Şehrimizde ilk spor teşkilatı 1923 senesinde kurulmuştur. O tarihte Gaziantep’te bulunan Amerikan kolejinde teşekkül etmiştir. Bunu müteakip Gaziantep Ticaret idadisi de mektebin spor faaliyeti olarak futbol şubesini açtı. Bu tarihten birkaç sene sonra, hariç şehirlerde tahsilde bulunan Gaziantepli gençler birleşerek “Altın Işık” namı altında bir spor kulübü açtılar. Bu kulübü kuranlar Ali Budak, Ali Kemal Ocak, Ahmet Barlas, Beşir Akınal ve Taha idi.

Altın Işık’tan ayrılan bir gurup Türk Ocağında bir spor kulübü teşekkül ettirdiler. Bu gurubun başında Ali Kemal Ocak bulunuyordu. Bir sene sora Altın Işık lav edildi, yerine Sanatkarlar spor kulübü kuruldu.

Türk ocaklarının lağvı dolayısıyla Türk ocağı spor kulübü Halk Partisi himayesile Sanatkarlar spor kulübü ile birleşerek Gaziantep İdman Yurdu namını aldı. Bu şekilde birkaç sene devam ettikten sonra Halkevlerinin açılması üzerine yurt üyeleri Halkevlerine kayd olarak idman yurdu ortadan kalktı. 1938 senesine kadar Gaziantep’te spor faaliyeti yalnız Halkevi spor şubesi tarafından yapıldı.

Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı, Cumhuriyet Halk Partisi idaresinde ve Türk gurubu namına aldıktan sonra, Gaziantep Halk Partisi Çınarlı gençlik kulübünü 1938’de tesis etti. Bir sene sonra da Şehreküstü gençlik kulübünü açmıştır.

A) Antep sporcularının hariç şehirlerle futbol temasları:

Antepte ilk futbol teması 1927’de Altın spor kulübü ile Kilis idman yurdu arasında kalabalık bir seyirci kitlesi önünde olmuştur. Altın Işık bu maçı 1-0 kazanmışlardır. Bilhassa hariç şehirlerle en çok temas eden kulüp Türk Ocağı idi.

B) O zaman Antep’te tanınmış futbolcular Ali Kemal Ocak, Ali Budak, Kâmil Ocak, Fuat Ural, M. Sait, Mithat Enç ve bunlara beraber Antepli olmayarak şehrimizde vazifeten çalışan bir çok milli temaslarda oynamış meşhur Domuz Ali bulunmakta idi.

Yeni Gaziantep

5 Temmuz 1941

Celâl OCAK