(Devlet Su İşleri Etüt ve Plânlama Dairesi eski başkanı Selahattin Kılıç, 20 Eylül 1965 günü Gaziantepte bir basın toplantısı düzenlemiştir. Gaziantep ili su davası ile ilgili kısımları aynen aşağıya alıyoruz.)

Gaziantep ilimiz, çalışkan halkına, müsait iklim ve toprağına rağmen, su bakımından maalesef fakirdir. Denilebilirki, diğer bir çok meseleleri olmakla beraber, içme ve sulama suyu Gaziantep il merkezi, ilçeleri ve köylerinin, bir numaralı meselesidir.

Gazı̇antep Köy İçme Suları

1961-1964 yılları arasında 141 köy ve mahalleye yeniden su getirilmiş veya mevcut kifayetsiz tesisler İslah edil miştir. Halen 179 köy ve mahallemiz de içme suyu yoktur ve bir kısmında da yeterli değildir. 1964 yılında hazırlanan programa göre 1965 yılı içerisin de 183 adet köy ve mahallenin içme suyu projeleri yapılmaktadır.

Pınarlardan ve yer altı sularından, münferit veya gurup köyler olarak hazırlanan bu projelerin inşa edilmesi ve vatandaşlarımızın suya kavuşturulması için teşkilât, vasıta, mühendis, boru ve pompa ihtiyaçlarının karşılanması gerekir.

Gazı̇antep Şehı̇r İçme Suyu

Nüfusun süratle artan Gaziantep şehri sanayi pilot bölgesi olarak seçilmiştir. Su meselesi halledilmeden, şehrimiz izdiraptan kurtulamaz. Elektrik ve diğer ihtiyaçları ve suyu sağlanmadıkça büyük bir sanayi şehri olamaz, meseleye bu açıdan eğilen Devlet Su İşleri ve Plânlama Dairesi, son üç yıl içinde, Gaziantep civarında 6 baraj yeri tetkik edilmiş ve malesef olumlu bir sonuç elde edilememiştir. Diğer taraftan Fırat nehrinden Yavuzelindeki Karapınardan, Pazarcık civarındaki Kartalkaya barajından su getirilmesi incelenmiş, pahalı olmaları veya bulundukları yerde suya ihtiyaç olması sebebleriyle bu projelerden vazgeçilmiştir.

Son yapılan en uygun proje Narlı civarındaki pınarlardan 725 litre/saniye suyun pompajla ve 34 kilo metrelik bir İslah isale ile şehre getirilmesi şeklinde tesbit edilmiştir. Bu proje 43 milyon 250 bin liraya mal olacak, 1982 yılına kadar ihtiyaçlara yetecektir. Bi lahare ikinci bir boru hattı daha ilâve ederek 2 bin yılına kadar ihtiyaçların karşılanması yoluna geçilebilir. Tabiyatiyle buradan su dağıtımı yapacak şehir şebekesi düzeltilerek genişletilmesi gerekir ve bu tesisinde bedeli 25 milyon liradır.

Menzelet Barajı

Ceyhan nehri üzerinde Maraşa 20 kilometre mesafede ve 120 metre yük seklikteki Menzeret barajının istikşafı bitirilmiş, plânlamasıda bitirilmek üzeredir.

Bu barajdan alınacak 140 kilometre uzunluğundaki bir kanalla, Maraş ovası, Türkoğlu ovası, Kömürler, Fevzipaşa ve İslahiye ovalarında altıyüz doksan bin dönüm arazi sulanacaktır. Baraj ve sulama tesislerinin bedeli 7 yüz milyon liradır. Sulama ile mahsul artacak ve bu bölgedeki çiftçilerimizin yıllık gelirine 140 milyon lira daha ilave edilmiş olacaktır.

Yavuzeli Barajı

Merzimen deresi üzerindeki Yavuzeli barajının istikşaf çalışmaları bitirilmiştir. Buna göre 30 metre yükseklikteki bu barajla Yavuzeli İlçe merkezi arazilerine ilâveten, Balikanlı, Karahüseyinli, Mandollu, Yarımca, Kıroğlu, Miseyri, Kekliktepe, Yeniköy ve Kayabaşı köylerinde 25 bin dönüm arazi sulanacaktır. Baraj ve sulamalar 66 milyon liraya mal olacak ve çiftçilerimizin yıllık gelirine 5 milyon lira daha eklenmiş olacaktır.

Özetle şunu söyliyebilirimki Gaziantebin içme ve sulama suyu meselesi büyük, önemli ve acildir.