Yılda 10 milyar liralık iş yapan bu tanınmış milyardere göre (7 kaide) den meydana gelen altın anahtara sahip olmak hemen hemen herkesin elinde demektir.

1- Bir işe girişenlerin çoğu, güçlerinin ancak onda birini harcarlar. Çalışma ve yaratma gücünü tamamen işe verirseniz aldığınız netice sizi şaşırtacaktır.

Onaltı yaşında bir fotoğrafçıdan iş isteyen Henri Kaiser, ona şöyle demişti:

- Efendim, sizden bir iş istiyorum. İki ay içinde kârınızı üç misline çıkaracağımı sanıyorum.

Fotoğrafçı, kahkaha ile gülerek alaylı alaylı sordu:

- Ne dedin? Ne dedin?

- Kazancınızı üç misli arttıracağımı söyledim. Muvaffak olmazsam ücretimi vermezsiniz, muvaffak olursam fazladan sağlanan kârın yarısını isterim.

- Muvaffak olursan seni ortak yaparım, dedi fotoğrafçı gülerek.

Kaiser bundan sonrasını şöyle anlatıyor:

- Başlangıçta korkmuştum. Ama şahitlerin yanında başaracağımı söylediğim için, kolları sıvayıp bütün gücümle işe giriştim. İlk iş olarak siparişleri yirmi dört saatte yaptığımızı bildiren afişler hazırladım. Patron bu işin üstesinden gelemiyeceğimi söyledi. Çok çalışmayı göze almıştım. Sabahın dördünden akşam geç saatlere kadar çalışıyordum. Çalıştıkça hevesim arttı, hayatı daha güzel bulmaya başladım. İşler o kadar çoğaldı ki, südütyonun aydınlanma tesisatını büyütmek zorunda kaldım. İki ay sonra fotoğrafçının kazancı dört misline çıkmıştı.

CESARET ve SABIR YANYANA

2- Cesaret ve sabır, paralel gitmeli. Bu şekilde bütün engeller aşılır.

Kaiser’le beraber çalışanlar, onun için şöyle diyorlar:

(Size gülerek karşı koyar, itirazınızı gülerek karşılar. Hiç bir şeyden yılgınlık göstermez. Kapıdan kovarsanız bacadan içeri girer.)

HAYALLERİNİZ VÂZIH OLMALI

3- Hayalleriniz, yapmak istediğiniz işler bulanık olmamalı, onları değerlerine göre gayet seçkin bir şekilde sıralandırmalısınız ve sonra gerçekleştirmeye teşebbüs etmelisiniz. Ne yapacağını bilerek hareket etmek o işi başarmaktır. Pek çok insanlar, belirsiz gayeler için enerji sarfeder, bazan da en belirli bir iş için enerji sarfetmemek için kendilerine mazeret uydururlar. Ne yapmak istediğinizi bilmiyorsanız, bunu kendinize bir daha, bir daha sorun (Dünyada en çok arzu ettiğim şey nedir?) deyin Vereceğiniz cevap, hayalinizdekini açığa çıkaracaktır. Önce yapacağınız şeyi inceleyip tanıyın.

İŞ BİR İHTİYACI KARŞILAMALI

4- Yaptığınız her şeyin halka da faydası olmalıdır. Buluşlarınız halkın ihtiyacını karşılamaktadır. Sizin haretinizden ve teşebbüsünüzden faydalanmak isteyenlerin sayısı arttıkça, sizin de başarı şansınız artacaktır.

5- Bir iş yaparken şu düsturu da unutmamalıdır: (Akıl akıldan üstündür.) Ben yanıma daima benden daha akıllı insanları toplar, fikirlerinden faydalanırım. İşi başlangıçta ilerletmek fırsatını da bulduğum için, onların buluşlarını gerçekleştirmeleri için selâhiyet veririm ve kontrol ederim.

6- İşe teşebbüs edince insan ona bütün varlığı ile bağlanmalı, bilhassa zamanını boş yere geçirten şeylerden uzak kalmalı. Meselâ bir saat istirahat etmek için birbuçuk saat süren bir filme gitmemeli. Kendi kendinize sormalısınız: (Bu enerji ve zaman sarfı işimi aksatmayacak mıdır?

7- Bugünkü işinizi, asla yarına bırakmayın. Yarın ölecekmiş gibi düşünün ve ölmeden işinizi bitirmeye çalışın. Biliniz ki insanı çalışmak öldürmez. Gelişi güzel çalışmak öldürür.

Kaiser, yatağa girdiği zaman bile çalışmaya devam eder. En iyi fikirlerinin yatağa girdiği zaman geldiğini söyler. Onun içinde başucunda daima bir defter ve kalem bulundurur. Bulunuşlarını not edip, daha sonra bunları işler.

(Yeni İstanbul)