Gaziantep ileriden beri birçok büyük zevat, bir çok âlim ve şair yetiştirmiştir. Bunlardan isimleri kitaplara geçmiş olanlar herkesin .malûmudur: Ayni, Mütercim Asım, Münif Paşa, Hasırcı zade gibi.. Fakat Gaziantep’ten çıkmadıkları için isimleri her tarafa yayılmamış olan nice büyükler vardır ki bunları tarihin meçhuliyetinden çıkarıp şahsiyetlerini aydınlatmak mühim ve ağır bir işti. Me’haz yokluğu, bu işi yapmak isteyenleri ancak halk dilindeki rivayetlerden ve şurada burada bulunabilen yazma eserlerden yardım almak zaruretinde bırakıyordu.

İşte Halkevimizin Dil, edebiyat Tarih şubesi mümessili ve Kurtuluş mektebi başmuallimi Şakir Sabri bey cidden güç olan bu işi üzerine alarak “Gaziantep büyüklerini tetkik etti. Parça parça neşredilmiş olan mumaileyhin eseri kitap halinde ayrıca tabedilmektedir. Buraya o kitaptan bazı şahsiyetleri alıyoruz. Haklarındaki tetkikat ta ihtisar edilmiştir.

1- Aynî Bedriddin ebi Muhammed Mahmudülaynî

Gaziantep’in Yazıcık semtindeki Ömer Şeyh mahallesinde doğarak tahsilini evvelâ Antep’te, sonra Mısırda yapan ve şöhreti dünyayı tutan bu büyük adamımızla ne kadar övünsek hakkımızdır. Akdilceman fi tarihi Ehlizzamân adlı Tarihi kebiri yirmi dört cilttir. Beher cildi 800 sayfadır. Eserin metni Arap- çadır. Kitaptaki tefennün Aynîdeki kudretin bir aynasıdır. Şöyle ki;

Kitabın birçok maddeleri; bugünkü ilmi heyet ve tabakatın yeni nazariyelerine tevafuk ettiği gibi; ilmi hayvanata ait kıymetli tetkikler coğrafyaya müteallik istifadeli bahislerde vardır. Fransa encümeni danişinin kararı ile Ehli salip muhare­belerine dair olan eserlerin metin ve tercümeleri neşr olunduğu zaman; bu tarihin bir kısmı da metin ve tercümeleriyle beraber tab ve neşr olunmuştur. (Şerhi Buharî) namile Buhariye on büyük cilt şerh yazmıştır. Bu eser; İstanbul’da tab ve neşr edilmiştir. Bundan başka yirmi eseri daha vardır, Aynî; ilim ve irfan âleminde, erişimez bir şahikadır. Onun hayatını ve eserlerini tetkik için ciltler kitap yazmak lâzım.

2- Aynî Abdurrahman efendi

Antep’te yetişen ulemadan fazıl bir zattır. Şam Kadısı iken istifa ederek 893 tarihinde vefat etmiştir.

Telifatı:

1-Şerhüddürer.

2-Şerhünnihaye.

3-erhüşemsiye.

4-Manzumetiddürretül müdiyye Fillûgatül Türkiye.

Son eseri lügat ve tarihi edebiyatımız için mühim eserlerdendir.

3-Şah Veli Antabî (Şah veli bini Kaya Naibi askeri)

Ulemadan değerli bir zattır. (Gunyetülmusallin) isminde Arapça mufassal bir (Virdisettar) şerhi vardır. Bunun bir nüshası Üsküdar’da (Nasuhî) kütüphanesindedir. İkisi bir mecmuada olmak üzere (Elkevakibilmudie filtarikatül Muhammediyye) adlı mensur ve (Risaletülbedriyye fittarikatilmardiyye) adlı manzum eserleri (Ayasofya) kütüphanesindedir. 1000 Tarihlerinde vefat etmiştir.

