Geneyik köyü, Gaziantep Merkez ilçeye bağlıdır. Güneyinde Mizmiz köyü, Sarıtmezrası, Batısında Kehriz, Muhacırıosman ve Karakuyu köyü, kuzey batı tarafında Zemge köyü, kuzeyinde Küçükkızılhisar köyü, Doğu kuzeyinde Mazmahor köyü, Doğu güneyinde Bostancık köyleri ile çevrilidir.

Köyümüzün yol durumu iyidir. Köyümüze kışlı yazlı vasıta çalışır. Vasıta devamlıdır. Köylülerimiz Küçükkızılhisardan gelen yolun yapılmasını arzu etmektedirler.

Geneyik köyü 265 hanedir, 1300 nüfusludur. Köylümüz sadece Türkçe konuşur başka dil bilmezler. Köylümüz de iki evli erkekler çoktur. Çok çocuk doğar ve köyün nüfusu her sene artar. Köyümüzden Gaziantep şehrine göç edenler de vardır.

Geneyik köyünün ovası yoktur. Akbaba tepeleri köyün yakınındadır. Arazinin çoğu tahıl ziraatına ve hayvancılığa elverişli değildir. Köyümüzde ormanda yoktur.

Köyümüzde öğleye kadar biraz sıcak olur, öğleden sonraları serinler ve geceleride batı rüzgârları eser, çok serin olur. Yağmur Mayıs ayının ortalarına kadar aralıklı yağar, Mayıs ayından Eylül ayına kadar ya hiç yağmaz veya çok az yağar. Köyümüz, etraf köylere nazaran havalıdır.

Köye 3-4 kilometre ilerden gelen bir içme suyu vardır. bu su ancak içme için kâfidir, sulamaya yetişmez. Bundan 10 sene evvel Kuycak deresi adında bir dere vardı, bu derede bir çok su kaynakları vardı. Şimdi kayıp olmuştur. Şimdiki içme suyunun geldiği yolun tamirini köylümüz çok arzulamaktadırlar.

Köyümüzde ençok bağ, zeytin, fıstık, incir, yetiştirilir. Köyümüz halkı en fazla bağcılığa önem verirler. 250000 kök bağ, 20000 kök incir, 30000 kök fıstık, 10000 kök zeytin ağacı olduğunu tahmin ediyorum.

Köyümüzde arazi elverişli olmadığından hayvancılık yapmazlar. Ancak süt ve yoğurt ihtiyaçlarını temin edecek kadar hayvan beslerler.

Köyümüzün evleri beyaz taşlarla yapılmıştır. Evlerin sıhhi durumu iyi sayılır. Yazın soğukluk için bir hazırlık yapmazlar, su kaynak olduğu için bundan istifade ederler. Kışın köy odalarında otururlar, sobada bağların kalın kısımlarını yakarlar ve hatta yemeklerini de bunlarla pişirirler.

Köyümüzün gübreleri herkesin evinin avlusundadır. İlk bahar gelince, su ile çamur haline getirilen gübreler avlu duvarlarına, topak yaparak yapıştırılır, geceleri bu sebepten sinek olur, sıhhat bakımından zararlıdır. Köylümüz ebe ve sağlık memurlarına çok kıymet verirler. Afsunculara ve üfürükçülere inananlar yok gibidir.

Geneyik köyü geçimini en çok bağcılıkla temin ederler. Köyümüzde et kesimini muhtelif şahıslar yaparlar, kasap dükkanı diye bir belli yer yoktur. Et kesilince yarına kalmaz, o gün satılır, haftada bir defa et kesilir. Köyümüzde iki tane bakkal vardır. bu bakkallarda yiyecek maddelerinin bir kısmı bulundurulur.

Köyümüz halkı dokumacılık’da yaparlar, başka el sanatları yoktur. Kış olunca çift olduğu gün köy odalarında otururlar. Evlerini gaz lambası ile aydınlatırlar.

Köyümüzde şehirli malı yok denecek kadar azdır. Köylünün %98’i mal sahibidir. Köyümüz halkı ilerden beri iyi geçinir ve düşmanlık bilmezlerdi. Bir günde katil yapılması dolayısile köyümüzde düşmancılık başlamıştır. Köylümüz parti bakımından bir taraf hangi partiyi tutmuş ise, karşı hasım tarafıda onun aksini takip ederler. Parti tutmada dini inanışları rol oynamaz.

Köylümüz, gazete okumaya çok heveslidir. Mensubu bulunduğu partinin organ gazetelerini başkalarından daha çok okurlar. Köyümüzde 20 kadar radyo vardır. radyolarında en fazla bülten haberlerini dinlerler.

Köyümüzün çok eskiden kurulmuş bir camisi vardır. köylü bu caminin her lüzum olan yerlerini tamir ederler. Köydeki din adamlarımız camiye vermiş oldukları kıymet kadarda okula kıymet verirler. Köyümüzde bir ziyaret vardır. buna kimse eline sürmez ve ona hürmet ederler. Köylümüz Hanefi mezhebindedir.

Köylümüz okula çok heveslidir. Köye gelen öğretmene çok kıymet verirler ve hizmet ederler. Köyümüze 1932 yılında okul yapılmıştır. Okur yazarımız % de 60’ın üzerindedir. Okulumuzun bahçe duvarı yoktur, bir duvar yapılmasına ihtiyaç vardır.

Köyümüz etrafında mağaralar içerisinde eski devirlerden kalma aile mezarları köyün batı tarafından 3 4 kilometre ilerden gelen su yolu kalıntıları mevcuttur. Halen bazı yerlerde sabanın derinliklere indiği yerlerde, sert bir cisim’e ulaşmasında, yapılan kontrolda, veya dört köşeli ufak taşlarla döşemeler çıkmakta, bazanda büyük binaların temeli çıkıyorki temele atılan taşlar’ın büyüklüğü şimdiki binalara konulan taşların 15 büyüklüğündedir.

Köylümüzün inanışına göre, bundan ikibin sene önce Geneyik köyünün bugünkü yerinde Yek şehri varmış. Harap olan Yek şehrinin yerine Geneyik olmuş. Şiyve değişiğinden bu isim Geneyik haline gelmiş.

Geneyik Köyünden:

Mahmut KARAKAŞ