İçinde kimsesiz ve ümitsiz, anadan babadan mahrum yüzlerce çocuk barındıran yediren içiren bu çocuk yuvası, memleketimizin cidden övünülecek sosyal bir kuruntudur.

ÇOCUK YUVASI NASIL KURULDU?

Yıl 1949 Vali Niğdeli İhsan Ecemiş̧, Belediye reisi Nail Bilen. Şehrimizde İlk kadın doktoru Dr. Saip ve arkadaşları Hasan Fuat kardeşler 1935 yılında Çocuk Esirgeme kurumunu kurmuşlardı. Fakat her nasılsa ilk kuruluş̧ ateşi geçtikten sonra kurul pekte iyi yürümedi.

Halbuki bu kurulun çalışmalarına memleketin ihtiyacı vardı.

1948 yılında Gazipaşa ilkokulunda, bu kurulun bütün defterleri ve kâğıtları, şimdi Tunceli senatörü̈ bulunan Mehmet Ali Demir ile Nakip Ali, Patpat Bahtiyar, Mustafa Akmal, ve Eğitim müdürü̈ İbrahim Özdal tarafından teslim alındı. O zaman çocuk esirgeme kurumunun mevcut parası 15 lira ve 35 liralıkta muhtelif puldan ibaretti.

İşte bu tarihten itibarendir ki çocuk esirgeme kurumunun çalışmaları başladı. O yıl Perihan Altındağ’ı Şehrimize getirtmek suretiyle kurula 15 bin lira bir para temin edildi. Bununla da kalınmadı. Ayrıca Münir Nureddin Selçuk getirtildi. Bunlar ünlü̈ birer ses sanatkârları idi. Ktirul teslim alındığı yıl 15 liradan ibaret olan parası 35 bine çıkarılmış̧ ve bir haylide kurula pul temin edilmişti. Bu islerde Ali Nakip’in sinemasından istifade edilmişti.

Şimdi Gaziantep milletvekili bulunan Kilisli Muzaffer Canpolat o zaman Çocuk esirgeme kurumu Genel Başkanı bulunuyordu. Teftiş̧ içinde şehrimize gelmişti. Bu suretle bu memleketin bir yuvaya çok ihtiyacı olduğu kendisine anlatıldı. Bu suretle genel merkezden elli bin lira temin edilmiş̧ oldu.

Müteşebbisler bu seferde arsa ihtiyacı karşısında kalmışlardı. İşte bunun içindir ki Vali İhsan Ecemiş’e gidildi. Durum anlatıldı. Vaktin belediye reisi Nail Bilen ile Vali İhsan Ecemiş̧ anlaştılar şimdiki çocuk yuvasının bulunduğu binanın arsası temin edilerek inşaata başlandı. Temelde bir şişe içerisinde konan adlar şunlardır:

M. Ali Demir, Ali Nakip, Bahtiyar Patpat, Mustafa Akmal ve Milli Eğitim müdürü̈ İbrahim Özdal

Bu kurulda ve bu kurulun yapımında M. Ali Demirin emekleri büyüktür. Bununla beraber diğer arkadaşlarını da hürmetle anarız.

Dr. Ali Rıza Bıyıkoğlu Çocuk Esirgeme kurulu başkanı iken M. Ali Demir’e bu işin başına geçmesini birkaç̧ defa teklif etmişti. Dr. Kurulu Gazipaşa ilk okulunda 15 lira nakit para ve 35 lirada yardım pulu olarak teslim ederken ‘’Ne yapalım biz yürütemedik sizin enerjinizi beğeniyorum. İnşallah: siz muvaffak olursunuz” temennisinde bulunmuştu.

Az bir müddet sonra Çocuk Yuvasının böylece temelinin atılması M. Ali Demir başkanlığındaki kurum üyelerini herkes adeta bağrına basmak istiyordu.

Kurul, sonradan Şehrimiz İpek tüccarlarından Tahsin Tameri ve yine bulunduğu hayır cemiyetlerinde başarı gösteren, şehrimiz Tüccarlarından acenteci Cevdet Eren’i şehrimiz doktorlarından Dr. Ahmet-Ekrem Battal’ı da aralarına alarak sürekli bir çalışmaya girişmişlerdi.

Birinci parti genel kuruldan elli bin lira getirttikleri gibi bu seferd'e'"45 bin lira daha getirtmişlerdi. Yalnız kurul bununla kalmıyor, şehrimizdeki hamiyetin ve cömert vatandaşlarımızda kapısını çalmakta devam ediyorlardı İşte Bunlardan eski Müftü̈ Rıfat Efendi oğlu Mehmet Teymur, şehrimiz tüccarlarından Mehmet Bayrak, diğer taraftan idare kurul üyeleri hisselerine düşeni, vermekle beraber bu gibi hamiyet sever kimselerinde yanlarından eksik olmuyorlardı. Kendilerine binlerce teşekkür ederken gelecek sayılarımızda bu kuruma şimdiye kadar yardımda bulunanların birer fotoğraflarını sayın okurlarımıza sunmayı bir vazife sayarız.

