1 Ağustos 1971 Pazar günü saat 9’da Gaziantep Kültür Derneği 1971 yılı genel kurul toplantısı, Hükümet konağı karşısında Dr. Mecit Barlas Caddesi no: 31A da bulunan yeni dernek merkezin de 117 üyenin katılması ile açılmıştır. Genel Kurul Başkanlığına Makine Mühendisi Fahrettin Aşiroğlu seçilmiştir. Başkanlık divanı seçiminden sonra, 24’üncü çalışma yılı Kültür Derneği faaliyet raporunu Yönetim Kurulu Başkanı avukat Hulûsi Yetkin okumuştur. Denetleme kurulu raporu da okunduktan ve yönetim kurulu aka çıkarıldıktan sonra, 25’nci çalışma yılı organları seçimine geçilmiştir.

1971-1972 devresi yeni yönetim kurulu asil üyeliğini oy sırasına göre Hulûsi Yetkin, Fahrettin Aşiroğlu, Halil Ataoğlu, Cemil Cahit Güzelbey, Abdullah Edip Çitçi, Ali Koyuncugil, Ahmet Yıldırımdemir kazanmıştır.

Yeni Haysiyet divanı asil üyeliklerine oy sırasına göre: Şakir Sabri Yener, Turgut Ergin, Adil Özbilge; Denetleme kurulu asil üyeliklerine ise oy sırasına göre: Mustafa Güzelhan, Necdet Yetkin, M. Sami Koralar seçilmişlerdir.

Gizli oyla yapılan seçimlerden sonra dilek ve temenniler kısmında 13 üye söz almış, genel kurul toplantısı saat 13.35’e kadar sürmüştür. Dernek başkanı 4 defa söz alarak konuşmaları cevaplandırmıştır. Söz alan üyelerin çoğu, Kültür Derneğinin yeni çalışma ve yayın depo kısımlarını beğendiklerini ve fakat Kültür Dergisinin gecikmelerle üç ayda bir yayınlanmasını hoş karşılamadıklarını, dernek kitap ve broşür yayınlarının son yıllarda yavaşladığını, mevcudu kalmayan kitapların yeni baskılarının yapılması gerektiği, araştırmalara hız verilmesi lüzumunu belirtmişlerdir. Gaziantep Belediyesinin 24 yıldan beri ilk defa olarak Kültür Derneğine bu yıl yardımı kesmesi sebebiyle çok şiddetli tenkitler yapılmıştır. Şehir Meclisinin bütün derneklere yardımı kesmekle, Gaziantep’te fahrî olarak çalışan, şahsi menfaatinden fedakarlık eden birçok elemanı yıldıracağını, Gaziantep’in Kültürel ve sosyal gelişimine olumsuz etkiler yapacağı, birçok derneğin ya kapanacağı veya faaliyetini durduracağı acı acı belirtilmiş, bu karara sebep olanların hiçbir şekilde dernek neşriyatında tanıtılmaması, gelecek nesillere intikallerinin önlenmesi, dernekte üye olanları kayıtlarının silinmesi ısrarla istenmiştir.

Tenkitlere cevap veren dernek bakanı Hulûsi Yetkin, yardımı devam ettiren Özel idareye teşekkür etmiş, Belediyenin bütün derneklere yaptığı yardımı kesmesinin, Gaziantep’in kültürel ve sosyal alanda hızlı gelişmesini yavaşlatacağını belirtmiş, fakat bu yardım kesmeden dernekler içinde en az zararla Kültür Derneğinin çıkacağını, malî durumu izah ederek açıklamıştır. Dernek bütçesini yeni duruma ayarlamak için neşriyatın yavaşlatıldığını, derginin üç ayda bir yayınlandığını anlatan dernek başkanı, (Biz, gelecek nesiller için bilgi ve fikir malzemeleri hazırlıyoruz, bir sosyal araştırma enstitüsü gibi çalışıyoruz, çeşitli siyasi görüşlere sahip olan bizler bir amaç etrafında bireşmiş bulunuyoruz. Siz üyelerimiz bu ilim yolunda bize destek olmakta devam ettiğiniz müddetçe, davaya inandığınıza göre, aşamayacağımız engel yoktur.) diyerek sözlerini bitirmiştir.

Genel kurul toplantısından sonra yeni seçilen yeni yönetim kurulu üyelerinin çoğunluğu toplanarak iş bölümü yapmıştır. Başkanlığa Avukat Hulûsi Yetkin, ikinci başkanlığa avukat Cemil Cahit Güzelbey, Sekreterliğe inşaat müteahhidi Ali Koyuncugil, muhasipliğe Fahrettin Aşiroğlu, veznedarlığa Halil Ataoğlu seçilmişlerdir.

N. Yetkin