ŞEHRİMİZDE ÇOŞKUN VE İÇTEN GELEN TEZAHÜRATLA KUTLANDI

BÜTÜN KÖYLERİMİZDE MUAZZAM ŞENLİKLER YAPILDI

Toprak kanununun Büyük Millet Meclisince Kabul edilmesi dolayısile, her sene 11 haziranı takip eden ilik Pazar günü toprak Bayramı olarak Kabul edilmiştir.

Memlekitin efendisi köylüdür, diyen Ulu Atamızın izinde yürüyen büyük başbuğumuz, Aziz Milli Şefimiz İsmet İnönünün çok isabetli görüş ve kararlarile Büyük Millet Meclisine sunulan toprak reform kanununun yürürlüğe girmesi, hak ve adaletin en güzel bir şekilde tecelli etmesidir.

17 Haziran Pazar günü, ilk defa kutladığımız Toprak Bayramı vatanımızın her bucağında olduğu gibi, şehrimiz ve köylerinde de çoşkun bir heyacan ve içten gelen sevinç gösterileri arasında kutlandı.

Baştan başa milli renklerle süslenen şehrin her taraftan hakiki ve özel bir bayram havası esiyor, istisnasız her vatandaşın yüzü gülüyordu.

Hatiplerin, bu mutlu kanunu herkesin anlıyabileceği şekilde açıklaması, köylülerimizi hayran bırakıyor ve bir çok yıllardır topraksızlık yüzünden çektikleri sıkıntı ve yoksulluğun bolluk ve rafaha dönmesini müjdeleyen ağızları öpmek için çırpındıkları belli oluyordu.

Pazar günü Halkevi salonunda toplanan köylü ve şehirli bir çok vatandaşların iştirak ettikleri toprak Bayramı töreninde, baştan sayın valimiz, komutanlar, parti ve halk evi başkanları ile daire âmirleri de hazır bulunuyorlardı.

Törende ilk sözü valimiz alarak bir saat süren heyecanlı ve kıymetli bir hitabe de bulunmuştur. Kanunun yürürlüğe girmesiyle köylülerimizin nasıl bir saadete erişeceklerini çok açık bir dille ifade eden valimiz, kanunu her cephesinden inceleyerek büyük ölçüde memleket kalkınmasındaki oynayacağı rolü açıklamıştır.

Salonu dolduran kalabalık kütle, nutku cankulağıile dinlemiş ve sık sık alkışlamıştır. Halkımızın refah ve saadetini sağlayacak olan böyle bir kanunu meydana getiren hükümetimizi tebrik eden hatip, kanunun milletimize hayırlı ve uğurlu olması temennisiyle sözlerini bitirmiştir.

Validen sonra kürsüye gelen, şehrimizin tanınmış ve büyük çiftçilerinden Ekrem Cenani, toprak kanununu her köylünün anlayabileceği şekilde gayet açık bir lisanla izah etmiştir.

Daha sonra söz alan ziraat müdürü Fazlı Danışman da bu konu üzerinde aşağıya aldığımız kıymetli bir söylev vermiştir.

Hatiplerden sonra halkevli bir genç tarafından milli türküler söylenmiş, diğer bir gencin sazla söylediği yerli ve milli türküler dinlenerek, halkımıza bu mutlu günü bahşeden büyük İnönü’ye, başkan sayın Şükrü Saraçoğlu’na ve tarım Bakanı Şevket Reşit Hatipoğlu’na tazim telgrafı çekilmesi kararlaştırılarak törene son verildi.