Bu Gazi şehir elli sene evvel kurulmuş ve yaşamış Amerikan Kolejinin harabelerine, yıllarca içi sızlıyarak bıkmıştır. Medeni dünyanın eğitim tekniğinde ve dünya görüşünün «gelişip, yayılmasında yabancı dil bilmenin önemini Anadoluda, her şehir ve kasabanın başında takdir etmekte olan bu Gaziantep. yıllarca mahrum kaldığı böyle bir eğitim yuvasına kendi gayret ve teşebbüsü ile nihayet geçen sene bir avuç hayırsever ve hamiyetli evladının gayreti ile kavuşmuştur

Gaziantep’te koliej açma ve yaşatma derneği çok kısa bir zamanda, Hayal gibi görünen; bu eğitim yuvasını hiç bir menfaat gütmeden üstelik feragatla yılmadan didinerek,

hemşehrilerinin destek ve yardımı ile işin en güç safhasını başarmış bulunmaktadır İki lisan bilenin iki insan sayıldığı modern dünyada yaradılıştan müteşebbis, çalışkan ve orta sınıfı teşekkül etmiş bulunan Gaziantep’in böyle bir müesseseye olan ihtiyacı kollejin süratle tutunmasına Gazianteplilerin güven ve sevgisini kazanmasına büyük etkisi olmuştur. Lisenin üç bini aşan mevcudu karşısında hiç değilse devletin bu konudaki yükünü hafifletmek, Liselerimizde eğitim süresinde öğretilmesi başarıya ulaşmıyan İngilizce diline daha fazla önem vererek lisede okutulan yabancı dil dersinin iki katı olarak haftada 12 saat İngilizce okutmak suretiyle, bir öğrencinin koleji bitirdiği zaman İngilizceyi, okur yazar, konuşur bir hale gelmesini sağlıyacak şekilde düzenlenen proğramı yanında, Devletin resmî okullara ait bütün ders müfredat proğramlarını en mükemmel şekilde öğreterek öğrenciyi bir taraftan Üniversite tahsiline hazırlamakta, diğer taraftan hayata atıldığı zaman onun mücadelesini kolaylaştıracak bilgileri ve görgüyü öğretmeye çalışmaktadır.

Her sınıfında en çok 30 öğrencinin bulunuşu, Öğretmenle öğrenci arasındaki ilgiyi artırmakta, Öğretmen her öğrenciyi hemen her derste yoklamak imkânı bulmakta ve bütün hususiyeti ile onu tanıyabilmektedir.

Seçkin öğretmen kadrosu ile kollej yalnız yabancı dil konusunda değil, diğer ders konularında da başarı sağlamak imkânına kavuşmuştur.

Hususî dinleme araçları ile, en son teknik dil öğretimi yapılmakta, resimler, projeksiyon ve epidıyeskop gibi özel öğretim araçları ile incelenen konuların öğrenciler tarafından daha kolay, görerek, yaşıyarak öğretilmesi sağlanmaktadır.

İki seneden beri ilk kuruluş masraflarının ve kira ile temin edilen iki binanın ağır icar yükü ve seçkin öğretmenlerin ücret ve maaşlarını karşılamanın sıkıntılı devresinde, hayırsever kurucuların bu kültür yuvasın' yaşatmak için bazı müesseslerden, Belediye ve Özel İdareden gördüğü bu geçici yardımlar karşılığında fakir öğrencileri parasız okutarak ayrıca sosyal bir hizmet yapmaktadır.

Kolejin zannedildiği gibi bir imtiyazlılar ve zenginler okulu olmadığı; onu teşkil eden 200 öğrenciden 25’inin memur çocuğu (103)’ün tüccar ve küçük esnaf (45)’inin mütevazı çiftçi çocuğu olmalarından kolayca anlaşılmaktadır. Nüfusu Gaziantep’in üçte biri kadar olan Mersin ve İskenderun’da iki kollej, Adana’da dört kollej yaşamakta iken bu Gazi Şehirde bir kollejin yaşamasına çalışmak ve ona elden gelen yardımı yapmak Gazianteplilerin yalnız bir hemşerilik vazifesi değil, ayni zamanda bir memleketseverlik olduğuna inanmaktayız. Gördüğü teftişlerde başarı gösteren kollejin her yönden bu Gazi şehre lâyık görülecek bir hale gelmesine gayret etmekte olan ve temeli hiç bir menfaate ve hususi maksada dayanmıyan temamen hayır derneği olarak çalışan kuruculara yardım, uyanık Gaziantep’liler için zevkli ve ve şerefli bir ödev olduğuna inanmaktayız...

07.05.1965