Gaziantep’i bundan 25 yıl önce görmüştüm. Daha o tarihlerde çeşitli sanat dallarında göz nuru ve el hüneri olan değerli ürünleri ve çalışkan çocukları ile yurdumuzun gerçekten imrenilecek örnek bir köşesi idi.

Kapalı çarşısında neler yoktu ki. Şehrin yollarında ve çarşısında nereye baksanız bir canlılık gözünüzü çeker, hayranlık duyardınız.

Gaziantep’in belleğimde yıllarca önce kalan anısı böyle idi.

Son görüşümde ise onu her alanda tümü ile değişmiş ve umulanın üstünde bir hızla gelişmiş buldum. Geniş, asfalt caddeleri, Atatürk heykeli konulmuş meydanı, Kurtuluş savaşı şehitleri adına dikilen anıtı, yapımına başlanmış fuaryeri, çok katlı apartmanları, turistik değerde otel ve lokantaları, yeni çarşısı ve yer altı Pasajları ile modern görünüşlü büyük bir şehir olmuş.

Onun için Gaziantep’e ve halkına olan sevgim, hayranlığım katmerlendi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bağlı Küçük Sanayi Geliştirme Merkezi ve Birleşmiş Milletler Teşkilatının iş birliği ile şehire 4-5 km. mesafedeki Gollüce Köyü’nün hemen bitişiğinde bir “Küçük Sanayi Sitesi” kuruluyor.

Bir Merkezi Tesisle Örnek Sanayi Grubu, Makina ve Maden imalat grubu, Oto Sanayi grubu, Ahşap İşleri Sanayii grubu ve diğer çeşitli Sanayi grubunu kapsayan site 200 hektar yer tutuyor. Maliyeti yaklaşık olarak 200.000.000 TL. İçindeki ünitelerin sayısı 1255, ileride 1850’yi bulacağı düşünülerek siteye ona göre genişleme alanı ayrılmış. Sitenin. sahipleri, bu amaçla kurulan kooperatifin ortakları olacak.

Bunlardan ilk önce Merkezi Tesis bölümü kuruluyor. Bunun için de yapım sırasında gerekli görülen yapı malzemesi deney ve analizlerini yapacak laboratuvarlarla kooperatif ortaklarının kendi başlarına alamayacakları makina ve tesisler bulunacak, faaliyete geçtiklerinde bunlardan ortaklaşa yararlanacaklar. Sonra yine bunları teknik faaliyetlerinde örnek alacaklar.

Küçük Sanayiciler az bir ödeme ile ortak oluyor. Kendilerine uzun vadeli ve az faizli tamamlayıcı kredi açılıyor.

Sitenin kuruluşu bitince bugün şehir içinde sıkışmış halde bulunan ve emeklerinden yeteri kadar verim alamayan Küçük Sanayiciler feraha çıkacak ve her yönü ile istenilen mükemmellikte üretim yapabileceklerdir. Bunun yanısıra modem yapılışta standart alet ve makinalarla kurulacak olan atölyelerin dolaylı olarak üretimleri de standartlaşmış ve özellikle daha çok iyileştirilmiş olacaktır.

Diğer taraftan yine şehire 16 km. mesafedeki Başpınar mevkiinde Organize Sanayi için geniş bir alan ayrılmış, burada da faaliyet başlamış bulunmaktadır.

14 ilimizdeki 73 kooperatifi içine alan ve ortak sayısı 30.000’i aşkın "Güneydoğu Birliği’’ bu sitenin önde gelen faal üyesi. 10’ar tonluk 2 deposu yapılıyor, bunlara aynı kapasitede daha üç depo ilave edilecek.

Antep fıstığı, kırmızı biber, zeytinyağı, üzüm ve baklagiller konuları üzerinde çalışan Birliğin Gaziantep içinde gerçekten bilgi ve zevkle kurulmuş, eksiksiz, kusursuz bir merkezi var. Ürünlerini tüketicilere standart ve temiz bir halde sunabilmek için hummalı bir faaliyete girişmiş ve bu yolda harcadığı çabalardan az zamanda güzel sonuçlar almış.

Daha bugünden güç şartlar altında ve dar olanaklarıyla Amerika İtalya ve Fransa’dan getirtmeyi başardığı işleme ve paketleme makinalarıyla bir kaç yıl öncelerine kadar doğal halde ve düşük fiatlarla dış memleketlere ihraç edilmekte olan baklagillerimizi, bunlar için yayınlanmış Türk standartlarına uygun özelliklerde ayırmayı ve paketlemeyi gerçekleştirmiş ve bir çok yabancı memleketlerle doğrudan doğruya bağlantı kurarak ürünlerimizi buralarda daha yüksek fiatlarla değerlendirmiş ve yurdumuza önemli miktarda döviz kazandırmıştır.

Böylelikle Birlik, söz konusu ürünlerimizi yabancıların sömürmesinden kurtarmış, milli ekonomimize gerçekten kıvanç verici bir hizmette bulunmuştur.

Birlik, yeni yerindeki işleme ve depolama tesislerinde tam faaliyete geçtiğinde, bugün sağladığı yarar daha da yüksek bir seviyeyi bulacak ve birlik tümü ile yurdun örnek kuruluşlarından biri olacaktır.

Işık ve ayarlama metoduna göre yapılmış elektronik tiriyaj makinaları ve ürünleri 50 gramdan 5 kiloya kadar aşamalı ağırlıklarda ambalajlayan paketleme makinaları birliğin bu konudaki rolünü daha ilk bakışta ortaya koymaktadır. Gaziantep, özetlemeye çalıştığı bu çekici ve güzel görünüşü ile Küçük Sanayi için Pilot Bölge olarak seçilmiş ve bu amaca tezelden ulaşılması yolundaki katkılarıyla buna layık olduğunu da ortaya koymuştur.

Gerek yeni kuruluşlarda standartlaşmaya verdiği yer ve önem ve gerek Küçük Sanayi Geliştirme Merkezi ve Türk Standartlan Enstitüsünün standartlaşma konusunda düzenledikleri seri konferanslara sanayicilerin gösterdikleri yakın ilgi bu umudun en inandırıcı ve güvendirici belirtileridir.

İbrahim KUTLUTAN

Türk Standardları Enstitüsü Baş Müşaviri