Gaziantep Kültür Derneği, Kitablık ve arşiv deposundan faydalanarak, Gaziantep’te yayınlanan dergileri tesbite çalıştım:

1) Çocuk Dili:

1923-1924 ders yıllarında Ömer Asım Aksoy ile Şakir Sabri Yener’in müştereken çıkardıkları bir çocuk dergisidir. 10 sayı çıkan dergi Gazisancak gazetesi matbaasında basılmış ve zamanında ilgi ile karşılanmıştı.

2) Bilgi:

1929 Senesinde Ali Rıza Yalgın ile Şakir Sabri Yener tarafından çıkarılan aylık bir sanat ve folklor dergisidir. 5 nüsha devam eden dergi; büyük hacimde ve muhtevası zengindi.

3) Lise Mecmuası:

1923-1934 ders yılında Gaziantep Lisesi öğrencilerinin, Lise öğretmeni Ömer Asım Aksoy’un nezareti altında çıkardıkları ve bir ders yılı devam eden bir dergidir.

4) Aşkın:

Gaziantep lisesi - öğrencilerinin 1934-1935 yıllarında çıkardıkları ve birkaç nüsha devam eden bir fikir dergisidir.

5) Yankı:

Yine Lise öğrencileri tarafından çıkarılan kısa ömürlü bir dergidir.

6) Başpınar:

19 Şubat 1939 tarihinden başlıyarak 11 sene bazı fasılalarla yayınlanan ve 106 nüsha çıkan aylık (Başpınar) Kültür dergisi Gaziantepin en uzun ömürlü dergisi olmuştur. Gaziantep’in birçok hususiyetlerini sinesinde topluyan dergi bir folklor mecmuasıdır.

Dergi Gaziantep Halkevinin organı olarak yayınlanmıştır. Dergide Şakir Sabri Yener, Cemil Cahit Güzelbey’in emekleri çoktur. Başpınar’ın şehrimiz kültürüne yaptığı hizmet pek büyüktür.

7) Bereket:

Gaziantep Ticaret Lisesi öğrencileri tarafından çıkarılan, memleketin irfan hayatına önemli hizmetlerde bulunan bir fikir, sanat ve ticaret dergisidir.

8) Çocuk Sesi:

1947-1948 ders yıllarında Nurettin Altuğ ile Şakir Sabri Yener’in birlikte çıkardıkları haftalık çocuk dergisidir.

9) Dernek:

Gaziantep Gençlik Derneğinin aylık fikir organı olarak 1 Eylül 1949 tarihinden itibaren çıkarılan dergi Gaziantepte bir fikir hareketi yaratmıştı. Maalesef dergi 9 sayı yayınlanabilmiştir.

10) Karadağ:

Emekli öğretmen Şükrü bey tarafından bir nüsha çıkarılan çok ilmi yazıları ihtiva eden bir dergi idi.

11) Meşale:

10 Kasım 1953 tarihinden itibaren Yalçın Dâi tarafından çıkarılan edebiyat, fikir san’at dergisidir. 1957 yılına kadar Yalçın Dâi’nin azmi sayesinde aralıklarla 12 sayı çıkarılmıştır. Birinci cildi teşkil eden ilk oniki sayıda Gazianteple ilgili yazı ve şiirlere sık sık rastlanır.

16 Kasım 1957 tarihinden itibaren 2’nci cildine başlıyan (Meşale) dergisi, İstanbul ve Ankarada yayınlanan sanat ve fikir dergileri ayarında çıkmaya başlamıştır. Dergi yeni Türkçe ve yeni edebiyat taraftarıdır. Yalçın Dai’nin devamlı gayretleri ile olgunlaşmaktadır.

12) İlke:

1 Eylül 1954 tarihinde İsmet Gülerer ve liseli arkadaşları tarafından yayınlanmaya başlıyan aylık fikir ve sanat dergisi 8’nci sayıya kadar yayınlanmıştır.

Yeni edebiyat ve yeni Türkçe taraftarı olan (İlke), Gaziantep için öğünülecek olgunlukta idi.

13) Güneydoğu:

1 Şubat 1955 tarihinden Erdoğan Yetkin ve liseli arkadaşlarının çıkarmaya başladıkları ve 6’ncı sayıya kadar yayınlanan kayıt fikir ve sanat dergisidir.

Güneydoğu dergisi İlke dergisinin bir devamı gibidir.

14) Martı:

Fevzi Günenç ve arkadaşları tarafından Nisan 1956 da bir sayı çıkarılan fikir, sanat ve edebiyat dergisidir.

15) Yedi Âlem:

İrfan Zülfükâr, Fevzi Anlar ve arkadaşları tarafından Ocak 1956 tarihinden itibaren yayınlanan ahlâk ve edebiyat dergisidir. 6 sayı devam edebildi.

16) Sokak:

5 Ağustos 1956 tarihinden itibaren M. Güner Samlı tarafından yayınlanmaya başlayan aylık edebiyat, mizah ve terbiye mecmuasıdır. İki sayı yayınlanabilmiştir.

17) Gaziantep Kültür:

Gaziantep Kültür Derneği adına Hulûsi Yetkin tarafından 10 Kasım 1957 tarihinden beri muntazaman yayınlanan aylık fikir ve sanat dergisidir. Dergi Gaziantep’i tanıtmak ve Gaziantep’te fikir ve kültür hareketlerini teşvik etmek amacı ile yayınlanmaktadır. Kültür Dergisi Başpınar dergisinin daha da olgunlaşmış bir devamı gibidir.

Necdet YETKİN