1- Dağın Çökerek Düz Bir Alan Haline Geldiğini?

Fırat Nehrinin Nizip kazasına bağlı Zergil Köyü civarında dirsek çevirdiği yerin batısında bir dağ vardır. Mezkûr dağın üzeri fıstık ağaçları ile bağ tiyekler ile süslüdür. Aynı dağın bundan 10 - 15 sene önce 1 - 2 km. uzunluğunu ihtiva eden bir kısmı jeolojik bir olay neticesinde çökerek düz bir saha haline bir kaç dakika içinde geldiğini acaba duydunuz mu?

2- Meşhur Tarihi Belkıs Harabelerinin Bulunduğunu?

Meşhur tarihi belkis harabelerinin Nizip kazasına bağlı Belkıs köyü yakınında çok muazzam tarihi hamamı, sarnıç, su yolları, mağara, Kuyuları eşya çıkan mezarlar, kemeler bulunduğunu biliyor musunuz?

3- Bin, İki Bin Senelik Köprünün Bulunduğunu?

Fırat Nehri üzerinde en muazzam köprünün bundan binlerce yıl önceleri Romalılar tarafından Belkıs köyü yakınında yapılmıştır. Köprünün iki ayağı ile bir kemeri halâ su içinde durmaktadır.

4- Cuma Geceleri Pınardan Kan Aktığını?

Yine Nizip’e bağlı Kertüyse köyü yakınında bulunan değirmen civarında bulunan bir pınardan Cuma geceleri kan aktığını mezkûr köy halkının iki, üç otuzluk ihtiyarları şartlı yeminli, rivayetli, hikâyeli anlattıklarına kulak misafiri oldunuz mu?

5- Bir Hüyükte Kazı Neticesinde Neler Çıktığını?

Oğuzeli’nin Alimantar bucağında bulunan hüyüğün kerpiç toprağı için kazılarak biriktiğini ve kazı neticesinde 40 adet devlip taşı, 20 adet bulgur el değirmeni, bir kaç kuyu, çürümüş buğday, eski bakır paralar, su satılları, yemek kazanları, boş kiremit küpler, sır kabilinden eşyalar.

6- Meşhur Kaleler İle Hangi Devletlerin Hüküm Sürdüğünü?

Ravanda, Rumkale, Tılbaşar, Gaziantep Kalelerinin bulunduğunu, Etiler, Asurlar, Memlukların, Selçukların, Romanlıların bu havalide hüküm sürdüğünü.

7- Halep Arığının Antep’ten Çıktığı ve Karacaoğlan?

Halep arığının Antep’ten çıkıp Halep’e aktığını, bir kaç yıldanberi ise akmadığını, Beşdeliden akar Halep’in suyu,

Tılbaşar ilinde sol ikiz kuyu.

8- Maarif Davasında Kaçıncı Olduğumuzu?

Maarif davasında 57’nci, Nüfus kesafetinde ve nüfus bakımından (7)’nci olduğunu.

9- Üç Türk Büyüğünün Antep’te Doğuşunu?

Aynî, Mütercim Asım, Münif paşanın Antepli olduğunu biliyor musunuz?

10- Bağdat Seferi İçin Yolun Antep’ten Geçtiğini?

Bağdat Seferi için yapılan yolun Gaziantep toprağından geçtiğini biliyor muydunuz?

11- Hz. Ali ile Hz. Ömer’in Antep’e gelişini?

Hz. Ömer ile Hz. Ali Gaziantep’e geldiğini bazı İslâm tarihçileri rivayet ettiklerini biliyor musunuz?

12- Bir Çok Değirmeni Çalıştıracak Yer Altı Suyunun Aktığını?

Gaziantep ile Nizip arasında olan ve 19-24 km, taşının yanında bulunan Güreniz köyünün güneyinde bulunan kuyuda güney batı istikâmetinde bir suyun kuzeydoğuya doğru pek süratli bir surette aktığını ve akış sesini kuyu civarından mükemmelen dinlendiğini biliyor musunuz?

Mehmet SOLMAZ