Son birkaç yıl içinde, Türkiye’de Büyük Fabrika adedi ve montaj sanayii sür’atli bir ilerleme kaydetmiştir. Bu çeşit sınai tesisler umumiyetle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerin içinde veya etrafında kurulmaktadır. Sınai bakımdan hayli yüksek seviyelere ulaşmış memleketlerde edinilen tecrübelerle sabit olmuştur ki büyük fabrikalarla, montaj tesisleri mamulleri için gereken bütün parça ve teferruatı kendileri yapmak imkânlarına sahip değillerdir. Birçok ahvalde bu fabrikaların çıkarmakta olduğu mamullerde kullanılan parçaların %50 den fazlası küçük imalatçılardan tedarik edilmektedir.

Türkiye’de kurulan bu yeni fabrikalar ihtiyaçlarına uygun olarak imal edilen parçalar temin etmekte zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Bu problemi iyice teşhis etmek ve bütün Türkiye’ye şamil daha muvazeneli bir sınai gelişmeyi tahakkuk ettirecek yollar aramak gayesile Amerika Milletlerarası Kalkınma Teşkilâtı, (AID) Anadolu içinde, büyük sanayie parça temin edebilecek çapta küçük sanayi müesseselerini geliştirmek için, Türk Hükümeti ile müşterek olarak, bir projeyi yürütmeğe başlamıştır. Gaziantep’te sınai sahada bulunan maharet ve potansiyel dolayısile, bu şehir, bu projenin başlatılacağı pilot bölgelerden biri olarak seçilmektedir.

Böyle bir sınai gelişimde rolünü oynayabilmesi için, küçük sanayiin basilica iki türlü yardıma ihtiyacı vardır:

1- Kredi Temini

2- İhtisas Eğitimi

Küçük sanayicilerin kredi almalarını kolaylaştırmak gayesile Halk Bankası tarafından tevzi edilmekte olan Küçük Sanayi İkraz Fonunu, AID, 20 milyon Türk lirasına çıkarmıştır. Yine aynı mülahaza ile, bir müstakrizin alabileceği azami kredi miktarı 50.000 Türk lirasına çıkarılmıştır. AID, bu gibi ikrazatın bilhassa Gaziantep gibi, Küçük sanayiin gelişmesi için gereken potansiyele sahip bulunan yerlerdeki sanayiciye yapılmasını Halk Bankasından rica etmiştir.

Eğitim konusuna gelince; AID, Gaziantep Erkek Sanat Enstitüsünün tensip ettiği küçük sanayiciler için özel bir program hazırlayıp tatbikata koymuştur. Bu program, Sanat Enstitüsünün Sayın Müdürü Abdullah Nişancı’nın idaresinde yürütül müştür. Sayın Nişancı Gaziantep Erkek Sanat Enstitüsünü, yeteri kadar teçhiz ederek, bu enstitüyü küçük sanayicinin bu tarz eğitimini tahakkuk ettirebilecek örnek bir okul seviyesine çıkarmağa muvaffak olmuştur. Projenin İkinci safhasında Amerikalı bir Metal Tesviye uzmanının hizmetlerinden faydalanılacaktır. Bu hizmetin süresi bir yıl olacak ve programa katılan küçük atelyelerin, başka şehirlerdeki büyük imalâtçılardan gelecek siparişlere kendilerini hazırlamalarına yardım edecektir. Halen Türkiye’ ye gelmiş bulunan ve yakında bu yoldaki hizmetlerine başlıyacak olan uzmanın ismi Bay İra B. Hill’dir.

Yine aynı proje tahtında muhtelif sanayi kollarında istifade edilmek üzere öğretici kitapçıklar çıkarılmaktadır. Şimdiye kadar çıkmış bulunan aşağıdaki listesini verdiğimiz kitapçıklar, Halk bankası şubeleri tarafından küçük sanayicilerin istifadelerine sunulmaktadır

1- Maliyet hesapları

2- Pazarlama

3- Teknik resim okuma

4- Tornacılık

5- Marangozluk el aletlerinin kullanılışı

6- Pratik oksijen ve elektrik kaynağı.

Bu projenin en büyük gayesi Gaziantep’teki sanayiin gelişmesini ve dolayısı ile bütün Türkiye’nin sınai tekâmülünde, şehrin kendine düşen yeri hakkile işgal etmesini sağlamaktır.