Cemiyetin efradı çoğaldıkça yeni teşkilâta lüzum görülmüş. Hesap ve para işleriyle uğraşmak üzere Pazarbaşı zade Nuri, Hoca zade Ferit. Haci Ömer zade Mehmet Ali, Mısri zade Nuri kanevetçi zade Mahmut beylerden müteşekkil (bir idare heyeti) ve yine bunlara mülhak Hoca zade Ferit, Teymur zade Ökkâş, Pazarbaşı Nuri......beylerden müteşekkil bir de Maliye komisyonu ye yine ayrıca bekmezci Mehmet ağa, Ali veli zade Ali ... efendilerden mürekkep te bir mübayaat komisyonu teşkil olunmuştur Kahraman zade Haci Mehmet ve Haci Halit/ağa zade Sadık efendiler de bilâhere idare heyetine alınmıştır.

Heyeti merkeziye, Antep harbinin başlangıcında yukarıda ismi geçen zevattan müteşekkildi. Bilâhere idare heyetini teşkil eden Hoca zade Ferit, Haci Ömer zade Mehmet Ali, Gep gep zade Abdurrazak, Kahraman zade Haci Mehmet ve Mahmut Büdeyri efendiler harbin sonuna kadar heyeti merkeziye de çalışmışlardır.

Teşkilâtın şehir dahilinde tevessüünde Müftü Rifat Efendi, Mebus Şahin bey, Bostancı esnafı reisi Haci Abdullah ve Kozanlı’dan Solak oğlu Haci Ali......ağalar çok çalışmışlardır. Cemiyete mensup Hoca efendilerden yer yer teşkil edilen tahlif heyetleri şehrin bütün mahallelerinde halka ‘’Dinine, vatan ve milletine malen ve bedenen hizmet edeceğine, cemiyetin bütün emirlerini bilâ tereddüt yapacağına ve cemiyetin maksadı teşekkülünü hariçte ifşa etmeyeceğine’’ yemin ettiriyorlardı.

Cemiyetin köy teşkilâtının genişlemesinde Jandarma bölük komutanı Esat Bey çok çalışmıştır. Yine koy teşkilâtında Beylerbeyli Ali ve Güceğeli Ahmet ve Mehmet kâhyalar en önde çalışmışlardır.

Heyeti merkeziye, teşkilâtını kazalara da yaymağa karar vermiş. Mulla Recep namı müstearını kullanan yüzbaşı Mehmet, İslâm, Müslüman, mücahit beyler vasıtasıyla Kilis’te, Halfeti’de senelerce Mal Müdürlüğü yapmış olan Necip zade Mehmet efendi vasıtasıyla da Halfeti’de cemiyetin şubelerini açmıştır.

Telgraf tellerinin Fransızların oturdukları Kolej binası civarından geçmesi dolayısıyla Sivas ve Ankara ile muhaberenin gizlenmesinde müşkülât görüldüğünden Güceğe köyüne makine konarak muvakkat bir telgrafhane açılmıştır.

Kânunuevvel 919 ayında cemiyetin mesaisi haddi azamisini bulmuştu. Bir taraftan aza adedi çoğaltılırken diğer taraftan silâh, cephane ve para tedarikine çalışılıyor, Mahallî teşkilât yapılıyor, Harp hazırlıkları görülüyordu.

Teşkilâta dahil olan her vatandaş bir silâh tedarik etmekle mükellefti. Çiftçiler çift öküzlerini, Rençberler yatak ve yorganlarını satarak 15-20 altın lira kıymetinde tüfek ve 5-7 kuruş gümüş paraya fişek alıyorlardı. Her gün Halep’ten kafilelerle şehre silâh ve cephane giriyordu. Büsbütün silâh almağa iktidarı olmayanlar, hali, vakti yerinde olanlar tarafından alınan silâhlarla teçhiz olunuyorlardı. Para ihtiyacı cemiyetin her ferdinden malî kudreti nispetinde alınan silahlarla temin olunuyordu.

Birkaç mahalle birleştirilmek suretiyle şehir semtlere ayrılmıştı. Her semtte o semtin ileri gelenlerinden mürekkep üç kişilik bir heyet bulunuyor ve bunlardan birisi de reis vazifesi görüyordu. Bidayette on sekiz olarak teşekkül eden semtler bilâhare yirmi yediye iblâğ edilmiştir. Cemiyet bütün icraatını bu semt heyetleri vasıtasıyla yapıyordu. Tahlif, bu heyetlerin nezaretinde yapılıyor, silâh ve para bunlar vasıtasıyla temin ediliyordu. Aynı zamanda her semt bir kıt’aî Askeriye idi. Her semtin silahlıları semt reisinin idaresi altında bulunuyor ve bunlara tahkimat işlerinde kullanılmak üzere bir kısım da silâhsız efrat veriliyordu. Her semtin kadrosu yüz silâhli ile 50 silahsız efrattan ibaretti. Harp zamanlarında efradı idare etmek üzere her semte kısım kumandanı namı ile birer de İhtiyat zabiti verilmişti.

Müdafaai Hukuk cemiyeti yapılan taşkınlıkları bir taraftan Cemiyeti İslamiye ve Mutasarrıflık vasıtasile Fransızlar nezdinde protesto ederken diğer taraftan da halkı mukavemete teşvik ediyor, dükkânlarını kapattırıyor, nümayişler tertip ediyordu.

30 Kânunuevvel 1919 Osmanlı istiklâlinin yıl dönümüne rastlayan bugünde Antep çok müstesna ve tarihî bir gün yaşadı. Bütün şehir halkının ve binlerce köylünün iştirakiyle Belediye önünde büyük bir miting yapıldı; Nutuklar söylendi [1]Fransızların gözü önünde Ecnebi işgali şiddetle protesto edildi.


[1] Bu hatip o zaman şehrimiz istinaf mahkemesi reisi olan temyiz mahkemesi aza Sın da Niyazi bey idi.