Yuvaya alınacak çocuk nasıl olmalıdır?

Kimsesiz çocukların yuvaya alınma şartları:

1- Çocuğun anasının kötü yolda olup, babasının bakamayacak durumda olması

3- Babası hapiste, annesininde bakamayacak durumda olması

4- Sıfır ile altı yaş arasında bulunması

5- Buluntu çocuklarda buraya alınabilir. Sonradan anası babası belli dahi olsa.

6-Bunlar; ayrıca da bir çocuğun yuvaya girme hakkı kazanması için hâkimin karar vermesi icap etmektedir.

Yuva idare heyeti de karar verebilirse de hala bu usul memleketimiz yuvasında görülmemiştir.

Bu çocuklar beş̧ altı yaşına girince çocuk yetiştirme yurtlarına aktarılır.

Son Genel başkanın şehrimize gelerek çocuk yuvasını gezmesinde, muhitin çocuklarını almaları ve bir müşkülat göstermemeleri için idare heyetine tavsiyede bulunmuştur. Ve para için sıkışık bir hal olursa kendisine müracaatıda yine idare heyetine ricada bulunmuştur.

Yuvaya gelir nasıl sağlanır?

1- Korunma karar ile yuvaya alınacak çocuk hangi İl’e ait ise o ilin çocuğun korunması için ayıracağı tahsisat.

2- Genel merkezin yapacağı nakdi veya aynı yardımlarla

3- Hamiyetli vatandaşların ve çocuk esirgeme kurumu üyelerinin gösterdiği feragatli bağışlar ve verecekleri aidatlar

4- Ayrıca pul satışlarından edinilecek gelirlerle.

Çocuklara eğitimde gösterilir:

Ayrıca burada birde öğretim kurulu vardır. Bunlar, hayır sever öğretmenlerimizdir. Boş yakıtlarını bu kimsesiz çocuklara ders göstermekle geçirirler. Ve bu iş hiçte aksamadan kendiliğinden yürümektedir.

Çocuk esirgeme kurulu genel başkanı Operatör Dr. Emekli: General Galip Göker’in taktirlerim kazanan Çocuk Yuvası idare heyeti bir arada Oturanlar:

Başkan Operatör Dr. Ahmet Hurşit Battal, (Hal tercümesi kendi aile şeceresinde çıkacaktır.) Yine oturanlardan, Jr. Ahmet Ekrem Battal tercümesi kendi aile şeceresinde çıkacaktır. Yalnız bu Battallardan, Ahmet Hurşit Battal Emir, diğer Dr. Ahmet Ekrem Battal’a Sipahi Battal demekle bunların ayrı, ayrı soydan olduklarını sayın okurlarıma açıklarım.

Sağdan sola ayaktakiler ise:

Şehrimiz tüccar ve acentacılarından Cevdet Eren (Hal tercümesi kendi aile şeceresinde çıkacaktır.) Sol tarafta ayaktaki Lütfü Güceylioğlu’dur. (Hal tercümesi aile şeceresinde çıkacaktır.

Ortada ayakta duran: Saat Özoğuz (ikinci Başkan)

Kilis’in Tekye mahallesinde 1929’da doğmuştur. Annesi Münevver Hanım babası ise Ata Özoğuz’dur.

İlkokul tahsilini Kilis Kemaliye ilk okulunda yapmıştır. Kilis ortaokulunda bitirdikten sonra Adana Ziraat Teknik okuluna girerek bitirmiştir.

Okuldan çıktıktan sonra Vakıflar Barkasına memur olmuş̧ ve şefliğe yükselmiştir. Halen burada çalışmaktadır. 1959 da yine Kilisli Fatma hanımla evlenerek bu evlilikten, Hülya ve Melike adlarında iki kız çocuğu olmuştur.

Birçok defalar çocuk yuvasının idare heyetinde bulunarak görev almış̧ olduğundan 1960 yılında yine yuvaya girerek idare heyetinde çalışmaya başlamıştır.

Çocuk yuvasını gezen Genel Başkan aynen şöyle söylemiştir:” Yuva idare heyeti âdeta en yüksek maaş̧ alan mesul zatlar gibi bilerek, hissederek, bir memleket aşkı ile çalışmaktadırlar. Kendilerini tebrik ederim” demiştir.

Yuva idare heyetinin ayrıca ikide murakıp üyesi vardır. Bunlardan bir tanesi şehrimiz ilk okullarından Yavuzlar ilk okul müdürü̈, diğeri ise şehrimizin birçok okul aile birliğinde ve hayır cemiyetlerinde, Kültür derneğinde çok çalışkan olan Abdullah Özerdir. (Fotoğrafı ile hal tercümelerini gelecek sayımızda sunacağız.)

(Devam edecek)