Tarihçe

Gaziantep belediyesi ‘’1271” tarihinde teessüs etmiştir. Hali hazır malûmatımıza ve eldeki mevcut vesaika nazaran Antep belediyesinin nasıl ve kimler tarafından tesis edildiğini maatteessüf bilemiyoruz. Hatta ilk reis olarak kimin intihap edildiğini, azalan, memurları da kat’î olarak tespite imkân bulamadık. Yalnız belediyenin teşekkülünden evvel ona ait olan umur ve vezaifi Nakibüleşraf denilen bir zatın ifa ettiği rivayet edilmektedir. Bu zat, esnafın kendi aralarından seçtikleri esnaf Şeyhleri ile beraber örf ve âdetin icap ettirdiği şekle göre bele­diye umurunu tedvir edermiş.

Şayet esnaftan birisi bu heyetin tenbihatına mugayir bir harekette bulunacak olursa suçunun nevine göre ya nakdi ceza ile yahut ta değnek cezası ile tecziye edilirmiş.

Bundan sonra hükümetin tayin etliği ilk Resmi Belediye memuru olarak Çarşı ağaları ile karşılaşmaktayız. Bu resmî memurlar da Belediye işlerini hemen hemen kendinden evvelki teşekküller gibi örf ve âdetin istilzam ettiği şekle göre ifa etmişler, bilâhare belediyeler teessüs ettikten sonra bunlara ait vazifeler taayyün etmiş ve çarşı ağalığı ünvanı da Zabıtai belediye memurlarına verilmiştir. Bugün bile ahali arasında zabıtai belediye memurlarına çarşı ağası denilmesinin sebebi buradan neşet etmektedir.

Şehrimiz belediyesinin 1271 de teşkili üzerine ilk belediye reisi olan zatın kim olduğunu tamamı ile bilemiyorsak ta bunun Muhsin zadelerden Haşan Bey olduğu kuvvetle söylenmektedir.

Haşan beyden sonca belediye reisi olan zevat sırası ile şunlardır:

Battal bey zade Mustafa ağa

İzrap zade Hamdi bey

Seyyaf zade Abdülkadir efendi

Battal bey zade Süleyman hey

Hasırcı zade Sami bey

(Fotoğraf) Gaziantep Belediye dairesi

Şeyh Mustafa efendi

Güceli zade Lutfi efendi

Zafî zade Mazlum efendi

Müftü zade Mehmet efendi

Müftü zade Ahmet efendi

Kaleağası zade Mustafa efendi

Hacı Ömer zade Mehmet Ali efendi

İzrap zade şefik bey

Haci Ömer zade Mehmet Ali efendi (ikinci defa)

Mısri zade Hamdi bey

Eski Belediye bütçesi: 1303 tarihlerine kadar belediye bütçesinin vaziyetini bilmiyoruz. Bu tarihte belediyenin senelik varidatı 500 altın lira bulunuyordu. 1306 tarihinde bu miktar 900 altına kadar çıkmış ve daha sonra 3000 altına yükselmişti.

Varidat ve mesarifatın muntazam bir bütçe halinde tespiti 310 tarihine tesadüf eder. O zaman belediyenin en mühim varidatı 70-80 bin kuruşa baliğ olan kantariye resmi idi. Bundan sonra 40-50 bin kuruş arasında inip çıkan hayvan ve mezbaha rüsumları" geliyordu. Yine o tarihlerde Belediye hanının senelik kira bedeli 33000 kuruş tutuyordu. Bu miktar bilâhare 40.000 kuruşa kadar yükselmişti.

Belediyenin malları: Belediyenin bugün elinde bulunan Belediye hanı 1295 tarihinde ve Cemil paşanın Halep Valisi bulunduğu zamanda yaptırılmıştır.

Antep’i teftişe gelen Cemil Paşa belediye veznesinde epeyce para biriktiğini görerek bunun merkeze gönderilmesini emretmiş. Antep Kaymakamı Rüstem Bey:

-Paşam, müsaade ederseniz bu para ile belediyeye bir akar yaptıralım. Burası Türk memleketi ve parada Türklerindir. Bununla memleketin imarine çalışsınlar demiş. Cemil paşa da bunu muvafık gördüğünden Belediye hanının inşasına başlanmıştır. Bu tarihte belediye reisi Mustafa ağa idi. Hanın başlanması ile bitmesi epeyce uzun sürmüş ve şimdiki Belediye dairesinin alt kısmı hanla beraber bitmiş ise de otel olarak yaptırılan üst katı ancak 315 tarihinde ikmal edilebilmiştir Otel kısmının ikmali Süleyman beyin reisliği zamana rastlamaktadır.

