Dr. Mustafa Göğüş:

Gaziantep’in Düğmeci mahallesinde 1320-1904’de doğmuştur. Annesi Hüseyin Paşa kızı Emine babası ise Ahmet Göğüştür. İlk orta (o zaman lise mudileri Sultani idi.) tahsilini Gaziantep’te yaktıktan sonra 923 yılında İstanbul Dişçi mektebine girerek 926’da bitirmiştir.

Mektepten sonra İstanbul Gümüş suyu hastanesi ne girerek 1927’de bitirmiştir. İstanbul tıp fakültesine aynı yıl girerek 1932 yılında doktor olarak çıkmıştır.

Bundan sonra Tıp fakültesi dahiliye servisinde Profesör Neşet Ömer İrdilp yanında asistan olarak Dört buçuk yıl çalışmış ve dahiliye mütehassısı olarak Gaziantep’e gelmiştir. Serbest doktorlukta çalışırken 1953’de Gaziantep Devlet hastanesine atanmıştır. Ve halen orada birinci sınıf dahiliyeci olarak vazife görmektedir. Bu arada şehrimizin Kızılay derneğinde uzun yıllar çalıştığından onursal üyelik payesini kazanmıştır. Ayrıca 30 Aralık 1947’de Şehrimiz Verem savaşı kurarak bu derneğin iki devre başkanlığında bulunmuştur.

Daha sonra şehrimizde kurulan okul yaptırma derneği başkanlığına seçilmiş ve kurulda 1962 yılına kadar kalmıştır.

Bu arada karşı yaka ilk okulunu baştan başa, Ahmet çelebi ilk okuluna da kat ilavesi yaptırmaya muvaffak olmuştur.

1942’de Lise edebiyat öğretmeni Celile Batur ile evlenmiş bu evlilikten halen hukuk fakültesinde talebe Emine Göğüş adında bir kızı A. F. S. Hesabına Burs kazanarak Amerika’ya gitmiştir. Ayrıca yine Burs kazanarak Amerika ya bir yıl giden Ahmet adında bir erkek evladı ile orta okulda Gülbün adında bir kızı daha vardır.

Dr. Mehmet Kutlar:

Gaziantep’in Boyacı mahallesinin Kutlar Sokağında 1332-1916’da doğmuştur. Annesi Feride Göğüş babası ise Hacı Ömer Kutlardır. İlk orta ve lise tahsillerini Gaziantep’te yaptıktan sonra 1938 yılında İstanbul Tıp fakültesine girmiştir. 1942 yılında burayı bitirerek aynı yıl içerisinde askerliğe çağrılmıştır. Askerliğini Çanakkale’nin Ezine ilçesinde yaparak 1945 Mart’ında terhis edilmiştir. İlk memuriyet hayatına Siverek olağan üstü sıtma savaşında başlamıştır.

Sekiz ay burada muvakkat bir görevden sonra 1946 yılında Gaziantep’te merkez Hükümet tabipliğine getirilmiştir. Bu arada Belediyenin mühim bir ihtiyacı olan ve şimdiki belediyenin halen elinde mevcut ve kullandığı Zabıtai sıhhiye talimatnamesini hazırlamıştır.

(Bu talimatname ise bugün şehrin büyümesi ve ihtiyaçlar çoğalmasıyla yeterlikten çıkmıştır.)

1949 yılında Ankara Numune hastanesi Bakteoroloji ve intani hastalıklar Asistanlığının imtihanını kazandığından Asistan olmuştur. İhtisasından sonra ise, yine Ankara Numune hastanesinde Röntgen SERTİFİKASI Gülhane de ise Hayati Kimyada çalışmıştır. Bundan sonra Gaziantep’e döndüğünde serbest doktorluğa başlamıştır. Fakat Memleket hastanesinde İntani hastalıklar uzmanı Bakteoroloji şefi bulunmadığından bu hastaneye atanmıştır. Şimdi ise bu hastanenin baş hekimi bulunmaktadır.

1962’de ilk kurulan Tabip odaları idare heyetine seçilmiştir. Sonradan Dr. Nizameddin Özgülün Senatör seçilmesi ile bu odanın başkanı olmuştur. Bu arada üç ayda bir defa çıkan Tabip odaları dergisini çıkarmaya muvaffak olmuştur. Halende bu dergi çıkmaktadır.

1948 yılında Mahmut Dai kızı Kâmile Dai ile evlenerek bu evlilikten Feride Nevin ile Belgin adlarında iki kız çocuğu vardır.

