Mustafa Bey

İlk belediye reisinin Mustafa Bey olduğu kayıtlardan anlaşılmaktadır. Bu reisin 1920 yılına kadar belediye reisliği yaptığını anlıyoruz. Fotoğrafını bulmak mümkün olmadığı gibi soyadının da ne olduğunu bir türlü anlayamadık. Bu reis zamanında belli başlı bir iş yapılmamıştır.

Hakkı Demirel

1920-1946

Halk tarafından çok sevilen ve sayılan bir belediye reisi olduğunu yine belediye arşivlerinden çıkarmaktayız. Halk arasındaki söylentilere göre bu zat halk arasında hâlâ önemle arzu edilmektedir.

İslâhiye’yi İslâhiye yapan bu adamdır denmektedir. 1929’den 1946’ya kadar belediyenin başında kalmıştır.

Yaptığı İşler:

Mezbaha, istasyon caddesinin açılması. Gazhane, Belediye oteli, Şimdiki postane binası, Hakkı Demirel caddesi, tarafından yapılmıştır. Bu işleri yaparken de Hakkı Demirel halkın zaman, zaman, muhalefeti ile karşılaşmış ise de iyi niyetini anlayan halktan sonradan çok yardım ve müzaheret görmüştür.

Ahmet Atılgan

1946-1950

Bu reis zamanında pek kayda şayan bir iş yapılmamıştır.

1950 1951 yılında tekrar belediye reisi yine Hakkı Demirel olmuştur. Fakat bu kısa süre içerisinde bu reis de belli başlı bir iş yapamamıştır.

Atalay Erdoğan

1951-1954

Atalay Erdoğan 1951’den 1954 yılına kadar belediye reisliğini yapmıştır.

Bu reis zamanında İslâhiye’nin en mübrem ihtiyacı olan su ve Elektrik işi temin edilmiştir. Fenk İçme suyunu şehre getiren reis, şehre Elektrik santralını dahi getirmeye muvaffak olmuştur.

Kemal Bali

1954-1955

Bu reis ise İslâhiye çarşısını tamamen beton yapmaya muvaffak olarak çarşıya çamur deryasından kurtarmıştır. Ayrıca istasyon caddesini asfalt yaptırmıştır.

Mustafa Yırtar

Bu reis zamanında belli başlı bir iş yapılmamıştır.

(FOTOĞRAF)

İslâhiye Belediye Personeli bir arada

Sağdan sola doğru, oturanlar:

1- Halil Deniz Hal bakıcısı 2- Necdet Eren İşletme muhasisibi 3- Cemal Güzel, tahsil memuru. 4- Enver Arıkan Gelir memuru, 5- Süleyman Kanmaz Zabıta memuru.

Ortadakiler, Sağdan sola doğru:

1- Mustafa Kurt, 2- Nuri Akın Belediye muhasibi 3- Belediye reisi Ökkeş özer, 4- Hamdi Özdemir Baş kâtip.

Ayaktakiler, sağdan sola doğru;

1- Mustafa Çetinkaya, 2- Turan Celal Özgeçer Fen memuru.

Hüseyin Abuşoğlu

1958-1960

Bu reis zamanında bazı önemli işler yapılmıştır.

Bugün İslâhiye’de bulunan çocuk parkı ve ayrıca Cumhuriyet alanı bu reis zamanında istimlak edilmiştir.

Muhittin Tancı

1960- 1961

Bu muvakkat reis zamanında da önemli bir iş yapılmamıştır.

Emin Sıralı

1961- 1962

Bu reis aynı zamanda da kaymakam olup memlekete epeyce hizmette ve tarafsızlığa azami gayreti sarf etmişti en büyük hizmetlerinden birisi ve önemlisi, bugün belediyenin içinde oturduğu binayı bu reis yaptırmıştı çarşı başındaki Parkın traturarını yaptırmıştır.

Mahmut Yaşar Aybar

1961-1963

Bu reis halen Gaziantep vali muavini bulunmaktadır.

Hakikaten de yaptığı işlerle övünebilir bir kimsedir.

Belediye gelir temin maksadı ile çarşı içinde 16 tane dükkân yaptırmıştır. Bundan başka çarşı içindeki bazı yoları beton etmiştir. Caddelere flarans koydurmakla caddelerin fazla aydınlanmasına ve süslenmesine çalışmıştır. Mezbaha etrafına su tesisi yaptırmıştır. İtfaiye arabasını, belediye kazandırmıştır.

Ve nihayet 1963 seçimlerinden sonra Adalet partisinden adaylığını koyan ökkaş özer belediye reisi olmuştur.

ÖKKÂŞ ÖZER

17 Kasım 1964 tarihinde reisliği ele alan Ökkaş özer ilk iş olarak İslahiye’nin meşhur sineği ile mücadeleye başlamıştır ve bunun içinde cadde ve sokakların bataklıkları elde mevcut bir kamyonla enkaz ve kum çekmek suretiyle kurutulmuştur, pınar başı ilkokulunun elektrik ve suyunu temin ile kanalizasyonunu yaptırmıştır. Mahalleleri teker teker ele alarak toz ve çamurdan kurtarmak için çalışılmış ve muvaffakta olunmuştur.

Elektriksiz olan mahallelere Maraş’ın Göksün ilçesinden direk getirip dikmek suretiyle bu yerler ışığa kavuşturulmuştur Yeni postaneye belediyenin eski binasının tahsisi ile vatandaşlara bir kolaylık olmak üzere postaneye bu suretle şehir içine getirmeye muvaffak olmuştur.

Kurt ini dağı tepesine 200 kadar çam fidanı dikilmiştir. Ayrıca mezbaha bahçesi ve belediye bahçelerine birçok çeşitli orman fidanları diktirilmiştir.

Mezbahanın on dönümlük yeri ağaç ve sebze bahçesi haline getirilmiştir. 15 Mart 1964 tarihinde sıtma savaş ile anlaşarak belediyemizden 15000 lira tahsisat ayrılarak yanık yağ temini ile sivri sinek mücadelesine başlamıştır, kurulusundan beri bir sivri sinek yurdu olan İslâhiye bu suretle sivri sinekten kurtarılmıştır.

Bugün kasabada tek bir sivri sineğe rastlanmamaktadır.

Bunun içindir ki bütün Şehir halkı yaz gelince cibinlik ihtiyacını bir ekmek kadar arzularken bugün buna ihtiyaç kalmamıştır.

Kaydetmek lazımdır ki, İslâhiye en çok lastik çizme satan bir yer olduğu halde bugün buna da ihtiyaç duyulmamaktadır.

Su ve Elektrik İşleri

Kendi parası ile Ankara’ya bu iş için birkaç defa giden belediye başkanı Ökkaş özer Ankara’dan kendisine vaitlar yapıldığını bu işinde az zamanda temin edileceğini ümit etmektedir.

Günden güne genişlemekte ve serpilmekte olan İslâhiye ilçesinin en mübrem ihtiyacı hiç şüphesiz ki Elektrikle sudur.