel jeneratör, marangoz ve tamir atölyeleri, işçi pavyonu, büyük bir laboratuvar, 1500 tonluk mamul emtsa depolarında bugün hizmete açacağımız tesisler meyanındadır.

Not: Bu yazı Fabrika Umum Müdürü Ali Galip Pehrizoğlu’nun fabrikanın açılış konuşmasından alınmıştır.