Türkiye dev bir tesise daha kavuşuyor. 1958’de dev proje çalışmaları başlayan ve ancak bitirilebilen dev tesis sayesinde Aşağı Fırat Havzasında 3 hidro elektrik santrali inşa edilecek, 700 bin hektarlık Harran ve Aşağı Mardin ovaları su yüzü. görebilecektir. Proje tamamlanmca, barajda kurulacak hidro elektrik santralleri ile yılda 15 milyon kilovat-saat elektrik enerjisi türetilecek, dağların delinerek baraj suyunun 20.4 kilometre mesafeye suyun aktarılmasiyle ovalar sulanacak ve halen hektar başına zirai mahsulden elde edilen yılda 320 lira ilk yıl 1.100 liraya, daha sonra da 13 bin liraya yükselecektir. Harran ve Aşağı Mardin ovalarının, sulanmasiyle buranın Orta Doğu’nun yiyecek ambarı olacağı bildirilmişti.

35 yıl önce etüt çalışmaları başlayan ve proje hazırlıklarına 1958 yıllarında başlanılan ‘Aşağı Fırat Havzası’ projesine göre, Fırat üzerinde, Kebandan sonra sırası ile Karakaya Gölköy ve Karababa Barajları inşa edilecektir. Karakaya Gölköy ve Karakaya Barajlarından yılda 15 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretileceği hesap edilmiştir. Üretken elektrik enerjisi enterkonekte şebekesine bağlanacak ve bu sayede, bu tesislerden elde edilecek elektrik, bütün Türkiyenin istifadesine sunulacaktır.

Sulama:

Proje’nin asıl amacı, Dicle ve Fırat Nehirleri arasında kalan alanın sulanmasıdır. Alınan bilgiye göre, halen yılda bu bölgeye 300-500 milimetre yağmur düşmektedir. Bunun da çok düzensiz olduğu, bilhassa kışın yağış olduğu, bunun da ekime hiçbir faydası olmadığı öğrenilmiştir.

Projeye göre, 700 bin hektarlık alan sulanabilecektir. Bunun için, iki yerde su ovalara kanallara aktarılacaktır. Hilvan kanal sistemi 400 bin hektarlık alanın sulanmasını sağlayacaktır. Karababa barajından, su pompaları vasıtası ile Siverek-Hilvan Ovaları’nın güney kısmına aktarılacaktır. Bu aktarma işlemi dağlar delinerek 9.25 metre çapındaki büyük borular vasıtası ile olacaktır. Siverek-Hilvan ovaları sulandıktan sonra, su yine kanallarla Tek Tek Yaylasına ulaşacak, buradan da Mardin Ovası’na varılacaktır. Böylece, 400 bin hektartk alan sulanabilecektir.

Urfa Tünel sistemi sayesinde de Karababa Barajından alınan su, yine kanallarla Urfa-Harran Ovasına ulaştırılacak, burada da 300 bin hektarlık alan sulanabilecektir. Her iki kanal sayesinde 700 bin hektarlık alanda, ziyade elverişli bir durum yaratılacaktır. Bir nevi çöl olan bu alanda, cennet yaratılacaktır.

Aşağı Fırat Havzası projesinin baraj inşaatlarda 8 milyar 628 milyon lira gerekmektedir. Projede, bu miktarın 353 milyon dolarlık kısmının kredi olarak temini öngörülmüştür. Sulama tesisleri için de 847 milyon dolarlık kredi, 6 milyar 666 milyon liralık da iç finansman gerekmektedir. Böylece, sulama tesisleri için 19 milyar 774 milyon liralık yatırım yapılacaktır. Baraj ve hidroelektrik santralları, 6 yılda kendisini amorti edecektir.