Belediyemiz 314 tarihinde bir de 35 yataklı hastane yapmış ve açmıştır. (Bu hususta sıhhî işler kısmında malûmat vardır.)

Belediyenin gayrimenkul emvalinden bulunan ev, dükkân, bostan ve saire gibi diğer malları tamamen kendi varidatı ile alınmıştır.

Eski belediyemizin yaptıkları işler

Eski Antep belediyesinin gerek sıhhat ve gerek nafıa bakımından yaptıkları işler oldukça mühimdir.

Şehrin umumî yollarının siyah parke ile döşenmesi Belediyenin ilk imar faaliyeti olarak gösterilmektedir. Maalesef bu mühim ve büyük işin Hangi tarihlerde ve kimlerin zamanında meydana getirildiğini tespit edemedik.

Bundan sonra 808 tarihlerinde ve Kaymakam Rıfat Beyin zamanında olmak üzere şehrin tenvirine başlanıyor.

İlk bekçi teşkilâtı da tenvir işi ile beraber tatbik ediliyor. Daha sonraları Kavaklık ve Alleben mesirelerinin teşciri ikmal ediliyor. Ve şehrin methaline Belediye bahçesi namı ile güzel bir bahçe yaptırılıyor. Hülâsa Meşrutiyet ilânından evvel Antep Belediyesinin yaptığı umumi işler hemen hemen bu birkaç şeye inhisar eder.

Antep’in eskiden kalma iki büyük ve ehemmiyetli tesisatı vardır ki bunlar Belediye tarafından yaptırılmış değildir. Bunun birisi şehrin kullanmakta olduğu su, diğeri de umumi kanalizasyondur.

Antep suyu: Şehrin 15 kilometre garbinde Sacur başı veya Pancarlı denilen yerdeki pınardan alınarak kapalı yollarla memlekete getirilmiştir. Bu suyu şehre getiren Mahir Efendi isminde bir kadıdır. 1121 tarihinde kadı olarak Antep’e gelen Kadı Mahir Efendi 1122 tarihinde bu suyu şehre getirmiştir. Bu su evvelce Dülük’e gidermiş. Bu suyun Dülük’e gide o kapalı mecrası halâ mevcuttur. Dülük’ün harap olması üzerine menbasına 3-4 kilometre mesafede bulunan Baş değirmen mevkiinde açı­lan bir gedikten su boşa akmağa başlamıştır.

Antep’in zamanla genişlemesi üzerine şehirdeki mevcut sular kifayet edemez bir hale gelmiş. Bu vaziyeti gören Kadı Mahir Efendi Semavin köyü ile Antep arasındaki bir tepenin üzerinden kuyular açarak ve bu kuyuları birbirine birleştirerek bu suyu kapalı yollarla Antep’e getirtmiştir. Kadı Mahir efendinin bu tesisat masrafını nereden yaptığı malûm değilse de ameleyi amelei mükellefe sureti ile halktan temin ettiği ve nakdî masrafı da kendisi yaptığı mevsukan rivayet edilmektedir.

Şair Nabi’nin bu suyun Antep’e getirilmesi hakkında yazdığı kaside arsada Kadı kasteli denilen çeşmenin tarih taşında yazılıdır. 1317 tarihinde arsanın yanması üzerine bu kastel harap olmuş ve tarih taşı belediyeye kaldırılmıştır. Kırmızı mermerden olan bu taş bugün belediye ambarında duruyor. Tarih kasidesi şudur:

Zehi fikri saip kastı hâyrü himmetî ulya

Ki lillâh hazreti Mahir Efendi: eyledi peyda

Sevadi huşksari Aynitabın kılleti mai

Yübuset sinei sükkânını etmişti istilâ

Edüp ol şehri ihyaya rizayı Hak için himmet

Hulusü tamla âsarı hayrın eyledi ifa

Ederdi âferinişten beri Saçur namımda.

Verayı kûhsarından gözer bir abı canbahşa

Muhal idi veleykin kûh. set olmağla mabeyne

Sevadi şehre ol abı zijlâli eylemek icra

O kûhun zervesinden heştideh çah eyleyip kende

Bünü her çahın emma bistüçar endazei benna

Edip imali hafri harkta yekdiğere peyvent

Derunu senkten icraya tahsil eyledi mecra

Nice yıllarda kat’ın halakı âlem addeder as’ap

Se mahe müddet ettikte müyesser eyledi mevlâ

Tamam şehri seyrap eyledikten fazla efzali

Sahartyü, besatinü riyazi eyledi irva

Bu abın safveti şirinterinden olsa caizdir

Garikı mevci şerm abı hayatı atiyetbahşa

Safası teb’ı Nabiye olup sari, dedi tarih:

Diyarı Ayıntabı cuyu Sacur eyledi ihya

(Fotoğraf): Suburcu caddesi ve ayar saati

(Fotoğraf): Gaziantep’te Balıklı caddesi

Kadı Mahir efendinin yaptığı ve halihazırda istifade ettiğimiz bu su te sisatı berne kadar fennî ve sıhhî bakımdan bugün iptidaî görülüyorsa da o devre göre bu işin bu suretle başarılması hiç şüphesiz büyük bir muvaffakiyettir.

