Şehrimiz lisesinde Kimya Öğretmeni bulunan Kemal Bayram’ın kendi arzusu ile emekliliğe ayrıldığını duyduk. Yıllardır lisemizde emektar bir hoca idi.

Bundan başka lisemizin açılmasında, çok emeği vardı. Kendisini hem bir ziyaret hem de şehrimizde ileriden beri hasretini çektiğimiz kolej binasının bir türlü çözülemeyen, iç̧ yüzünü̈ anlayalım diyerek, hocamızın yanına uğradık.

Kolej bina işinin, neden geri kaldığını sormamız üzerine Kemal Bayram sözüne şöyle başladı:

(- 1961 yılı başlarında çoğu kolej mezunu olan arkadaşların bir toplantısına bende çağrılmıştım. Aylardan beri Gaziantep’te bir kolej tahakkuk ettirmek için çabalayanlardan olduğum için, o toplantıda beni de dinlemek istediklerini söylediler. Aynı hedefe yürüdüğümüz anlaşıldığından, beraber çalışmamıza karar verildi. Nihayet dernek kuruldu. Fakat en başta bir arsaya ihtiyaç̧ vardı. Şehrin birçok yerlerinde araştırmalar yaptık. Ve en sonra fidanlık karşısındaki arsa üzerinde duruldu. Arsa sahipleri ile birçok yönden pazarlığa girişildi. Fakat arkadaşların bir kısmı bu arsanın pahalı olduğu kanaatında idiler. Aylarca süren, münakaşalardan sonra, arsanın satın alınması, kararlaştı. Bana da tahditti bir yetki verildi. Arsa bedelinin peşinatı olan (15009) lira içinde korucular arasında salma yapıldı. Dernek, kurucularının taahhüt ettikleri para ise, dernek baş- kanları tarafından (Cemil Alevli ve Cemil Özbal) toplanılacaktı. Arsayı satacak olan zat, Mersin’den getirtildi. Ve pazarlık nihayet (Yetki tecavüzüne rağmen üç̧ noktada) bitirildi. Taahhüt edilen para ise bir türlü̈ toplanamıyordu. Diğer taraftan da satıcılar acele ediyorlardı ki; Mersin’den gelen adam bekleyip duruyordu. Bu sıkışık durum karşısında ve Mersinden adamı benim getirtmekliğimden dolayı arsa bedelini benim şahsen vererek arsayı da sonradan bedeli dernek tarafın dan ödendiği takdirde derneğe devretmek üzere muameleyi yaptırtmak zorunda kaldım. Arsayı dernek namı hesabına aldığımı, fakat dernek arsayı, aldığım şartlarla almayı kabul etmezse, derneği hiç̧ bir suretle muâhaza etmeyeceğimi de yazı ile derneğe bildirdim. Arkadaşlardan, bazıları 41.000 liraya alman arsanın tapu muamelesinin 7000 liradan yapılmış̧ olmasını bana hücum vesilesi yaparak beni İhbarla tehdide kadar ileri gittiler Halbuki ben derneğe fazla masraf olmasın diye farağ sırasında anladığım bu duruma dernek için muvafakat etmiştim Arsanın tapu muâmelesi dört saatte tamamlanmış olmasına rağmen arkadaşlar, haftalarca beni oyaladılar. Ve tehditlerine devam ettiler. Son defa Cemil Alevli fabrikasında, Cemil Ozbal, Bedrettin Oztemir, Celal Ersoy, Faruk Dai’ninde iştirak ettiği bir toplantıda, Kemal Bayram adına olan, tapunun iptal edilerek tekrar dernek adına kaydının yapılmasına karar verilerek meselenin halli kararlaştırıldı. Satıcılarında farağdan imtina etmemeleride Faruk Dai tarafından teminat altına alındı. Ne yazık ki yine bozguncu arkaeaşlar, bunuda reddederek, bütün farag, vergi, diğer 'masrafların Kemal Bayrama yükletiimesinde direndiler. Bunuda sonradan Noter yolu ile bana bildirdiler. 20 gün sürüncemede kalan bu İşin vergi bakımından bekletilmesine tahammülü yoktu. Suyu yokuşa akıttıkları- da açıkça görülüyordu, Bu durum karşısında mahkeme kararile tapuyu vermiş olduğum peşinatı da almadan iptal ettirdim.

Ve derneğe, arsayı ilk sahiplerinden almalarını ve ileri sürülen mahzurların ortadan kalkmış olduğunu bildirdim. Hucum ve bahane vesilelerinin ortadan kalktığını ğören bozguncular bu defada arsanın yerini beğenmediklerini ileri sürmesinler mi?..

Bu durum karşısında dona kaldım. Mademki arsa maksada uygun değildi bu yaygara neydi. Maksada uyğun idiyse, satıcılar altı aydan beri muâmele bekliyorlar neden almıyorlar?

Açıkça görülfiyorki bütün yaygara para vermenin başında idi.

Dergimizin Notu:

Duyduğumuza göre derneğin son toplantısında Merhum Enver Koçak’la Kâmil ocağında hazır bulunduğu bir toplantıda, Kemal Bayram:

“Ben bu arsayı derneğe hibe ediyorum, Şu şartla ki: Gerek Cemil Alevli ve ğerekse Erseylar 65 er bin lira derneğe hibe de bulunsunlar” diyerek bu teklifini ayrıca teyit maksadı ile yazılı olarak vermiştir.

Şimdiki kolej tepeyi. Amerikalılar kolej yapmak istedikleri zaman o cehalet ve koyu taassup devirlerde Hacı Taha Göğüş hibe etmişti. O devirde şehrimizde bir kollej vardı Ne yazık ki, bugün koleje devam etmek isteyen çocuklarımız komşu vilayetlere gitmektedirler.