1. Patlıcan doğraması:

2. Lâzım olan malzemeler: Bir kilogram kemikli et, üç kilogram patlıcan, bir buçuk kilogram domates, yüz gram soğan, iki yüz elli gram yeşil biber, iki yüz gram nohut ve elli gram sarımsak lâzımdır.

3. Et yıkanır, üzerine soğan nohut konur sonra patlıcan yıkanır, doğranır etin üzerine konur ve bunların üzerine de yeşil biber, domates doğranır biraz tuzla beraber kazana konur. Kazana konulan bu miktarlar üzerine, bunları boylayacak kadar su konur ve kazan ateş üzerine konur, iki üç kaynar kaynadıktan sonra, sarımsak ufak ufak doğrandıktan sonra, yarım yemek kaşığı ekşi ile beraber yemeğe ilâve edilir.

Yemek piştikten sonra üzerine biraz nane ile yüz gram yağ konur, yanına da bulgur veya pirinç pilav pişirilir, yemek hazır olmuştur.

4. Mevsimine göre özel ve hususi hallerde yapılır. Bilhassa yaz mevsimin de düğün günlerinde bu yemeği yapmak eski ananelerimizdendir.

5. Yanında yeşil biber yenir ve pilâv yapılır.

1. Kabak Dolması:

2. Üç kg kabak, bir kr pirinç, yarım kg yağlı çekilmiş kıyma et, yirmi beş gram kırmızı biber ve karabiber, elli gr domates salçası ve elli gr soğan alınır.

3. Kabak güzelce oyulur, yıkanır tuz karabiber ve kırmızı biberle beraber karıştırılarak kabağın içi tuzlanır. Kabak güneşte soluncaya kadar pirinç ayıklanır, yıkanır.Soğan ise ufak ufak doğranır. Pirinç içersine et, soğan, salça, kırmızı biber konularak hepsi karıştırılır. Güneşte soldurulur kabakların içleri bununla doldurulur sonra kabaklar bir kazana dizilir, ağzına bir kapak kapatılır, dolmanın üzerine birazda tuz serpilir ve yüzüne kadar su konarak kazan ateşin üzerine konur, kaynaması beklenir, yoklanır kabaklar yumuşamışsa pişmiştir: bu hâle gelen kabaklar hafif ateş üzerinde pirincin açılması için takriben iki saat bırakılır.

4. Özel ve hususi günlerde bn yemeğin yapılması adetlerimizdendir.

5. Yanında ise ayran ve sarımsaklı yoğurt yenir ve içilir.

1. Fasulye Tavası:

2. İki kilogram fasulye; yedi yüz elli gram parça et; yüz gram soğan ve bir kilogram da domates lâzımdır.

3. Fasulye doğranır, et kuşbaşı yapılır bir parça tuz ilâve edildikten sonra ateşin üzerine konur; beyaz et pembe pembe oluncaya kadar kavrulur; sonra üzerine kıyılmış soğan atılır onun üzerine de domates parça parça doğranır yemeğe ilâve edilir, sonra da bunları boylayıncaya kadar da su konur ve kendi hâlinde kaynamaya terk edilir. Yemek bu halde takriben dört saat kaynamaya terk edilmelidir.

4. Her zaman pişirilen Gaziantep yemeklerindendir.

5. Yanında pirinç pilavı hoş olur.

Sulu bir yemek olduğu için yanında salata filan yapılmaz.

Etli Çiğ Köfte

1. Gaziantep’imizin en meşhur yemeği, etli çiğ köfte:

2. Yedi yüz elli gram siyah çekilmiş et, üç baş maydonuz, yarım kilo gram soğan, yüz gram sarımsak; iki kilogram simit, elli gram kırmızı biber ve yüz gram kuru soğan

3. Maydonoz, soğan, sarmısak güzelce yıkanır ayıklanır ve doğranır. Yemekten yarım saat önce et, kuru soğan, tuz, biber efsilmiş simit üzerine konur. Ellerini güzelce yıkayan kuvvetli bir genç köfteleğinin başına geçer, güzelce yoğurur, köfte sakızlanınca olmuş demektir, doğranmış yeşil soğan ve sarımsak atılır bununla da biraz yoğrulduktan sonra maydonoz ve birazda karabiber ilâve edilir biraz daha yoğrulur bu ameliye de sonra erince köfte leğenin bir tarafına yığılır, sonra sıkım sıkım edilerek tabaklara sıralanır.

6. Özel hallerde bilhassa içkili sof ralarda meze olarak yapıldığı gibi hususi hâllerde serin su başlarında, gölge altında yenir.

5. Salatalar ve soğuk ayran yanında yenilir, içilir. Mevsimine göre salatalar: Hıyar (Salatalık) salatası: Hıyar soyulur halka halka doğranır üzerine doğranmış soğan ve biraz kırmızı biberle beraber, parça parça domates ve yaprak yaprak maydonoz konur. Bunların üzerinede sirke, zeytin yağı ve kafi miktarda tuz konur.

Marul salatası da aynı hıyar salatası gibidir, yalnız hıyarın yerini burda marul almıştır.

Domates salatası: Domates ufak ufak doğranır üzerine doğranmış olan soğan ve taze yeşil biber konur; maydonoz ilâve edilir. Biraz tuz ekşi konur az su ile beraber karıştırılır. İşte bu da Antepimizin meşur domates salatasıdır.

Hıyar (Salatalık) Cacığı: Beş altı tane hıyar ufak ufak doğranır, üzerine bir kilogram yoğurt konur üzerine nane ekilir, eğer yoğurt çok koyu ise bir parça su ile cıvıtılır, işte bu suretle, bu gazel cacıkta emirlere amâdedir.