4-Nuri Mehmet Paşa

Nuri Mehmet Paşa 1177 tarihinde Antep’te doğmuştur. Antep’te Battal ağa ailesine mensuptur. Çok kuvvetli -bir zekâya malik olduğundan tahsilini yirmi yaşına kadar bitirerek bu yaşta hüner ve zekâsı ile temayüz etmiş ve iktidar mevkine geçmiştir: 1196 tarihinde Mirlivalıkla ve 1199 tarihinde de Mirimiranlıkla Antep Mutasarrıfı olmuştur. Birçok siyasî maceralardan sonra; 1205 tarihinde ve yirmi sekiz yaşında Halep Valisi Divrikli Köse Mustafa Paşa tarafından Antep’te idam edilmiştir. Nuri Mehmet Paşa kuvvetli âlim ve şairdir.

Ah ilişti kâkili dildare bir ben bir gönül

Şaneveş olmaktadır, satpare bir ben bir gönül diye başlayan gazel onundur.

5-Mehmet Münip Efendi

Ulemadan fazıl bir zattır. Antep’te doğmuştur. Ömrünün sonlarında Medine’ye giderek 1219 tarihinde (Asi hurma) denen mahalde vefat etmiştir.

Aruz, fikih, hadis ve sair ilimlere müteallik sekiz mühim eseri vardır.

Devrülâlâ; mefatihuddürriye; Arais şerhlerini havi bir mecmua; Yahya efendi kütüphanesindedir.

6-Mütercim Asım Efendi

Dillerde destan olan meşhur bir alimimizdir. Alet ilimlerini; vatanı olan Antep ulemasından (Ömer zade Hafız) ve (Haci Haşan) efendilerden; Ali ilimleri de (Hoca Necip Efendi) den tahsil etmiş; şiir ve edebiyatı da pederinden öğrenmiştir.

Asım efendinin yedi mühim eseri vardır.

Asım efendi 1230 tarihinde; Üsküdar’da Nuh kuyusundaki evinde vefat ederek; Harmanlıktan Miskinlere giden yolun sağ tarafındaki set üzerine defnedilmiştir.

7-Necip Abdullak Efendi

Kamus mütercimi meşhur Asım Efendinin ustasıdır. En güzide ulemadandır İptidaları memleketi olan Antep’te tahsil ettikten sonra meşhur (İsmail Konevi’nin) derslerine devam ederek akranına faik bir surette icaze almaya muvaffak olmuştur. Az zamanda (Kazaskerlik) payesine yetişmiştir. 1238 tarihinde ikamet ettiği Aydın’da (vefat ederek (Eski Yeni cami} kabristanının; caddeye nazır olan cephesine defnedilmiştir.

Mahvolmayınca çirkî seva kalp olur mu saf

Saffet gelir mi bir suya ta kimi durulmadan

beyti kendinindir.

Arabi, Farisi, Türk! lisanlarındaki iktidarı şayanı hayrettir. Muhtelif ilimlere ait sekiz mühim eseri vardır.

8-Raşit Efendi

Divan kitabetlerinde bulunmuş; kıymetli 'bir şairimizdir. Raşidin, gazellerine hayran olmamak elden gelmez. Ayntap’ta mevcut cönklerde; bugün tarihi edebiyatımız için numune teşkil edecek birçok gazellerine tesadüf edilmektedir.

Zamanı vuslatı canan ne an idi geçti

Ne mutlu gün ne mübarek zaman idi geçti

diye başlayan bir gazeli bu cümledendir;

Raşit Efendi; 1239 tarihinde Yeniçeri karışıklığında şehit edilmiştir.

9-Saip Efendi

(Küllü oğlu) ailesine mensuptur. Antep’te Müftülük yapmıştır. Alim ve şairdir.

Hilâlin üzere eğdir tacım şahane mahane

O bir çifte kılıçtır çal anı irane mirane

beyti; meşhur ve çok sanatlı bir gazelinin ilk beytidir. Saip Efendi; 1248 tarihlerinde yaşamıştır.

Saip efendi; şair Şevketin dayısıdır.

10-Şevket Efendi

Bu zatta (Küllüoğlu) ailesine mensup bir aruz şairidir. 1248 tarihlerinde yaşamıştır. Dayısı Saip’le hemasırdır.

(Fotoğraf): Ahfadı nezdinde bulunan, bu fotoğraf şair Şevket efendinin olduğu zannedilmektedir.

Şevket yürü var derdine yan böyle Felek bu mısrası Şevket’indir.

