1315- 1899 yılında Gaziantep’e İzmirli İsmail Bey adında bir kaymakam tayin edilmişti. Çok çalışkan ve enerjik olan bu kaymakamın devri şehir için bir imar ve kalkınma devri, oluyor. Kendisi ne yazık ki iki yıl gibi az bir müddet burada kalmıştır.

Zamanında yani 1317-1900 yılında Kavaklık kahvesinin binası yapılmıştır. Kendisi, şimdiki lise binamızın üç yıl evvelisine kadar müdür odası olarak kullanılan yeri yaptırarak orada otururdu ilk defa Maraş yolunu tesviye ettiren bu zattır. İlk karakol binasını, şimdiki Asaf Erkılıç’ın evinin karşısına yaptırdı. Diğer karakolu ise, kavaklığa dönecek yerin soluna yaptırdı.

Bu suretle hem Kilis’ten gelen yolcuları göz altında tutmak hem de Kavaklık gibi şehrin bir mesire yeri olan, yerin ve civarının kontrolünü yapmak, asayişini temin etmek mümkün oluyordu.

Bundan başka evvelce Antep suyunun çıktığı yer olan Battal bugünün dibine ahşaptan ve Çin mimarisini andırır kayalıklar üzerine bir ev yaptırdı.

Şimdi şabanların evi karşısında ve Atatürk bulvarı üzerinde evvelce Akyol mahallesi olan bu yerde bir karakol daha yaptırdı.

Şehir âsayişi öyle bir hal aldı ki memleketten kavaklığa kadar Antep tabirince bir tepsi altunu başına al git kimse bu nedir demez olmuştur.

Kavaklık kahvesi kendi zamanında çok mâmur bir yer oldu hatta devletin resmi ziyafetleri burada verilmeye başlandı.

Aydınbabada ([1]) (Ağa camiin arkasın) da bir okul (yaptırdı. Bununla da kalmayarak Şehreküstüdeki İhsan Bey (Esenbek) camiinin içine bir okul daha yaptırdı bu kaymakamın adına memlekette imarcı ve maarifci dendi.

Ne yazıkki, bu kaymakam, bu cevval adam şehrimizde iki yıl kaldık­tan sonra Maraşa Mutasarrıf olarak tayin edildiğinden şehrimizden ayrıldı.

Rütbesi paşalığa çıkarılan bu zatın sonradan devletin birçok mevkilerine yükseldiği söylenir.

Battal hüyük civarında birçok arsanında tapusunu o zaman almış olduğundan mirasçıları son zamanlarda gelerek buradan birçok arsa satmışlardır.

Kendisi tayin olup Maraş’a gittikten sonra ve daha birçok yıllar buralara İsmailiye çiftliği demek âdet hükmüne girmişti.


[1] Aydınbaba Ağa camii arkasında Antepce tanınmış bir ziyaretgahtır Burası hakkında Sayın C. Cahit Güzelbeyin yazısından takip edeceksiniz.