(Geçen sayıdan devam)

7- Vali Burhanettin Teker: Bu vali zamanını, memleketimizin faal inşaat devri diye adlandırmamız ve bu valiye inşaatçı vali demekliğimiz yerinde olsa gerektir.

Şehreküstu ’de son otobüs durağındaki evvelce yeni okul, şimdi he Ahmet Çelebi denilen okul binası halkında yardımlarını temin ederek bu vali yaptırmıştır. Hatta sağındaki Solundaki evlerde arsalarından birer miktar kâfi kısım vermek üzere bu okul meydana gelmiştir.

Kavaklıktaki vali konağı ye bahçesindeki havuzu yine bu vali yaptırmıştır.

Bölge spor sahası ve tribünü, atış polikanı tamamen zamanında yapılmıştır. Hatta Bölge spor meydanının giriş̧ kapısının sol tarafındaki mermer levhada, yapıldığı tarih ile kimin tarafından yapıldığı yazılıdır.

Dayı Ahmet Ağa ilkokulunun bahçe duvarları ve korkulukları, yine bu vali zamanında yapıldı.

Zamanında Şarap Fabrikasının temeline ilk harcı kendisi koymuştur. Erkek Sanal Enstitüsü̈, Ticaret sarayı, Aygır deposu (Şimdi saçaklı ilk okuludur) yine bu valiye nasip olmuştur. Yine bu vali zamanındadır ki şehrimizde ve bütün Türkiye’de bir okuma seferberliği açılmış̧ olduğundan buna bir örnek olmak üzere İsmet Paşa (şimdiki Şehitkâmil ilkokulu) tamir.ve tadil edilmiştir.

Nizip yolu ve Akçe koyunlu yolları yapım ve tamirine esaslı surette bir hu verilmiştir.

O, vaktin Nafia Müdürü̈ bulunan Mühendis Muhlis Dai (Şimdi hacı olmuştur) geceyi gündüze katarak çalışmıştır. Dairede mühendis kıtlığı yüzünden ve işlerin çokluğundan işleri günü̈, gününe, yetiştirmek için uykusuz kaldığı günler olmuştur. Bunun böyle olduğunu bilenlere ‘’elbette çalışacağım çünkü̈ ben bu memleketin evladıyım’’ cevabını vermiştir.

Vali Burhanettin Teker otoriterdi. Memurlarına ve idaresine hakimdi. Aklına koyduğu bir inşaat için ne yapar, yapar parâ bulurdu. Memuru çalıştırmasını bilirdi.

Vali konağı içindeki makam odasının üzerinde Kapıyı vurmadan giriniz” yazılı idi. Hasılı şehrimizde çok eseri vardır. Allah kendisine rahmet eylesin.

Vali Burhanettin Teker zamanında memlekette bir ekmek sıkıntısı da baş göstermiştik O zamanlar şehirler arası telefonlarında bulunmayışından valinin işi zor durama düşmüştü. Fakat kendisine en büyük yardımcı olan o zamanın belediye reisi Hamdi Kutlar ile birlikti civar şehirler halkına parmak ısırtacak bir şekilde çalışmaları üzerine şehir bu ekmek sıkıntısını atmaya muvaffak olmuştur.

(Bu hususu belediye reisleri ve icraatları serili ve yine bu dergimizde yayınlanacak olan pazılarımızda belirteceğiz.)

Yine bu vali zamanında yapılan şimdiki şarap fabrikası için zamanın gazetecisi olan Hüseyin Beyaz kendi çıkardığı gazetesinde ‘’Dağ̆ başına yapılan şarap fabrikası” diye haykırmıştı. İşte bugün şarap fabrikamız hemen, hemen şehrin orta yerinde kalmıştır.

Şimdiki Balıklı caddemiz yine bu vali zamanında Bülbül zade Haci Abdullah Bayramın evinin içeriye çekilmesi ile genişletilmiştir. Yine bu vali zamanında, benzin, gaz, lastik, iplik tevzine başlandı. Ve bugünkü̈ zenginlerimizden birçoğununda temeli bu suretle atılmış̧ oldu.

(Devamı var)