Umumiyetle su satıhları ile canlı ve cansız cisimlerden hasıl olan buharlaşma hava neminin esasını teşkil eder. Fakat bu hususta memba denizlerdir, denilebilir. Hava nemi çeşitli şekillerde ifade edilmektedir.

A- Havadaki kısmî basıncı ileki, buna buhar basıncı denir.

B- Bir kilogram havadaki su buharının ağırlığı ile, buna da sipesifik nem.

C- Bir metre küb havadaki ağırlığı ile apsolit nem.

D- Havanın doyma durumuna göre % olarak relatif nem diye ifade edilmektedir.

Gaziantep deniz kıyısı bir şehir olmamakla beraber iç Anadolu gibi denizlere çok uzakta değildir. Fakat buna rağmen rutubet bakımından İç Anadolu’ya ve bilhassa Ankara’ya çok benzemektedir. Hava nemi bir gün içinde ve muayyen saatlerde gerek apsolut nem ve gerekse buhar basıncı bakımından pek büyük farklar gösterilmektedir. Buna da sebep çok yakınlarımızda büyük su kütlelerinin bulunmamasıdır. Sipesifik ve Apsolut nem kıymetleri yaz aylarında kıştan daha yüksek kıymetler göstermektedir. Fakat relatif nem yazın kışa nazaran çok daha düşüktür. Yazın relatif nemin doyma haline yakın olmaması yüzünden bu mevsimde Gaziantep pek az yağış almaktadır. Yapılan rasatlara nazaran yıllık relatif nem ortalama %60’tır. Bu kıymet yaz aylarında düşük, kış aylarında ise yüksektir. Meselâ: Ocak ayında ortalama relatif nem %80 olduğu halde Temmuz ayında %40’a kadar düşmektedir.

1940-1954

Aylar

Relatif Nem %

Gün İçinde Kaybolan En düşük Nem

Ocak

80

24

Şubat

76

16

Mart

70

14

Nisan

62

12

Mayıs

54

10

Haziran

44

11

Temmuz

40

7

Ağustos

42

12

Eylül

47

9

Ekim

60

8

Kasım

72

15

Aralık

79

26

Yıllık

60

7

Not: Ortalama relatif nem 1940-1954 yıllarının aynı aylarına ait günlük ortalaması olarak belli hava sıcaklığına göre işba hali (doyunca buhar basıncı) %100 olarak kabul olunduğuna göre % cinsinden verilmiştir.

Kenan ÇEVİK