ANTEB’E GAZİLİK KANUNU NE ZAMAN VE HANGİ NOLU KANUNLA VERİLDİĞİNİ BİLİYOR MUSUNUZ?

8 Mart 1921 tarihinde T. B. Millet Meclisinde Coşkun tezahürat ve yaşa varol sesleri arasında 3 maddelik 93 numaralı kanunla Gaziantep’e gazilik ünvanı verilmiştir.

ANTEB’E TÜRK VERDÜNÜ KİM DEMİŞTİR?

Antep harbinde Fransız kumandanlığı yapmış Kolonel Abadi isminde bir kurmay düşman subayı Anteb’e Türkverdünü ismini vermiş ve (Türk Verdünü Gaziantep ismiyle bir kitap yayınlanmıştır. Gaziantep Kültür Derneği tarafından Türkçe yayınlanan bu eser, bir düşman kumandanı gözüyle Antep savaşlarını anlatmaktadır. Verdün Birinci Cihan savaşında Almanlara karşı koyan büyük bir Fransız müstahkem mevkii idi. Fransız kumandanı Gaziantep’i, Verdün’e benzetmekle, Gaziantep’in göstermiş olduğu mukavemeti Fransız okuyucuların gözünde canlandırmak istemiştir.

ANTEP TÜRKÜN GÜNEY HUDUDUNDA NASIL BİR KALE OLDUĞUNU BİLİYOR MUSUNUZ?

Gaziantep şehri bugün yüzde 99’u Türkçe konuşan ve ana dili Türk olan vatandaşlarla doludur. Gaziantep bugün olduğu gibi eski zamanlarda da Türklerin Anadolu’ya yerleşmesinden sonra asırlardan beri Türkün güney kalesidir. Arap ırkının kuzey hududu ile Türk Irkının Güney Hududu olan yerde bulunan Antep, Arap kültür ve dilinin daha kuzeylere doğru gelişmesine engel olan bir set vazifesi görmüştür. Antep tarihi baştan başa Türk ve Arap kültür ve unsurlarının çetin savaşlarıyla doludur. Osmanlı devletinde ve hatta Cumhuriyet devrinde hükümetlerimiz, Kültür savaşına gereken önemi vermediği halde, Türk halkı kendiliğinden teşkilatlanmış ve Araplığa karşı koymuştur.

KİLİS’TE BİR VAKİTLER PEK BOL LİMON YETİŞTİĞİNİ?

Evliya Çelebi’nin yazdığına göre; Güney Doğu bölgesinde en iyi incir, nar ve limonun Kilis civarında bol miktarda yetiştiği ve Mısır, İran ve Bizans’a gönderildiği yazılıdır. Acaba İklim mi değişti? Bugün Kilis’te limon bahçelerine raslamıyoruz.

GAZİANTEP’E TIRAHOM HASTALIĞI NASIL GİRMİŞ?

Halk arasında yayılmış rivayete göre: Gaziantep bölgesine tırahom hastalığını 1839 yılında Nizip savaşı neticesinde Antep’te yerleşen Mısırlı askerler getirmiştir. Bilindiği gibi tırahomdan birçok vatandaşlar kör olduğundan tehlikeli bir hastalıktır.

OĞUZELİ’NİN MAHALLELERİNİN İSİMLERİNİ BİLİYOR MUSUNUZ?

Gaziantep’e en yakın ilçe merkezi olan eski büyük Kızılhisar köyünün ve bugünkü Oğuzeli ilçe merkezimizin 4 mahallesi vardır: Kurtuluş, Subaşı, Güllük Bulduk mahalleleri.

İSKENDERİ KEBİR CEZA KANUNUNU İLK DEFA NEREDE TATBİL EDİLMİŞTİR.

Cevdet Paşa tarihinin yazdığına göre ilk defa İslahiye’de tatbik edilmiştir. Bugün Ankara Arkeoloji müzesinde bulunan bir taşta aynen şunlar yazılıdır. (İskender’i kebir ilk Ceza Kanununu burada tatbik etmiştir.)

Mehmet SOLMAZ