Kanalizasyon İşleri: Eskilerden bize geçen umumî kanalizasyonlar da cami ve bunların yanında hala yaptıran hayır sahiplerinden kalmıştır.

Şehrin genişliği: ‘Bugün Gaziantep şehrinin takribi olarak mesahai sathiyesi 500 hektardır.

Caddeler ve sokaklar: Cumhuriyetten evvel çok dar olan caddeler ve sokaklar Cumhuriyet devrinde genişletilmiştir. Bugün şehir dahilinde 4480 metre uzunluğunda şosa ve 84100 metre murabbaı kara taş kaldırım mevcuttur.

Lise binasından Maarif bahçesine kadar devam eden ve geçen sene yarısından fazlası ikmal edilen 1400 metre uzunluğunda. Yirmi metre arzındaki Gazi bulvarının bu sene bitirilmesine çalışılmaktadır. Bulvar bugün şosa halindedir. Bir ay sonra şehir dahilindeki kısmının asfalt yapılmasına başlanacaktır.

(Fotoğraf): Mezbaha

Nüfus

Gaziantep’in nüfusu 927 tahririnde 39 bin küsur idi. Bugün nüfus kaydı ne nazaran bu miktar elli beş bini geçmiştir.

1921 Sonlarında Fransız işgalinden kurtulan şehrimiz kâmilen yakılmış, yıkılmış, harap olmuş bir halde idi. Antep harbinde 15 ilk mektep, 1 Askeri depo, 2 zükûr ve İnas hastanesi, 1 asker! fırın, 4 karakol, 1 gazhane, 1 mezbaha, 12 han, 1 hamam, 3641 ev,4 cami kâmilen harap olmuş 19 cami ve diğer bütün binalar kısmen tahrip edilmişti.

Bu tarihten sonra başlayan imar faaliyeti şehrimizi on sene içinde eskisinden daha mamur bir hale getirmiştir.

On birinci Cumhuriyet senesinde yapılan belli başlı binalar şunlardır:

(Fotoğraf): Elektrik Fabrikası

Bir Lise binası, bir Halk fıkrası binası iki ilk mektep üç hastane, bir ziraat bankası, iş ve Osmanlı bankaları, üç matbaa, bir karakol, bir vali konağı, bir elektrik fabrikası, bir müskürat fabrikası, 2 mensucat, 1 iplik, bir sabun ve bakır, fabrikaları, bir spor meydanı, 5 kıraathane, 2 gazino, 250 dükkan 26 mağaza, 6 fırın, bir kiremithane, 8 garaj, 5 otel üç han, altı un fabrikası, 650 ev, mükemmel ve büyük bir askerî kışla.

Ayrıca 4000 ev ve bütün han ve camiler tamir edilmiştir. Az zamanda meydana getirilen bu binalar şehrin ümran şahsınca gösterdiği inkişafı tebarüz ettirmeğe kâfidir.

Cumhuriyet belediyesi şehri güzelleştirmek için' çok çalışmıştır. Bu devirde belediyenin yaptığı başlığa işler şunlardır:

Fransız harbinde tahrip edilen Kavaklık ve Alleben mesireleri tamamen ağaçlattırılmış ve eskisinden güzel bir hâle getirilmiştir.; Şehrin diğer umumî yollarına ağaç dikilmiş, Suburcu, Gaziler caddeleri: arsaya kadar genişletilmiş, İş bankası caddesi yeniden açılmış. İdare-i hususiyenin yardımı ile Gazi bulvarı açılmıştın.

Şehir dahilinde 3400 metre kaldırım 1100' metre lağım inşaatı yaptırılmıştır.

(Fotoğraf):Güzel mesirelerimizden su aşasından bir manzara

Mezbaha

Eski ve sıhhî şeraite uygun olmayan mezbahanın yerine fennî bir mezbaha ve bunun yanına bir bağarsakhane yaptırılmış, soğuk bava mahzenlerini de ihtiva eden buz fabrikasının inşaatı kuvve-i karibeye getirilmiştir.

Elektrik

En mühim vesaiti medeniyeden olan şehrin elektrik ihtiyacı da düşünülerek elektrik tesisatı M. E. T. A. şirketine verilmiş ve 1932 senesi haziranının on beşinde şehrimiz medeniyet nuruna kavuşmuştur.

