Sayın Bay Hayri Erdem Kardeşimize:

Yollamış olduğun dergilerle bir­likte mektubunu aldım Belli ki beni unutmuyorsun. Her iki nüshayı da oku­dum. Hiç ilgilenmedim. Çünkü sadece “ilaı-i kal” (dedikodu!) üzerinedir; b-ni sadece “ilm-İ hal” (ilm-i ledün tarife gelmeyen bilgiler!) ilgilendirir. Şu hâlde, bunları “ilm-i kâl” erbabına takdim etmelisin.

Şimdi; tabiidir ki, tarife gelmeyen bilgiler nedir, diye soracaksın Hık”' kındır; ben de cevap vermeliyim bu bilgiler öyle1 bilgilerdir ki bilgiyi verenler, bilgiyi alanlar; bu verip almada hususi bir yol takip ederler. Yani, diğer bilgiler için öteden beri takip edilen yollardan başka bir yol...

Bu yol, mazide, "sülük” diye adlandırılmış ve malûm olduğu üzeire tarikatlara mal edilmiştir. Bu, yerinde bir şey olmamıştır. Tarikatlar birer müessesleri.r Halbuki bu iş müessese işi değil şiir. Sülûkta olan herhangi bir insan, sülûkta olmayan fakat sülükte olmak isteyen herhangi bir insan için gayet tabiî bir memba demektir. İş kendiliğinden yürür gider; bir müessese veya teşekküre bağlı olmak gibigayri tabiiliğe meydan vermemiş olur. Tarikatın veya buna benzer şarkta ve garpte mevcut birçok organizasyonların mazileri ve halleri göz önündedir Her iki diyarda da yapıcı olamamışlardır. Zira, temelleri tabiliğe dayanmıyor.

Bu münasebetle, misal olarak bizim "Musikide Hayat Dersleri’’ ne nazar edelim: Bütün dedikodulara rağmen 17 senedir muntazaman devam ediyor ve devam edecektir. 6 senesi Halkevinde, II senesi bizim evde geçti. Asla bir cemiyet veya teşekkül değildir ve olamaz. Çünkü yukarda belirttiğim tarife gelmeyen ilm i hal bilgisi böyle yerlerde elde edilmez bu bilgiye kendiliklerinden ihtiyaç duyanlar, kendiliklerinden geliyorlar, benden bilgi ediniyorlar.

Bu vesile ile takdim ettiğim satırlıklardan memnunum. Anlaşılmayan yerleri olursa teşrif edin, açıklarını. Ayrıca, münasip gördüğünüz takdirde, bu satırcıkların bir kopyasını Emek Dergisine veya onun yazarların tenerrüken takdim edebilirsiniz.

Selam ve Muhabbetlerimle,

“Musikide, Hayat Dersleri” Öğreticisi.

Filozof. Dr. Emin Kılıç Kale

18. 10. 1962