Kilis ilçemize bağlı Murathüyüğü Bucağında bulunan ve hikâyesi dilden dile dolaşan ‘Perili Mezar’’ın esrarı adeta efsane haline gelmiştir.

Murathüyüğü Bucağına gittiğimizde arabamızın önüne çıkan bekçi Ökkeş Yeter’den “Perili Mezar’ı sorduk. “Buyurun sizi götüreyim” dedi. Mezar’ı eliyle işaret ederek gösterdi.. “Taa şu tepede.”

Arabamızı durdurup tırmanmaya başladık. Nefesimiz kesiliyor ve sık sık duruyorduk. Sonunda mezarın başına geldiğimizde her şeyi unutuverdik birden.

BEKÇİ ANLATIYOR

Bekçi Ökkeş Yeter “Perili Mezar”ın hikâyesini şöyle anlatıyordu bize :

— Bundan yıllar önce bu civarda yaşayan göçebeler varmış. Civan adındaki delikanlı komşu çadırda oturan Elif'e aşık olmuş. Fakat Civan’a kızı vermek istememişler. Kızı başka biriyle evlendirmek istemişler. Elif, Civan'ı istemiş ama neye yarar. Kızı gelin etmişler başka biriyle. Elif gerdek gecesi bıçağı çekerek canına kıymış. Civan kahrından başını kayalara vurmuş. Elif’in cesedini alarak bu tepenin başına çıkarmış. Ve kendi elleri ile yeri kazarak buraya gömmüş. O günden bugüne kadar buranın adı “Perili Mezar” kalmış. Rivayete göre, muradına eremeyen Elif, haftada bir gece çıkar etrafta dolaşırmış Civan ise dağlarda saçı sakalı bırakıp kaybolmuş gitmiş.

KÖY KURULUYOR

Daha sonra konuştuğumuz bucak sakinleri aynı hikâyeyi anlattı bize. Bu olay üzerine göçebeler birbirine düşman olup o civardan ayrılmışlar. Daha sonra burada başkaları tarafından Bir köy kurulmuş. Genç kızlar Elif’in mezarına giderek dua etmeye, dilek dilemeye başlamışlar. Ve ondan köyün adı: “Murat hüyüğü” olmuş.

Mezarın civarında taşları üst üste koyarak dilek dileyen kızları gördük. Hepisinin bir türlü dileği vardı. Dileği yerine gelen genç kız burada cuma günleri gelerek bir horoz kurban etmektedir. “Perili Mezar”a her cuma günü civar köylerden yüzlerce genç kız gelmektedir.

TURİSTİK HALE GETİRİLECEK

Köy muhtarı İbrahim Polat “Perili Mezar’’ın yerinin turistik hale getirilmesi için çalışıldığını söyledi bize. Her cuma günü en az mezarı 400 genç kız ziyaret etmektedir.

Murathüyüğü stajyer öğretmenlerinden Figen Elmacı’da şunları söyledi:

— Hikâye en az 150-200 yıl önce cereyan etmiş Köyün kurulması da bu tarihe dayanıyor...”

Murathüyüğün’den arabamız tozduman içinde ayrılırken “Perili Mezar” adeta bize tepenin başından sesleniyor… (Kent)

Ahmet BARUTÇU