Cehizi kız evi hazırlar. Cehizin oğlan evine taşınması törenle olur. Tören ekseriyetle Pazar gününe raslatılır. Oğlan evinde sabahleyin yemekler yapılır. Saat sekiz sıralarında çalgıcılar gelir ve çalgı takımı çalmaya başlar. Vakit dolana kadar her davetli ev sahibi tarafından birer kere oynatılır. Davetliler iki kısımdır. Birinci kısım davetlilerin yaşı hemen hemen geçmiş yani kırk elli yaşındaki insanlardan ibarettir. İkinci kısım ise gençlerin yaptığı toplantıdır bunlar yer, içer kendi aralarında oyun oynar Antep şivesile türküler söylerler. Vakit dolunca yani cehiz vakti gelince kapı önündeki taksi, kamyon ve otobüslere binerler ve yine bunların içinde de eylencelerine devam ederler ve kız evine yakın bir yerde otomobiller durur davul ve zurna ile otobüslerden inerler. Kol kola giren gençler arka arka kız evine doğru ilerlerler, tam evin önünde baş başa vererek yaah, yaah, yaaah, yaah diye bağırırlar. Bu sesi işiten ve kız evinde toplanan kadınlarda Maşallah maşallah hayırlı olur inşallah der ve arkasından li, li, li, liiii diye onlar da bağırırlar. Erkekler kız evinin havlusunda biraz oturduktan sonra cehizi kamyona taşırlar.

Cehiz taşınması bittikten sonra oğlan evinden gelen davetliler otobüslere binerek cehizi Anteb’in ana caddelerinde dolaştırdıktan sonra cehizle birlikte oğlan evine gelirler. Davul ve zurna ile cehizi kamyondan içeri taşırlar. Biraz oturduktan sonra akşam olur ve artık cehiz sona ermiştir, herkes evine dağılır.

Uğur APAYDIN

Not: Bu yazı Gaziantep Kültür Derneğinin 1959 yılında açtığı (Gaziantep’in en beğendiğiniz özelliği nedir?) konulu yarışmasında dokuzuncu gelmiştir.