Gaziantep halkının mahalli istekleri nelerdir?

Gaziantep halkı, hızlı kalkınmasını engelleyen kamu kuruluşları çalışmalarından şikayetçidir.

Gaziantep şehrinde bulunan Avukat yazıhaneleri, dert dinleme yerleri haline gelmişlerdir. Gaziantep halkının, devlet daireleri ile Gaziantep Belediyesi’nden şikâyetçileri her geçen gün artmaktadır.

Gaziantep halkı, içme suyunun temiz ve bol olmasını, devamlı akmasını istiyor. Su aksaklığının en çok bir yıl içinde kesin olarak hal edilmesini sabırsızlıkla bekliyor. Elektriğin sık sık kesilmesinden şikayetçidir.

Gaziantep halkı, her ailenin kesesine uygun fiyatlarda satılan imara göre parsellenmiş arsalar istiyor, tımar işinin İller bankası gibi teşekküllere havale edilerek, işlerin sürüncemede kalmasından dolayı şikayetçidir. Ev ve işyeri yapanlara, belediyemizin zorluk çıkaracağı yerde, yardımcı olmasını ve hisseli gayrimenkullerin bir nizama girmesini istiyor.

Gaziantep halkı pahalılıktan şikayetçidir. Gaziantep halkı yeşile hasrettir. Ailesi ile birlikte dinlenebileceği tesislerin azlığından dolayı sızlanmaktadır.

Gaziantep halkı, yeni işyerlerinin, fabrikaların kurulmasında ve işsizliğin önlenmesinde, Belediye’nin ve diğer mahallî kuruluşların öncülük etmesini istiyor.

Gaziantep halkı ana yolların bir an önce açılmasını, trafiğin hallini, yol ve kanalizasyon yapılmasını istiyor.

Hülâsa: Ayda ortalama 1.700 kişi nüfusu artan ve ihtiyacı bir çığ gibi fazlalaşan Gaziantep halkı, Belediye hizmetlerini aksamadan yürüten güçlü bir belediye teşkilâtı kurulmasını istiyor. Güçlü bir belediye kurulduğu takdirde, diğer devlet dairelerine de örnek olacağına inanıyor. Gaziantep halkı, Belediye yöneticilerinden mazeret istemiyor, kayıtsız şartsız hizmet istiyor.

1968 Belediye seçimlerinde parti teşkilâtları kimleri aday gösterdi?

1968 Belediye seçimlerinde parti teşkilâtları, uzun yıllar boyunca Belediye idareciliğinde birçok defalar denenmiş kişileri, yeni baştan aday gösterdiler. Su işine derhal çare bulunması gerektiği fikrini savunan, Belediye’nin güçlü hale getirilmesinin çarelerini gösteren, halkın arzusunu gerçekleştirecek bir idare kurulmasını isteyen aday adayları, parti denemelerini kazanamadıkları ilân olundu. Parti teşkilâtlarında güçlü bulunan siyasî liderlerin, halkın çok şikayetçi olduğu eski yöneticilerden yana oldukları görüldü.

1968 Belediye seçimlerin de Gaziantep halkı, siyasî partileri protesto etti.

1968 Belediye seçim kampanyası sırasında, eskiden beri birçok defalar denenmiş adaylar, halkın şikayetçi olduğu konulardan bahis dahi etmeden seçim kampanyasını sürdürdüler. Büyük ümitsizliğe kapılan Gaziantep halkının tepkisi çok şiddetli oldu.

1950’den bu yana yapılan seçimlerde, seçimlere en az katılma oranı 1968 Belediye seçimlerinde görüldü. 78.883 Gaziantep’li seçmenden ancak 42.364 kişi oy kullandı 1965 Milletvekili seçimlerinde seçime katılma oranı %67 oranında iken, 1968 Belediye seçimlerinde seçime katılma oranı yüzde 53’e kadar düştü.

Belediye seçimlerine katılan 42.364 kişiden 14.650 kişinin Belediye adaylarını protesto mahiyetinde ya oy zarflarını boş olarak sandığa attıkları veya oylarını geçersiz hale getirdikleri görüldü. 1965 Milletvekili seçimlerinde boş ve geçersiz oy sayısı sadece 2.167 tane iken, 1968 seçimlerinde tam 14.650 geçersiz oy çıktı. Bu kadar çok geçersiz oy, hiçbir seçimde görülmüş ve işitilmiş değildir.