11-Ayni Haşan efendi

Ayni (Hasan efendi) [1756 - 1737] on dokuzuncu asrın başlarında şöhret bulmuş Türk şuara ve âlimlerindendir. Anteplidir. Babıalide Arabi ve Farisî hocası imiş; zamanında lisan bilgisi kuvvetli olarak tanınmış olacak ki kendide (mümeyyizi şuara) lakabı verirlermiş. .

İstanbul’da ölmüş ve mensup olduğu Galata Mevlevihane sine gömülmüştür.

Şiirlerinin en güzeli insan hayatı hakkında felsefî mutaleaları taşıyan Sakinamesidir. Gazellerinden ve tarihlerinden mürekkep bir şiir mecmuası vardır.

(Nazmı Cevahir) ismi ile bir de manzum lügat kitabı vardır. Bu kitap hakkında Fransızca İslam ansiklopedisi Peygamberin methine ait manzumeler diyorsa da yanlıştır ve böyle yazan müsteşrik her halde lügat kelimesini Arapça harflerle benzeri olan nat şeklinde okumuş olacaktır. Bu kitap basılmıştır.

-Meşhur adamlar Ansiklopedisi

12-Hamit Efendi

Mütercim Asım efendinin oğludur. Şuaradandır. Arabi ve Farisî ilimlerinde mahareti vardır.

Şevki gül sadber kızarın ile Hamit

Oldu hele bir bülbülü gûyayı muhabbet

beyti kendinindir.

Bir müddet Babıâli karşısında Beşir ağa camiinde; isteyenlere Arabi ve Farisi’den ders vermekle meşgul olmuş. Sonraları Üsküdar’da uzlet köşesine çekilmiş ve müptelâ olduğu Raşe illetinden kurtulamayarak 1258 tarihinde vefat etmiştir.

13-Abdülhamit Efendi (Kara Molla zade)

Fuzelâdan bir zattır. 1278 Tarihinde vefat ederek Antep’in (Kurban baba) eteğindeki kabristana defnedilmiştir. Eserlerinin en mühimi fıkıhten meşhur (Tahtavî) şerhinin tercümesidir. Yedi cildi matbudur. Feraize müteallik olan sekizinci cildi gayı matbudur. (Ne- catül musallin) adlı mühim bir eseri daha vardır.

14-Kâtip Mustafa Efendi

Kuvvetli bir fakihtir. 1279 da Antep’te vefat ederek (topalak taş) mahalline defnedilmiştir.

Fıkıhtan; meşhur (mültakılebhar) nam kitaba dört ciltten ibaret bir şerhi vardır. Bunun adı (intihabülfukaha) dır. Eski epçet hesabiyle bu isim, bu kitabın telif tarihini göstermektedir (Cihadiye) isminde bir risalesi de vardır. Eserleri gayri matbudur.

15-Aydî baba

227 tarihinde Antep’te doğmuştur. Mürettep ve gayri mat bu bir divanı vardır. Şiirleri serapa tasavvuftur.

Acep halat imiş aşkın beni rakkasa döndürdü.

mısrasından; Aydı babanın sanki elektrik vantilatörü gibi

fırıl fırıl dönen bir meczubu İlâhi olduğu derhal anlaşılır.

Aydî babanın gazel ve koşmalarını; bütün bu muhit halkı bilir; merhum 1282 tarihinde 55 yaşında vefat etmiştir.

Ben Aydiyim ne var canım feda kıldımsa canana

Kim verdim cümle varım aşkın aldım hasbeten lillâh

beyti; yanık bir gazelinin matalâıdır.

