Dünyada sağlık hizmetlerinin tekâmül seyrini takip edecek olursak, sosyal pediyatri (Hastalığın meydana gelmesine mani olmak) 17. yüzyılda İngiltere ve Fransa’da başlamış 19. yüzyılda mütekâmil bir teşkilât ve ileri bir anlayış zihniyetine sahip olmuştur.

Fransa’da bir şefkat hastanesinde ebe olan BUDİN dikkat etmiş, bakmış ki kendisinin normal olarak doğurttuğu ve sağlam olarak annesine teslim ettiği çocuklar kısa bir müddet içerisinde ölmüşlerdir. Bu işin nedenini arayan BUDİN annelerin çocuk bakımını bilmediklerini görmüş bu anneleri ve çocukları evlerinde ziyaret ederek gerekli muayeneden geçirmiş ve lüzumlu eğitime tabi tutarak bu işten fevkalâde netice almış ve bu şekilde takip ettiği çocukların sıhhatli olarak büyüdükleri herkes tarafından görülerek ebe BUDİN’in çalışmaları takdirle karşılanmıştır.

Bu muvaffakiyetler mahalli idarelerin nazar dikkatini celbetmiş, mahalli idareler konsültasyonlar için ehliyetli ebeler temin ederek ziyaretçi hemşireliğin temelini kurmuşlardır. Yine Fransa’da diğer bir ebe, yaşıyan bir çocuğun gebelik süresince gebe kadının karnındaki ceninle anne arasındaki sıkı münasebetle de büyük bir ilgisi olduğunu ve annenin sıhhatli bir evlât dünyaya getirmesi için kendisinin de sıhhatta olması ve hasta olmaması gerektiğini anlamış ve bu gerçeği etrafına yayarak doğum öncesi gebelik muayenelerinin ne kadar lüzumlu olduğunu ve kontroller neticesinde birçok gebelik hastalıklarının önlenebileceğini göstermiş bulunmaktadır.

İşte bu gerçekleri tahakkuk ettirebilmek için nüfusun %62 sini teşkil eden (Gebe kadın, lohusa kadın ve 0—6 yaş arası çocuklar) büyük bir kitlenin sağlığını korumak için Ana çocuk Sağlığı diye bir teşkilât kurulmuştur

Türkiye’de bu teşkilat ilk defa dünya sağlık teşkilâtının iştiraki ile 1952 senesinde sağlık vekâleti bünyesinde bir şube olarak kurulmuş ve 1956 yılında Gaziantep’ te faaliyete geçmiştir. Halen 34 il, 41 ilçe ve 360 köyde AÇ.S. istasyonları faaliyet halindedir.

Halen Gaziantep’in 10 köyünde faaliyette bulunan Ana Çocuk Sağlığı istasyonları. Halkı; Ana ve Çocuk Sağılı konusunda sistemli bir propağanda ve halkı sağlığı eğitimi ile aydınlatmak, normal gebe ve lohusa ile emzikli anneleri tıbbi kontrol altında bulundurmak, çocuk bakımı ve beslenmesi gibi konularda pratik olarak annelerin bilgili yetişmelerini sağlamak ve bilhasa çocuklarını doğurdukları günden itibaren 6 yaşına yani okul çağına kadar takip ederek gerekli sıhhi tedbirleri almak, bu meyanda vaktinde aşılarını yapmak süratiyle onları bulaşıcı hastalıklardan korumak, hulâsa onları bedenen ve ruhen sıhhatli çocuklar halinde yetişmelerini sağlamak, çocuk mani olmak ve lüzumunda soryal yardımlarda bulunmak için mediko sosyal bir.

Doğumevi bünyesinde çalışmakta olan Gaziantep Ana çocuk Sağlığı merkezi ise, Doğumeviyle teşriki mesai eimiş bulunmaktadır. Bir kısım doğurmuş gebe kadınlar her 15 günde bir sıhhi kontrola tabi tutulmakta ve bu işler için hiçbir ücret alınmamaktadır. Aynı zamanda 6 yaşında kadar olan çocuklarımıza lüzumlu her türlü aşıları yapılmaktadır.

Halkımızın Ana Çocuk Sağlığına karşı gösterdiği alâka hergün biraz daha artmaktadır. Yegâne temennimiz halk sağlığını da birlikte yürüten A.Ç S. istasyonlarının bütün memleket sathında daha geniş teşkilata ulaşmasıdır.