Dr. Mehmet Cansunar:

Gaziantep’in Suyabatmaz Mahallesinde 1332-1906’da doğmuştur. Annesi Yumma, babası ise Mehmet Cansunardır. İlk ve orta tahsillerini Gaziantep’te yaptıktan sonra İstanbul Erkek Lisesini bitirmiştir.

1928’de İstanbul Tıp Fakültesine girerek 1934’te fakülteyi doktor olarak bitirmiştir. Bir yıl Kars’ta Arapçay’da hükümet tabipliğinde bulunmuştur. Askerliğini Iğdır’da yaparak 1937’de terhis edilmiştir. Askerlikten sonra Hafik, Şehbinkarahisar hükümet tabipliklerine getirilmiştir. 1939 yılında İstanbul Gureba Hastanesinde E. Frank’ın kliniğinde asistanlığa girmiştir. Asistanlık esnasında ikinci defa askerliğe çağrılmış bu sefer ise Trakya ve Kastamonu’ya gönderilerek ikinci askerliğini yapmıştır. Askerlikten sonra asistanlığa dönmüş ve biriktirmiştir. Hocası Frank sınavını verirken hediye bir fotoğrafı ile bir de takdirname vermiştir. İhtisasını müteakip Edremit, Muş devlet hastanelerinde başhekimlik görevinde bulunmuştur. Bundan sonra Gaziantep’e dönerek Göğüş hastanesi başhekimliğine getirilmiştir. Memleketimizin verem hastanesi yapılışında ve sonradan bu hastanenin eksiklerinin tamamlanmasında çok emeği geçmiştir.

Verem savaş derneğinde iki devre başkanlık yapmıştır. Bundan başka Edremit ve Muşta bulunduğu sıralarda Kızılay başkanlığı ve Gaziantep’te ise Halkevi başkanlığında bulunmuştur.

Halfetili Akif beyin kızı Şukufe ile 1948’de evlenmiş ve bu evlilikten Baran ve Haluk adlarında iki erkek çocukları olmuştur.

Op. Dr. Talat Bayram:

Gaziantep’in Çukur Mahallesinde 1334—1918 de doğmuştur. Annesi Hoca zade Mustafa Efendi kızı Emine hanımdır. Babası ise Bülbül Zade Abdullah Bayram oğlu Şakir efendidir. İlk Orta ve Lise tahsillerini Gaziantep’te yapmış 1936 da İstanbul Tıp Fakültesine girmiştir. 1942’de Doktor olarak çıkmıştır. Aynı yıl Askeri görevini yapmak üzere Balıkesir’e sevk edilmiş ve 2. Ordu Merkezinde askerliğini yaparak 1945’de terhis edilmiştir.

Aynı yıl İstanbul’a gelerek Nişantaşı sağlık yurdunda meşhur Dr. M. Kemal ile iki yıl beraber çalışmıştır. Sonradan Üniversiteye imtihan vererek Asistan olmuştur. İkinci Cerrahi kliniğinde ihtisas imtihanını da verdikten sonra Gaziantep’e dönmüş ve bir yıl serbest çalışmıştır, Ayrıca Memleketin devlet hastanesinde Cerrahi uzman bulunmadığından burada dahi bir yıl fahri olarak hizmette bulunmuştur. 1955 yılında Hastanenin boş bulunan cerrahi şefliğine getirilmiştir. Halen bu görevine devam etmektedir. Ayrıca Amerikan hastanesinde üç yıllık bir anlaşma ile çalışmaktadır. 2 yıl Etıbba odası idare heyetinde bulunmuş, bundan başka Kızılay da hizmeti vardır. İki devre Verem savaş derneği başkanlığında bulunmuştur.

1955 yılında İnci Humanız’la evlenmiştir. Bu evlilikten Berrin ile Esin adlarında iki kız çocuğu vardır.

Bir yıl E. S. Enstitüsü doktorluğunda dahi bulunmuştur.

Dr. Lütfü Söylemez

(Doğum ve Kadın Hastalıkları Uzmanı)

Gaziantep’in Şehreküstü mahallesinde 1329-1913’de doğmuştur. Annesi Muzafferiddin zade (Tuzcu) Hafız Ahmet Efendi kızı Eminedir. Babası ise Söylemez zade Sait efendidir. 9 kardeştirler. İlk Orta tahsilini Gaziantep’te Liseyi ise Konya da bitirerek 1933’de İstanbul Tıp Fakültesine girerek 1936’da bitirmiştir.