16-Kadri Paşa

1249 tarihinde Antep’te doğmuştur. Pederi; Kıbrıs mutasarrıfı (İshak Paşa) Antep Nakibileşrafı Emin efendinin oğlu ve mütercim Asımın kardeşidir. Büyük dedeleri Şeyh Semer kandidir. Kadri paşa; muhtelif tarihlerde; Babiâli tercüme odası hulfalığı; tanzimat meclisi âlisi mütercimliği; Rütbei saniye ile Girit vilâyeti kethudalığı; meclisi hazain başkâtipliği; meclisi ahkâmı adliye kavanin ve nizamat dairesi başkâtipliği; Rütbei ula sınıfı evvelliği ile Bahriye meclisi idaresi reisliği; Bağdat ve İran hududunda fevkalâde bir memuriyet; Şurayı devlet azalığı; Nafia, Bahriye ve ticaret müsteşarlıkları; Şehir eminiği: Şurayı devlet reisliği; Sivas valiliği; Bağdat valiliği; Dahiliye nazırlığı; Ticaret ve maadin nazırlığı; Sadrazamlık; Edirne valiliği yaptıktan sonra 1300 tarihinde Edirne’de vefat ederek Sezai dergâhına defnedilmiştir. Türkçe, Arapça, Fersçe; İngiliz ve Fransızca lisan ve edebiyatlarına vakıf; yeni fenleri bilire âlim, edip terakkiyi sever; istikametli bir zat idi.

17- Hafız Mehmet ağa (Hasırcı zade)

Varlığı Antep’i dolduran bir şairimizdir. Antep halkı bu zata (Ağa merhum derler. Ağa merhum; hiciv ve tarihçilikte (Antep’in Su- furisi); hazır cevaplıkta ve tuhaflıkta Antep’in (Nasraddın) hocasıdır. Bugün büyük küçük bir tek Antepli yoktur ki (Ağa merhum) un birkaç gülünç fıkra veya vak’asmı; yahut mısra ve beytlerini bilmesin. Hele; Temmuza tesadüf eden bir Ramazan hakkındaki:

Emri Haktır buna bir şey denmez

Bu sıcakta Ramazan da yenmez

beyti ne kadar meşhurdur.

Ağa merhum; sağlığında bütün memleket halkı tarafından o kadar sevilir; o kadar sevilirmiş ki; aile taassubunun en koyu bir devrinde, en belli aileler; kendisini seve seve kabul ederler ve bundan bir şeref duyarlarmış.

Hasırcı zade merhum; müteaddit defalar İstanbul’a seyahat etmiş; orada birçok Vüzera; Üdeba ve Şuara ile tanışmıştır. O tarihlerde İstanbul’da Sadrazam bulunan Keçeci zade Fuat paşaya; kendi kendini prezante eden:

Hakipaye ferşiru etmek için amadeyim

Muktezayi tıynetimdir ben Hasırcı zadeyim

beyti meşhurdur.

Hasırcı zade; 1218 tarihinde Ayntap’ta doğmuş ve:

Eceel dürdü Hasırcı zadenin tuman ömrün ah

mısramın gösterdiği üzere 1304 tarihinde Antep’te vefat etmiştir. Mürettep ve gayri matbu divanı vardır. Bu divan veresesi nezdindedir.

18-Mazhar Efendi

Antep’te (Küllü oğlu) ailesine mensuptur. Kuvvetli bir aruz şairimizdir. Hisleri incedir. Gazellerinde; onun yanık ru­hunu yakan bir aşkın alevi var.

Yok şu mihnethanei âlemde bir hem dem bana

Derde bak yarı kadim ancak bu derdi gam bana

beyti bir gazelinin matlaıdır.

Mazhar efendi; 305 tarihinde 39 yaşlarında; çok yazık ki; genç olarak vefat etmiştir.

19-Halil Rıfat Efendi

Halil Rıfat efendi; 1245 tarihinde Antep’te doğmuş ve 1310 tarihinde vefat etmiştir. Kuvvetli bir şairimizdir, aruz vezninde birçok şiirleri; kasideleri; terkip ve terciibentleri vardır. Hiçe vezninde de yazmıştır.

Bugün; Antep münevverlerinin ileri gelenlerinden Zeki Bey; Halil Rıfat efendinin oğludur.

Merhumun eserleri gayri matbudur.

20-Münif Mehmet Paşa

Antep’imizin medarı iftiharı bir âlim ve şairdir. Maarif ve Ticaret nazırlıkları ile İran sefaretinde bulunmuştur.

Türkiye’de mektepçiliği ilk tesis eden bu zattır denebilir. 1328 tarihinde (Eren köyünde) vefat etmiştir. Beş matbu; 22 de gayri matbu eseri vardır.

