Gaziantep Savaşını canlandırdığını iddia eden ve hakikatte Gaziantep Savaşını yanlış ve basit aksettiren “Şahinler Diyarı” filmi Gaziantep’te gösterilirken halkımızı ziyadesiyle üzmüştü. O zaman derneğimiz ilgili mercilere filim hakkında müracaatta bulunmuştu. Bu müracaatlarımızdan birinin suretini aynen aşağıya alıyoruz:

Gaziantep 8 Aralık 1958

K. Ş. Sayı: 324

Millî Müdafaa Vekâleti Yüce Katına,

Gaziantep şehrinin Kurtuluş Savaşı’nda önemli rolünü canlandırmak maksadıyla, İstanbul Ümit Filim Şirketi tarafından hazırlanan (Şehitler Diyarı) filmi şehrimizde gösterilmiştir. Film, Gaziantep Harbini bayağı ve harp gücümüzü çok gülünç bir duruma soktuğundan halkımız tarafından büyük üzüntü ile karşılanmıştır. Şahinler Diyarı filmi hakikatlerle taban tabana zıt ve hayali, gülünç vak’alarla dolu bulunuyor. İlişikte Gaziantep Basınında çıkmış iki yazıyı sunuyoruz.

Filmin hazırlanışında Millî Müdafaa Vekâletinin yardım ettiği ve desteklediği rivayeti halk arasında dolaştığından üzüntü daha da artmaktadır.

Filmin bir heyet tarafından tetkik edilerek; hakikatlere uymayan ve millî mücadeleyi gülünç gösteren kısımların çıkarılmasının veya filmin gösterilmesinin men edilmesine teminini saygı ile arz ve talep ederiz.

Başkan

Hulûsi YETKİN

Derneğimizin yukarda sureti yazılı dilekçesine Haziran 1959 ayı sonunda cevap verilmiştir. Yazıya ilişik raporun suretini de içimiz sızlayarak aynen yayınlıyoruz:

RAPOR

Erkânı Harbiyei Umumiye Riyaseti İstihbarat Başkanlığının 9 Ocak 1959 gün ve 3997-2-59 Em. sayılı yazıları üzerine yeniden tetkik edilmesi Dahiliye Vekâletinin 31 Mart 1959 günlü yazılı emirlerile tensip edilen Kervan Film Şirketine ait (Şahinler Diyarı Gaziantep) isimli aşağıda imzaları bulunan temsilcilerden mürekkep Merkez Film Kontrol Komisyonunca 6 Nisan 1959 günü saat 10’da Polis Enstitüsünün Sinema Salonunda tetkike tabi tutulmuştur.

Evvelemirde Erkanı Harbiyei Umumiye Riyasetinin yukarıda bahsi geçen yazısına melfuf “Gaziantep Yüksek Tahsil Okutma ve Kültür Derneği Kültür ve Yayın Şubesi” Cemiyeti dilekçesile bu dilekçeye bağlı iki gazete kupürü incelenmiş ve bunu müteakip film yeniden görülmüştür. Buna göre:

1- Film esas itibarile milli duyguları rencide edecek hiçbir hususu ihtiva etmemektedir.

2- Teknik ve Sanat bakımlarından Türkiyemizin filimciliği ileri safhada bulunmamakla beraber filmin bu yönden bazı kusurları ihtiva ettiği müşahede edilmiştir.

3- Filmde Gazianteb’in Milli Mücadeledeki tutumunu küçültecek bir cihat görülmemiştir.

4- Filmde filmlerin ve film senaryolarının kontrolüne dair nizamnamenin 7 inci maddesinin mahsus fıkralarını ihlal eder mahiyette bahis konusu dilekçede öne sürülen bir cihete rastlanmamıştır.

5- Gaziantep gazetelerinin ve adı geçen cemiyetin temiz duygularına ve iyi dileklerine komisyonumuzca saygı duyulmakla beraber bu gibi mevzuların çok daha iyi bir şekilde işlenmesi hususundaki temennilere aynen iştirak edilmekte ancak bu günkü imkânlar muvacehesinde filmin meydana getirilmesi için mezkûr firmanın da hüsnü niyet ve iyi duygularla bu filmi meydana getirmiş olduğu ve evvelce bu filmin senaryosu ve filmi de ilgili komisyonlarca tetkik edilmiş bulunduğuna göre başkaca yapılacak bir şey bulunmadığı kanaatindeyiz.

Gereğini yüksek Dahiliye Vekâletinin takdir ve tensiplerine saygı ile arzederiz. 6 Nisan 1959

Merkez Film Kont. Ko.

Reisi

Dahiliye Vekâletinden

Namık Erverdi

Üye

Emniyet Umum Müdürlüğünden

Ş. IX. Müdürü

Âlim Şerif Onaran

Üye

Erkânı Harbiye

Umumiye Reisliğinden

Bnb. Osman Güvenatam

Üye

Maarif Vekâletinden

F. Başçavuşoğlu

Üye Basın-Yayın ve Turizm Um.

Md. Den

Nihat Uytun Y.

Hasip Memişoğlu

Üye

Hariciye Vekâletinden

Cemal Oğuz