Keyvan Hamamı Alaybey caddesinde bulunmaktadır. Bu cadde hamamın kuzeyinden geçer. Doğu ve batı tarafında ise iki çıkmaz bulunmaktadır. Arkasında evler vardır.

Bu hamamda caddeye bakan tarafında beş penceresi iki kapısı vardır. Bir kapı ile bir penceresi gusul hamamına aitir. Hamamın ocağı batı tarafında bulunmaktadır. Doğu ve arka tarafında ise ikişer penceresi vardır. Gusul hamamının kapısı müstesna (Burası da önce pencere idi) diğer kapı ve pencerelerin üzeri kemerlidir. Pencereler 1.5 metre boyunda 1 metre enindedir. Gusul hamamının kapısı 190 cm ve 1 metre enindedir. Asıl hamamın kapısı 1.5 metre eninde ve 2.5 m. boyundadır. Bu kapı kalın tahtalarla yapılmıştır.

Keyvan hamamı üç kısımdan ibarettir. Birinci kısım yazın müşterilerin elbiselerini çıkartıkları yerdir. İkinci kısım ise kışın müşterilerin elbiselerini çıkarttıkları yerdir. (Burası şimdi gusul hamamı olmuştur) Üçüncü kısım ise asıl hamamdır.

Dış avlu kare şeklinde olup, tahminen on metre boyundadır. Üzeri kubbe ile örtülmüştür. Bu kubbe 10 metre çapındadır. Yeden yüksekliği 15 metre kadardır. Bu kubbe 8 ayak üzerine oturmuştur. Ayaklar bir birine kemerle birleştirilmiş hepsi bir daire şeklini almıştır. Ayakların üzerinde taştan oyma şekilleri vardır. Kapıdan girince hemen sol tarafta sahibinin oturacağı yer bulunmaktadır. Yine sol tarafta tahadan yapılmış localar vardır. Her locadan caddeye açılan bir pencere vardır. Bu localardan bir tanede tam karşıda bulunmaktadır. Localar bir dikdörtgen şeklindedir. Karşı tarafın bir kısım yeri ile sağ tarafta loca yoktur. Buraları açık soyunma yeridir. Sağ köşede sonradan eşilme bir kuyu bulunmakta ve suyu santrafüşle çekilip kazana gönderilmektedir. Taban taşla döşenmiş tam ortada silindir şeklinde bir havuz bulunmaktadır. Yüksekliği bir metredir. Fakat derinliği bu kadar değildir. Tas şeklinde olup, derinliği 30 cm dir. Orta kısma yani gusul hamamına giriş kapısının sağından bir metre ötesinden girilmektedir. Burası üç metre eninde ve on iki metre boyunda dikdörtgen şeklindedir. Burasının üzeri kemerle örtülmüş olup, orta kısmında bir küçük kuvve vardır. Her tarafta sekiz tane yıkanma yeri vardır. Orta kısım boştur. Buradan iç hamama geçilir. İç hamam ise yine kare şeklindedir. Ortalık hariç altı tane yıkanma yeri vardır. 3 tanesi kare şeklinde olup, ikisinin kapısı kazan önüne açılmaktadır. Birisinin kapısı ortalığa açılır. Diğer üç yıkanma yeri meydandadır iç hamama girince sağ tarafta bir boşluk, boşluğun içinde kapalı yıkanma yeri vardır. Onun dibinde açıkta bulunan yıkanma bulunmaktadır. Bunun yanında ise yine loca şeklinde yıkanma yeri vardır. Bu iki yıkanma yerinin arasındaki boşluğa kazan önü derler. Sol tarafta havluları kurutmak için bir yer vardır. Bunun yanı iki tane dipdibe yine yıkanma yeri vardır.

Burasının da tabanı taşla döşemedir. Yani hamamın tabanı taşla döşenmiştir. Ortada 30 cm yüksekliğinde ve altıgen şeklinde ortalık bulunmaktadır. Bunun ortasında ise küçük bir havuz bulunmaktadır. Burasının çapı 1.5 m. dir.

Hamam bundan tahminen 500 sene önce yapılmış olup, bazı yerlerinde tamirat yapılmıştır.

Not: Bu yazı; Gaziantep kültür Derneğinin 1961 yılında tertip ettiği Gaziantep’in eski eserleri konulu yarışmasına katılan yazılardan biridir.