Kıymetli Meslektaşlarım, Kahraman Hemşehrilerim.

Bugün 14 Mart Tıp Bayramıdır. Hepinizin bayramını kutlularım Sayın hemşehrilerim tıp insanın yaradılışı ile başlar Asırlar boyunca insan sağlığını korumak ve hastalıklardan kurtarmak ızdıraplarını dindirmek için bütün kavim ve milletlerin tarihlerinde bu ilme değer verilmiş ve nihayet bütün insanlığın müşterek esaslara göre benimsediği bu günkü modern tıp meydana gelmiştir. Bazı mesleklerde olduğu gibi tıp mensuplarında bir meslek anma günü vardır. Bizde 14 Mart tarihi, bir tıp bayramı günüdür çünkü 14 Mart 1827’de İkinci Mahmut zamanında İstanbul’da. Şehzade Başında, Süleymaniye Tıp medresesinden ayrı yeni bilgi metodlarına uygun bugünkü tıp fakültesinin esasını teşkil eden Tıphane ve Cerrahhane ismiyle tıp mektebi açılmıştır. Bu 14 Mart tarihi bir istihalenin ve Türkiye’de tıp öğretiminin medeni aleme katılmasının bir dönüm noktasıdır. İşte 14 Mart’ın ehemmiyeti ve tıp bayramı olmasının hususiyeti budur. Yalnız şunu da tebarüz ettirmek isterim ki Türk Tıp Tarihi bundan çok eskidir. Asırların derinliklerine inildikçe bu hususta kıymetli hâzinelere rastlarız. Bunların bir kısımları halâ ayakta bazısı da harap durumdadır.

Bizdeki tıp tarihi garp memleketlerine nazaran çok eskidir. Tarihî devirlerde, orta çağ, garp âlemi için bir duraklama, şark âlemi için ise bir inkişaf devri sayılır. Islâmiyeti kabul eden Türk kavimleri, bu çağda önasya denilen bölgelerde devletler kurmuşlar, her sahada medeni eserler vücuda getirmişlerdir. Bu devirdeki kurulan Türk, İslâm sitelerinin başlıca binaları arasında cami, imaret, hamam, hamam, çeşme, kervansaray, köprü ve yollar ile birlikte hastaneler yapılmıştır Bu devirlerdeki Türk ülkelerinde tıbbi konular ilmi esas'ara bağlanmış, hekimler, cerahlar yetişmiş, hastaneler yapılmıştır Bilhassa selçuklar devrinde tababete çok önem verilmiştir. Zengin vakıflar ile birlikte hayırsever Türk büyüklerinin birer şefkat ve hayır müessesesi haline gelmiştir.

1206 senesinde Kayseri’de büyük selçuk hükümdarı Kılıç aslanın kızı Melike Gevher - Nesibenin vasiyeti üzerine kardeşi selçuk hükümdarı gıyasettin zamanında yapılmış gıyasiye Çifteler - veyahut şifaye gibi isimler ile anılan dariişşifası bugünün modern tıp görüş ve anlayışına göre yapılmış poliklinik ve 16 büyüklü küçüklü odaları havi olup zamanın ihtisas şubeleri olan cerrah ve Kehhallann koordine olarak çalıştığı bir sağlık sitesidir. Bunun gibi Mardin darüşşifası, Sivas, Konya, divrik, Kütahya Çankırı, İlgın, Kastamonu, Tokat Amasya Aksarayda birçok tıbbi tesisler kurulmuş zamanında birçok hastaların izdiraplarmı dindirmiş uzun seneler insaniyete hizmet etmişlerdir.

İşte mazisi asırlara ulaşan şerefli mesleğimizden, dünya çapında bir çok hekimler yetişmiştir.

14 Martta temeli atılan bu günkü tıbbiyemizden memlekete yalnız hekim değil her sahada birçok seçkin kimseler yetişmiş ve yetişmektedir. Bu vesileyle yıllardan beri vatana türlü hizmetlerde bulunan Türk Hekimliğinin yükselmesini, büyük başarılar göstermesini diler kıymetli meslektaşlarımın bayramlarını kutlular sağlık ve esenlikler dilerim.

Kahraman Hemşehrilerim.