(19’ncu Belediye Reisinden devam)

Abdülkadir Batur’un yaptığı diğer işler

Mezbaha hayvan müşahede ağılı inşa ettirilmiş, bağırsak hane yaptırılmıştı. Tabakhanede bir karakol binası inşa ettirildi. (Şimdi burası kütüphaneye çevrildi.) Ayrıca Mezbahada birde garaj ve paskül yeri tesis edildi. Bunlardan başka Gaziantep harbi kahramanlarını uzun harp aylarında demir gibi iradesi ile idare eden Özdemir beyin mezarı yaptırıldı. Ayrıca İmam Gazalinin mezarımda, tamir ettirdi.

Şehirde ilk defa hoparlör tesisatı yapıldı. Işıklı trafik fenerleri kendisi zamanında yerlerine dikildi.

Ayrıca şehrimizde yapılan çimento fabrikasında 250.000 lira gibi bir parayla İştirak onun zamanında oldu. Halkı teşvik ve fabrikanın buraya yapılmasını kolaylaştırmak için bu parayı halktan toplamayı temin etti.

Gaziantep çimento fabrikasının yapılması

1953 yılında şehrimize Ankara’dan üç kişilik bir kalkınma heyeti gelmişti. İşte bu heyet çalışmaları esnasında ilk defa; buraya da bir çimento fabrikası yapılabilir” fikrini ortaya atıyor. Bunu duyan Batur bu heyete bütün gücü ile işlerinde müzahir olmaya başlıyor. Ve onlara çok yakınlık gösteriyor. Eğer bu heyet Gaziantep’e gelmemiş ve Baturda bunların bütün iş­lerinde kolaylık göstermemiş olsaydı bu fabrikanın da buraya yapılması mühal olurdu.

Çünkü zamanın çimento sanayi fabrikaları umum müdürü de Batur'un sınıf arkadaşı idi. Ayrıca bu' teşekkülün elektrik işlerine bakan mühendisinin de Baturun Gemlik Suni-ipek fabrikasından arkadaşı çıkması bu: fabrikayı buraya kazandırmaya çok yardımı olmuştur.

Halkın ayrıca Batura karşıda bir sevgisi vardı, işte bu sevgi neticesidir ki çimento fabrikasına halk tarafından iştirakte, çok olmuştu.

Fakat bu seferde çimento fabrikasının burada enerji bulamaması yüzünden kurulamamak tehlikesi belirdi. Maraşlılarında fabrikayı kendi memleketlerine çekmek için yaygaralar koparmaları; vaziyeti' nazikleştiriyordu. Hatta Maraşlılar mebusları delâletiyle Ankara’da dehşetli tazyiklerde yapıyorlardı. Baturun vaziyeti müşkülleşmişti. Fakat bu güçlükleri de yenebilmişti. Çünkü arkadaşları kendisine vaat etmişti.

Amerika’da tahsil görmüş gençlerimizden genç Jeolog Hikmet beyinde çok tesir ve yardımları dokunmuştur. Fabrikaya birde santral ilavesi ile fabrikanın buraya yapılabileceği temin edilmişti. Hatta bu genç Amerika’dan getirmiş olduğu bir maden çekici ile her tarafı gezmiş en nihayet Göllüce’ye yani şimdiki fabrikanın bulunduğu yere gelip; kaya tabakasına meşhur çekicini vurunca buldum... buldum... diye sevinç çığlıkları atmıştır ve çekicinde orada unutarak koşa, koşa Abdülkadir Batur’un yanına gelmiştir, işte bu suretle de şehrimizin ekonomisi üzerinde mühim bir rol oynayan Çimento fabrikacı, güçlüklerle ve çalışmalarla kurulmuştur.

Abdülkadir Batur Bandırmak bir doktor kızı olan kimya mühendisi ve birinci sınıf hayati ve gıdayı kimya mütehassısı Nimet Akıncı ile evlidir. Batur’un yaptığı işler hakkında her ne kadar, kendisine bu broşür hazırlanırken baş vurulmuş ise de daima bilgi vermeyi reddetmiştir. Buraya toplayabildiğimiz bilgiler hep şuradan buradan toplanmıştır.