(Fotoğraf):Münif Paşa Merhum

21-Hasip Dürrî Efendi

Hasip Dürrî Efendi; 1260 tarihinde Antep’te doğmuş; 1331 tarihinde vefat etmiştir.

Dürri efendi bugüne kadar, Antep’e gelip geçen şairlerin en kudretlisidir. Tabiatı çok veluttur. Şiirlerinde; yaşadığı zamanı tamamı ile yaşatmaya muvaffak olmuştur. (Zübdetülferaiz) adlı; feraiz ilmine dair, matbu bir eseri vardır. Bu eserde feraiz ilmini şiir kisvesi altında ne cazip bir ilim yapmıştır.

Kumandanı ecel teşrif edince

Bedel almaz nizamı gayet ince

Mal için dinini etme yağma

Mahkeme kâtibi hazırdır ha

Sağlığında bilmeyenler ismini

Sonra elde gezdirirler cismini

beytleri hep Dürrî efendinindir.

Diirrî efendinin şiirlerinden mühim bir kısmı; Halkevimizin Muhterem reisi Ömer Asım bey tarafından son zamanlarda toplanarak Halkevi di), edebiyat, tarih şulesi neşriyatı meyadanında tab ve neşredilerek memlekete kıymetli bir kitap kazandırılmıştır.

22-Halil baba (menşurî)

246 Tarihinde Antep’te doğmuştur. Aruz ve hece vezinlerinde- bir çok şiirleri vardır.

Geldi sahni çemene bülbül şeyda bu gece

Kıldı feryadü fiğan eyledi ihya bu gece

matlâli gazel onundur.

Haiil Menşurî; 331 senesinde 85 yaşında vefat etmiştir.

23-Abdullah Necip Efendi

Gaziantep’in çok zeki bir âlim ve şairidir. 1259 tarihinde Antep’te doğmuş ve merhum Abdullah Edip Efendi tarafından yazılan:

Mevti âlem gibidir mevti Necip tarih mısrasının ifade ettiği üzere 1337 tarihinde vefat etmiştir. Merhum; riyaziye ve felekiye ilimlerinde çok kuvvetli idi. Bu ilimlerin bizde menfur olduğu bir zamanda; bu kötü zihniyeti tepelemiş ve her ne pa­hasına olursa olsun bu hayatî ilimleri tahsil etmiştir. Arabî ve Farisi’de çok kuvvetliydi. Merhumun mürettep ve gayri matbu bir divanı vardır. Bu divan; bugün cenup vilâyetlerimizin en ehliyetli bir doktor ve operatörü olan oğlu Mecit beyin nezdinde mahfuzdur. Merhumun bir oğlu da; bugün (Temyiz muhakemesi üçüncü Hukuk reisi Sait beyefendidir.) Her ikisi de memleketin şayanı iftihar evlâtlarıdırlar.

Abdullah Necip efendinin bir gazelinden:

Aman ey dil yanaşma zülfü piçapiçi Leylâye

Ne lâzım Kaysveş pabeste olmak kaydi zincire

Tulun Afitabı hüsn ile bitti şebi fırkat

Şuai şemsi vuslat başladı afaki tenvire.

Diğer bir gazelinden:

ihafe eyleme dargın bakıpta gönlümüzü

Kül etme ruhleri ateş yakıpta gönlümüzü

Kebabı menedip ey Şeyh efendi kıyma bize

Çevirme siyhi cefaya takıpta gönlümüzü.

(Fotoğraf): Abdullah Necip Efendi

24-Abdullah Edip Efendi

Abdullah Edip Efendi 1272 tarihinde Antep’in Çukur mahallesinde doğmuş; 1927 milâdî tarihinin 23 ikinci Kânununda bir serseri tarafından şehit edilmiştir.

Merhum; kuvvetli bir Arabi ilimler âlimi idi. Şiirleri de zararsızdır. Yedi adet te’lifi vardır. Bunlardan matbu olanları:

1-Muhtasar dimainnisa,

2-Usulü akise tercümesi

3-Din yolunda

kitaplarıdır. Diğer dördü de gayri matbudur. Şiirleri; oğlu Şakir efendidedir.