30 Haziran 1958 akşam saat 20:30’dan itibaren Kültür Derneğine bağlı Gençlik Birliklerinin eski Halkevi salonunda 4’ncü gösterisi vardı. Salon dolmuştu. Çoğunluğu gençler teşkil ediyordu.

Cumbuş çalan ve okuyan Ömer Gök ile Darbukacı Durdu Saydam isimli gençler çok beğendiler ve iki defa sahneye çıkmak zorunda kaldırlar. Yine Kültür Derneği Musiki kolundan Mehmet Akyüz’ün okuduğu şarkı ve türküler büyük takdir topladı. Geceye Türk Musikisi Cemiyeti Folklor ekibide iştirak etmişti. Fazıl muhsinoğlu idaresindeki heyette: Adil Koca, Hüseyin Dülük, Sedat Çolak, Haci ve Orhan Şanlı çok muvaffak oluyorlardı. Sadık Anların spor naklen yayını da çok beğenilmişti.

Programın ikinci kısmında Şen Tiyatro elemanları Mehmet Ali Çamlı’nın yazdığı (İnsan Sarrafı) isimli iki perdelik piyesini sahneye koydular. Herşeyi biliyorum zanneden cahil imam Molla rolünde Mehmet Ali Anlar, daima dolandırılan zavallı terzi Apanakyan rolünde Mehmet Arpacı, hapisten kaçmış dolandırıcı sahte Avukat Hikmet rolünde Sabahattin Kazanasmaz, Hikmet’in benzeri otel müşterisi asarıatika mütehassısı Adil rolünde Sadık Anlar, Hikmetin hapishane arkadaşı cüce Kerim rolünde Mustafa Bakkaloğlu, daima dolandırılan sahte avukatın müşterisi Hulûsi rolünde Ökkâş Demirpençe, Adili dolandırıcı diye yanlış yakalıyan şişman bir polis rolünde Mehmet Ali Balım muvaffak oldular.

Gecenin geç vakitlerine kadar, boğucu bir sıcağa rağmen büyük bir seyirci kütlesi temsili takip etti. Rejisörsüz, bir çok imkânsızlıktır içinde yılmadan daha iyiye doğru koşan fedakâr gençleri tebrik ederiz. Gecenin kusurlu cihetleri de vardı. Fakat gençlerin yenmek zorunda kaldıkları engelleri bilenler, bu kusurları hoş göreceklerine, gençleri teşvik edeceklerine gençlerin elde ettiği neticenin çok iyi olduğunu takdir edeceklerine inanıyorum.

Mehmet TAHMİSÇİ

Fotoğraf: Şen Tiyatronun hazırladığı (Berber Vakkas) temsilinde, Mehmet Katırcıoğlu berberin çırağı rolünde.