1965 Milletvekili seçimlerinde Adalet partisi adayları 21.460 oy alarak Gaziantep şehrinde en fazla oy alan parti idi. 1968 Belediye seçimlerinde Adalet partisi adayları 10.163 oy alabildi. Adalet partisi 3 yıl gibi kısa bir zamanda oylarının yarısından fazlasını kaybetmiş oldu.

1965 Milletvekili seçimlerinde 15.908 oy alan G.H.P. adayları, 1968 Belediye seçimlerinde 10.073 oy alabildi. İkinci büyük parti olan C.H.P. mevcut oylarının üçde birini kayıp etmişti.

Son beş yılda Gaziantep halkının şikayetleri hızla arttı. Belediye hizmetleri daha fazla aksadı.

1968-1973 yılları arasında Belediye hizmetleri düzeleceği yerde, daha fazla bozuldu. Gaziantep şehir meclisi, birçok ağız münakaşalarının yapıldığı bir salon haline getirildi. Mecliste karşılıklı suçlamaların sonu bir türlü gelmedi. Pek az hizmet yapılabildi. Belediye başkan vekilliği yapan kişiler, birçok esnafa cezalar yağdırdılar. Fakat işler bir türlü düzelmedi. Su bulmak bir mesele haline geldi. Belediye tarafından su ödevi, çok ağır işleyen Devletin üzerine yüklendi. İmar işini düzeltmek belediyenin vazifesi iken, imar işi de İller bankası üzerine atılarak sürüncemede bırakıldı. Pahalılık karşısında tetbirler alınmadı. Muhalif şehir meclisi üyeleri yardımcı olacakları yerde, çok defa zorluk çıkardılar. Hülâsa Gaziantep belediyesi, Gaziantep halkına hizmet eden bir kuruluş olmaktan çıktı ve birkaç bin kişinin yararlandığı bir kuruluş haline gelmiş oldu.

Gaziantep Belediyesi' ni çalışır hale getirmek mümkün müdür?

Gaziantep halkının şikayetlerinin çok fazlalaştığı 1973 yılında yeniden Belediye seçimlerine giriyoruz Gaziantep’te bulunan halkın devamlı şikayetlerini dinleyen ve genellikle hususi hukuk alanında çalışan avukatlardan 14 meslektaş bir araya gelmiş bulunuyoruz. Genellikle tapu, gayrimenkul hukuku, icra (alacak), iş ve ticaret hukuku dallarında derinleşen 14 meslektaş, 100.000 den fazla Gaziantep’li tarafından genel vekil seçilmiş hukukçularız. Biz ekonomi hukuk avukatları olarak, Gaziantep Belediyesi’nin çok kısa bir zamanda çalışır hale getirilmesinin çok kolay olduğuna inanıyoruz. Diğer ihtisas mesleklerine mensup hemşehrilerimiz içinde de, bizim gibi düşünenlerin fazlalaştığını gördükçe sevincimiz artıyor. Anlayış gösteren solcu olmayan güçlü bir siyasî partide toplu halde ödev alacağız. Milletvekili denemelerini bekliyoruz.

Siyasi partiler delegeleri, 1973 Belediye seçimlerinde kimleri aday gösterecek?

Gaziantep’te mevcut belli başlı siyasi parti kuruluşları, 1968 Belediye seçim sonuçlarından gereken dersi almışlarmıdır? Siyasî partilerden hangileri, halkın arzusuna uyarak, bir kısım idarecilerini geriye çekecek?

Gaziantep halkının arzusunu gerçekleştirecek kadroları, siyasi parti delegeleri aday göstermeyi başaracaklar mı? Halkın isteklerine karşı gelen partilerin, seçimlerde ne kadar fecî duruma düştüklerine, bir defa daha şahit olacağız. Denemelere ve seçimlere az bir zaman kaldı, göreceğiz.

Avukat Hayri CANTAŞDEMİR

Avukat Bilâl KOÇ