Çocuk bahçesi

Belediyeye ait Kırkayak bahçesinin bir kısmı tefrik edilerek Çocuk bahçesi haline getirilmiştir.

Meydanlar

Arsada Pazar yeri meydanı seyyar dükkanlardan temizletilmiş, Kale altı meydanı tevsi edilmiş, Cumhuriyet meydanının tesviye işleri bitirilmiştir, önümüzdeki sene bir park haline getirilecektir.

(Fotoğraf): Büyük Gazi Bulvarı

Hal

Şehrin ortasında harap bir halde bulunan Zincirli bedesten istimlâk edilerek 68 dükkanlı asrı bir sebze ve et halı haline getirilmiştir. Halın inşaatı yakında bitirilecektir.

Mezarlık

Şehrin cenubunda çok geniş bir sahayı kaplayarak çirkin bir manzara arz eden mezarlıkların başka bir tarafa nakli kararlaştırılmış ve 932 senesinden beri mezarlığın teşcirine başlanmıştır.

Alleben deresi

Şehrin çok güzel bulunmaz bir mesire yeri olan Alleben deresinin tanzim ve tathirine önümüzdeki sene başlanacaktır.

Heykel

Belediye şehrimizin, Büyük kurtarıcıya olan ebedî minnettarlık ve şükranlarını canlandıracak olan Gazi hazretlerinin bir heykelini diktirmek için tedbir almış ve Gaziantepli bir Türk: sanatkârına Büyük Gazinin cesameti tabiyede mermer bir heykelini yaptırmağa başlamıştır. Heykel bugünlerde bitecek ve Halk fırkası önünde Gazi bulvarı üzerindeki meydanlığa dikilecektir.

Abide

Gaziantep harbinde en çetin mücadelenin cereyan ettiği Çınarlı camiinin yerinde yapılmakta olan şehitler abidesine Belediyemiz de muavenette bulunmuş ve abidenin ikmali, için icap eden yardımları yapmıştır. Abide kurtuluş bayramına kadar bitirilecektir.

Harita

Şehrin imarı için başta gelen harita işi ve müstakbel imar plânı iki sene evvel bir Türk grubuna ihale edilmiştir. Şehir haritası bugünlerde bitecektir.

Su meselesi

Şehrin en büyük ve hayatî bir ihtiyacı olan şehre temiz su getirmek işini de belediyemiz ehemmiyetle nazarı dikkate alınıştır. Su projesi Yunt Tomson şirketine ihale edilmiş ise de şehir haritasının henüz ikmal edilmemiş olması bu işin yapılmasına mani olmaktadır. Harita biter bitmez derhal proje yapılacak ve bunu müteakip ta su tesisatı bir şirkete ihale olunacaktır.

İtfaiye

Evvelce şehrimizde itfaiye teşkilâtı namına bir iki el tulumbasından başka bir şey yok iken Cumhuriyet belediyesi bir motor pomp ve iki aruzözle bu teşkilâtı tevsi etmiş, yeniden alât ve edevat alarak oldukça mükemmel bir itfaiye grubu meydana getirmiştir.

Belediye bütçesi

Cumhuriyetin ilânı tarihi olan 922 senesinden 933 senesi sonuna kadar Belediyemizin varidat ve masraf bütçeleri üç aralıklı senelerde şunlardır:

Muhammen Varidat

Senesi

Devlet vasıtası ile tahsil olunan Belediye bilsesi

Belediye vasıtası ile tahsil olunan vergi ve reslimler

Mütenevvi varidat

İstikraz

Tedbirler ve muavenetler

Yekün

924

9520

36045

20220

50

9000

74835

928

9500

23999

30500

20745

84744

933

5400

63500

43700

300

11200

Tahakkukat

924

4532 28

41733

5744

9342 25

61351 75

928

7331 34

54725

6918 50

95 25

69070 47

933

3020 67

132208

4801 28

140032 42

Tahsilat

924

4532 28

32961 86

5744

9342

52580 39

928

7331 34

41848 23

6918 50

95

56193 32

933

3022 67

104580 39

4801 28

112404 34

Bu cetvelin tetkikatından anlaşacağı üzere Belediye varidatı seneden seneye artmaktadır. 934 senesi ise 120 bin lira olarak tahmin edilmiştir.

Çok imara muhtaç ve süslenmeğe layık olan şehrimizin güzelleştirilmesi için belediyemizin önümüzdeki senelerde, daha çok çalışacağı muhakkaktır.

(Fotoğraf): İş bankası caddesi

(Fotoğraf): Gaziler caddesi