Askerliğini 20. Kor. 52. Tümen 52. Top. Alayında (Bu alay o zaman Bulgar hududunda Pınar hisarda bulunmakta idi) yaparak 1941 yılının 12. Ayında terhis edilmiştir. Ayni yılın aynı ayında Pazarcık hükümet tabipliğine atanmış, bu görevinde 1946 Temmuz ayma kadar kalmıştır. Bundan sonra Uşak, Gediz Sıtma Savaş tabipliğine atanmıştır. 4 ay burada kaldıktan sonra Nizip Hükümet tabipliğine getirilmiştir. Nizip’te hükümet tabibi olarak on ay kalmış 1948’in 10. ayında Ankara Numune hastanesine Nisaiye servisi asistanlığına girmiştir. Üç yıl burada asistanlık yaptıktan sonra doğum üzerine verdiği imtihan neticesi doğum ve kadın hastalıkları uzmanı olarak Kars doğumevi baş tabipliğine atanmış ise de Ailevi mazeretleri üzerine bu göreve gidemeyerek fahri olarak Gaziantep Devlet hastanesine Nisaiye mütehassısı olmuş ve iki yıl hizmet etmiştir. Bu arada şehrimiz Zührevi dispanseri kliniğinde de bir yıl çalışmıştır.

1955 yılında Devlet hastanesine nisaiye mütehassısı olarak atanmıştır. 1956’da yine Devlet hastanesine baş hekim olarak atanmıştır. Bu görevi 1957 Ekim ayına kadar devam etmiş siyasi zaruretler dolayısıyla işçi sigortaları hastanesine Nisaiye mütehassısı olarak nakledilmiştir. 1960 yılında Sivas’a atanmış ise de kendi memleketinden ayrılmak istemediğinden istifa ederek serbest çalışmaya başlamıştır.

1963 yılı temmuz ayında vilâyetimizde açık bulunan Ana Çocuk sağlığı merkez baş hekimliğine kendi arzusu ile müracaat ederek buraya atanmıştır. Halen bu görevinde çalışmaktadır. Pazarcık’ta Kızılay ve çocuk esirgeme kurumu başkanlıklarında bulunmuştur. Şehrimizde ise üç devre Verem savaş derneği başkanlığı yapmıştır. Halen ünesko Halk sağlığı eğitimi idare heyetinde ikinci başkan olarak bulunmaktadır.

1947’de Hasan Ocak kızı İlhan Ocak ile evlenmiş. Bu evlilikten Ayşe, Fatma, Emine adlarında üç kızı ile İbrahim Halil adında bir erkek evladı vardır.

Dr. Kemal Ahi

Gaziantep’in Tabakhane Mahallesinde Emin Dede sokağının bir numaralı evinde 1913’de doğmuştur. Annesi Mazıcı zadelerden Ahmet Efendi kızı Atiye Hanım, babası ise Ahi babalardan Hacı İbrahim Efendi oğlu Ökkeş Ahidir. İlk orta ve lise tahsilini Gaziantep’te yaptıktan sonra İstanbul Tıp Fakültesine 1938 de girerek 1943 de Göz Doktoru olarak çıkmıştır. Bir müddet Elbistan sıtma savaş tabipliğinde bulunmuştur. Askerliğini Çanakkale’de yaparak 1948’de bitirmiştir.

Bundan sonra Suruç Trahom savaş tabipliğine tayin olunmuş ve bir yıl orada kaldıktan sonra Gaziantep Hükümet tabipliğine atanmıştır. Fakat Yine Trahom savaş derneğinde çalışmasına devam etmiştir.

1945’de İhtisasa girerek Şişli çocuk hastanesi ve Haydarpaşa Numune hastanelerinden sınavını vererek 1957 Ekim ayında çıkmıştır. Bundan sonra yine Gaziantep Trahom savaş hastanesi göz mütehassıslığına getirilmiştir. 1960 yılın da ise Dünya sağlık teşkilâtının verdiği Burs ile Cezayir, Fas, İspanya, İsviçre de meslek üzerine incelemelerde bulunmuştur. Halen Şehrimiz Trahom savaş hastanesi göz uzmanı olup aynı zamanda verem savaş derneği başkanıdır. Ayrıca üç yıldan beri de Halk sağlık eğitimi komitesi başkanıdır. Ahmet Ocak kızı Nevin ile 952’den beri evli olup bu evlilikten Orhan, Ertuğrul adında iki erkek, Bilge, Dilek adında iki kız evladı vardır.