Gaziantep Kilis asfaltının 30 uncu kilometresinde bir yol döner sağa, içerilere uzanır; köylere. İşte bu tozlu yolun bir kenarında tepemsi bir taş yığınının bağrında 80 hanesi, 681 nüfusuyla bir köy var. Muhacırosman derler adına. Ama Muhacırosman adı yalnız hükümet konağında ve okul mühüründe yazılıdır.

Komşu köyler, Cilcime, Şahinbey, Sarıtmezarası, Mizmiz, Geneyik belki bütün Antep köyleri Kehriz bilir adını. Yağmuru bol, suyu çokmuş evvelisi. Ondan vermişler bu adı köye.

Gel gör ki; şimdi yağmursuzluktan çatlayan toprakla, içecek su bulamayan insan dudağının arasında hiç fark yok. Bir tek kuyu 681 nüfusa, bir o kadar hayvana neylerki? Hemde suyu içilmez raporu almış bir kuyu...

Sudan yana yangın Kehrizli. Akşama dek boş dalan kovalar boş çekiyor yukarıya.

Birde can vermişler, kan akıtmışlar bu yüzden. Köye 600 metre mesafede bulunan bir pınarın suyu, köye gelirdi, gelmezdi münâkaşası yapılırken bir tüfek kurşunu herşeyi halletmiş kökünden. Şimdi pınar bulunduğu yerde şırıl, şırıl akarken, öldürülenden geriye kalanların gözleri de intikam diye ışıl, ışıl parlıyor.

Bütün düzen, bütün dirlik bozulmuş o yandan bu yana. Şimdi Tanrının günü vızlayan kurşunlar etrafa ölüm saçıyor. Kana kan diyor Kehrizli.

Yıkanmanın ne olduğunu bilmeyen, kız çocuğunu okula göndermekten çekinen, adam öldürüp, hapiste yatmayı erkeklikten sayan, kazandığını silâha, mermiye harcayan, açlıkla doyunan köylü alışmış bu seslere.

O şimdi ne köy yoluyla ilgileniyor, ne mahsulünün verimini çoğaltacak çareleri düşünüyor, ne de içtiği suyun mikroplu olduğunu umursuyor, Merhum şâir Namık Kemal’in deyişiyle “Karşıda adûv, hazır silâh,, misali bekliyor, bekliyecek.

Cehalet, füze asrında taş devrini yaşatıyor bu köy insanlarına. Medeniyetin ulaşması, insanlığın elini uzatması ne zaman olacak bu biçarelerin üzerine?

Medeniyetin yolu, insanlığın kolu 30’uncu kilometrede kesilmesin Uzansın. İçerilere, tâ ki Kehrizlinin kafasına kadar .. 4 4 962

Naci Derin

Muhacırosman Köyü

İlkokul öğretmeni