Sayın Üyeler:

1962 Yılı çalışma raporumuzu arz etmeden önce bazı hususlardan bahsedeceğim.

Bugün Türkiye’miz vereme şiddetle musab memleketler arasındadır. Şunuda ilâve edeyimki, Türkiye’de veremden ölüm nisbeti son yıllarda önemli bir tarzda azalmaktadır. Veremden ölüme dair elimizde yalnız şehirlere ait istatistikler vardır. Buna göre. 68 İl merkezinde ölüm nisbeti 100.000 nüfusta 1948 yılında 225 iken, 1961 yılında 52’ye düşmüştür.

Veremli hasta oranı ise henüz pek yüksektir. 1959 yılından beri Ankara, İstanbul, Yozgat gibi bazı bölgelerde yapılan sistemli röntgen taramaları buralarda halkın %2-3 ünün verem hastası olduğunu göstermiştir. Bu oranı bütün memlekete teşmil ederek bugün Türkiye’de bir milyona yakın veremli olduğu meydana çıkar.

1953 yılından beri Sağlık Bakanlığı, Dünya sağlık teşkilâtı ve UNİCEF’in iş birliği ile Memleket ölçüsünde bir BCG verem aşısı kampanyası yapılmaktadır. Bu münasebetle yapılan tüberkilin testi neticesinde, 0-14 yaşındaki çocukların %42 sinin, yirmi yaşından yukarı insanların ise %86 sının vücutlarında verem basili taşıdıkları meydana çıkmıştır. Bu rakamlar, halkımızın verem basili ile şiddetle bulaşık olduğunu ve bu bulaşmanın pek genç yaşlarda vukua geldiğini gösteriyor.

İleri memleketlerde 0-15 yaşında verem basili ile bulaşmış olanların nisbeti % 5 şe kadar düşmüştür.

Bugün dünyada kabul edilmiştirki, bir memlekette veremin sosyal bir problem halinden çıkıp diğer adi hastalıklar sırasına geçebilmesi için o memlekette verem basili ile bulaşma oranının, 15 yaşındakiler % 1 e inmesi gerektir ve ancak bundan sonradırki eradikasyon bahis konusu olabilir. Bu vaziyete göre gayeye erişebilmemiz için ne kadar gayret sarfetmemiz gerektiği bedihidir.

Verem bugün bir numaralı sağlık problemimizdir. Muazam problemin hallinde gayet tabiidirki Hükümet ile halkın el ele çalışması daha müsbet sonuçlar verir.

Bu gün memleketimizde bu maksatla kurulmuş 103 adet verem savaş derneği ve bunlara ait 41 tane Dispanser mevcuttur. Verem savaşı Derneklerinin bir federasiyonu mahiyetinde olan Türkiye Ulusal verem savaşı Derneği 1948’de kurulmuştur. Bu teşekkül Bakanlıkla Dernekler arasında iş birliğini düzenler. Şehrimizdeki Verem savaş Derneğide 1947’den beri faaliyet göstererek bu savaşta hissesine düşeni yapmağa çalışmaktadır.

Bu cümleden olarak bu yıl Sinner Dispanserimizde 2542 kişi poliklinlikte muayene edilmiştir. Yeniden 196 veremli kaydiyle kayıtlı veremli sayısı 794’de ulaşmıştır. 489 büyük filim, 1258 M. filim çekilmiş 745 kişiye muhtelif tüberkiloz ilacı yardımı yapılmıştır. 209 kişi raporlu olarak muhtelif Göğüs hastanelerine gönderilmiş, 2924 lira yolluk verilmiştir.

Geçen sene kaydettiğimiz 260 aileye bu sene de, Amerikan ÇARE teşkilâtından gelen 3640 kilo un, 1081 kilo süt tozu, 1035 kilo pirinç, 1890 kilo bulgur ve 390 kiloda yağ tevzi edilmiştir. Ayrıca 10.740 liralıkta muhtelif şahıslara et ve yumurta yardımı yapılmıştır.

Bu sene verem haftası her senekilere göre daha renkli ve faal geçmiştir. Sinemalarda on binlerce ve halka, vereme ve sağlığa ait öğretici filimler gösterilmiş, okul, fabrika, kahvehane gibi topluluklarda, karşılıklı konuşma sisteminde konferanslar tertip edilmiş, camilerde vereme ait hutbeler okunmuştur.

Ayrıca, radyo konuşmaları ve röportajı ile halka bilgi verilmiş sağlık müzesinde ve Vilâyet teşhir vitrininde vereme ait afişler gösterilmiş, Gazetelerde makaleler neşredilmiş okullarda ve müzede çeşitli vereme ait buroşürler dağıtılmıştır.

İlk, orta ve lise derecesindeki okullar arasında tertiplenen mükâfatlı kompozisyon yarışması çok ilgi görmüş, çoçuklarımızı vereme ait bilgi toplamağa teşvik etmiştir.

İyi bir tesadüf eseri olarak BCG kampanyası bu hafta müddetince şehrimizde bulunmuş ve şehirde ve köylerde propoganda kampanyamıza iştirak etmiştir. Gene Trahom savaş, Frengi savaş ve sıtma savaş teşkilâtıda bu kampanyamıza iştirak etmişlerdir.

Bütün bu hafta zarfında yardımlarını gördüğümüz müessese, teşkilât, ve zevata şükranlarımızı arzeder hepinizi hürmetle selâmlarım.

Verem Savaş Derneği Başkanı

Dr. M. Kemal AHİ