Bulunduğu semt ve kısaca tarihi:

Gaziantep’in Karatarla denilen semtinde eski bir Türk eseridir. Sağlam yapıya ve tam manasıyla bir Türk sanatı ile yapılan bu cami iki asırlıktır. Mimarının ise iyi ve değerli bir sanatkâr olduğu bıraktığı eserden anlaşılmaktadır. Bu camiye (Zincirli cami) denmesi iki giriş kapısınındı zincirli olmasıdır.

Yapısının özelliği: Minaresinin kıvrımlı motiflerle süslü olması kendine has özelliği ile buna inceliği ve uzunluğu da ayrı bir güzellik vermektedir. Şerefe kısmının sanat güzelliği ve alemindeki ahenk bir sanatçının tam kudretini kullanarak ortaya koymasından başka bir şey değildir. Avlusu geniş ve siyah, beyaz taşlarla döşelidir. Caminin üzeri 4 küçük ve ortada bir büyük olmak üzere 5 kubbeden ibarettir. Ortadaki büyük kubbe üst kısımda incelerek kurşundan bir uca sahiptir. Avluya giriş kapısı yine siyah ve beyaz taşlarla yapılmış ve ortada düğümlenen üç koldan gelen zincir bulunmaktadır. Çatmalı bir kapıdır.

Caminin dış görünüşü (önden) üç sütunla ayrılmıştır.

Caminin iç görünüşü:

Caminin içinde yine silindir şeklinde bulunan sütunlarla ayrılarak net halindedir. Mihrabı ve vaiz verilen kısım: Muhteşem motiflerle işlenmiş ve eski arap sanatının özelliklerini de belirtmektedir. Camiye ilk girerken kapının iki tarafında ayrılan ayrıca kısımlar eski Türk sanatını bütün ihtişamı ile kendini göstermektedir.

Bu muazzam denilecek kadar güzel olan zincirli camii sanat kudretini daha senelerce muhafaza ederek ve İslamiyet’e daima ibadet yeri olarak kalacağına bir Türk evladı olarak sevindiğim gibi sanatına da hayran kalıyorum.

Not: Bu yazı, 1961 yılında Gaziantep Kültür Derneği tarafından tertip edilmiş Gaziantep’in Eski eserleri konulu yarışmaya katılan yazılardan biridir.