Bu şehre 4 Aydın kişi yetiştiren Bakkal Ahmet Ağa kimdir?

Halk arasında, onun adı bir defa doğrulukla anılmıştır. Halk ona doğru bir kimse der. Gerçi bir bakkaldı ama temizliği ve doğruluğu Şehreküstü semtinde söylenirdi. Sabahleyin erkenden yerinden kalkar icabında yayan olarak Oğuzeli’nde ki mallarının üzerine gider bir müddete bahçesinde veya tarlasında veyahut ta bağında çalışır gün doğarken veya biraz daha sonra gelir Şehreküstüdeki dükkanını açardı.

Ahmet Cansunar, Gaziantep'in Şehreküştü semtinin Suyabatmaz mahalle sinde 7. nolu evde 1297 de doğmuştur. Annesi Hatice Halepli, Babası ise Kasap Mehmet Ali’dir. Bütün ömrü alışveriş tarım ve ticaretle geçmiştir.

Onun en büyük emeli dört oğluna hakiki tahril yaptırmak vatan ve mille tine onları yararlı bir hale getirmekti. İşte bu arzusunda muvaffak olan Ahmet Cansunar öldüğü vakit milyona yakın bir de servet bırakmıştır.

Ahmet Cansunar’ın Naile adında bir kızı ile Musa Baş simitçi ile evli diğer bir kız evladı daha vardır.

Dr. Mehmet Cansunar (bu doktoru muzun hayatından, fotoğrafı ile birlikte bundan evvel yayınladığımız sayılarımızda Verem Savaş Derneği’ne ait konumuzda bahsetmiş ve fotoğrafını yayınlamıştık.)

Diş Dr. Fettullah Cansunar 1332 yılında Şehreküstü semtinin Tahasci mahallesinde 6. Nolu evde doğmuştur. Annesi Yumma Hanım Babası ise Ahmet Cansunardır. İlk tahsilinin üç yılını Şıh camii içerisindeki okulda diğer iki yılını ise Cumhuriyet ilk okulunda yapmıştır. Orta ve lise tahsillerini Ga­ziantep’te yaptıktan sonra İstanbul Tıp fakültesinin diş tabibi kısmına giderek 1942 yılında bitirmiştir. Askerliğini Urfa da yaptıktan sonra Gaziantep’e gelerek muayenehane açarak çalışmaya başlamıştır. 1946 yılında Nefise Atayla evlenmiş ve evlilikten Ayfer, Fatma, adlarında iki kızı ile Mehmet adında bir erkek evladı dünyaya gelmiştir.

Dr. Ahmet Cansunar: 1’nci sınıf Dahiliye uzmanı, 1337 yılında Gaziantep in Şehreküstü Şehitler caddesi Türbeci sokakta 9. No.lu evde dünyaya gelmiştir. İlk tahsilini Şehit Kâmil ilk oku­lunda yapmıştır. Orta ve Lise tahsillerini Gaziantep’te yaparak 1940 yılında İstanbul Tıp Fakültesine girmiş 6 yıl burada okuduktan sonra okulu pekiyi derece ile bitirmişler.

Askerliğini Babaeski, Çorlu, Lüleburgaz’da yapmıştır. Bundan sonra iç hastalıkları ihtisası yapmak üzere Cerrah Paşa hastanesine girerek hemşerimiz Profesör Osman Barlas ve Ordinaryüs Profesör Dr. Muzaffer Esat Gürkan yanında yedi yıl çalışmıştır. 1957 yılında birinci sınıf iç hastalıkları uzmanı olarak Gaziantep’e dönmüştür. Bundan sonra kendi hesabına muayenehane açarak çalışmaya başlamıştır.

İhtisası zamanında Gaziantep Kültür derneği İstanbul şubesinin yedi yıl başkanlığını yapmıştır. Bilhassa Gaziantep Fıstığının tanınmasında Antep geceleri ve fıstık günleri tertip ederek Fıstığın Gaziantep’e ait bir mahsul olduğu­nu tanıtmaya çalışmıştır.

Gaziantep’te Kızılay başkanlığı yaparak 300 üyesini 750’ye çıkarmaya muvaffak olmuştur. Bilhassa bu esnada şehrimizde bir kan bankasının açılmasına çok çalışmıştır. Fakat tam muvaffak olacağı zaman kendisinin ve arkadaşlarının görevine müfettişlerce taahhütnameniz yok gerekçesi ile son verilmiştir.

1959 Yılında Gaziantep Kız Enstitüsü müdiresi Fatma Afatla evlenerek bu evlilikten Şengül Lale, Oya ve Şeyda adlarında üç kızı dünyaya gelmiştir.