Fidanlığın Tarihçesi:

1937 yılında Hamdi Kutlar’ın belediye başkanlığı zamanında başlar, tik defa şimdiki mezbahanın bulunduğu yerin dere kenarın iki tarafı fidanlık olarak tertip edilmiş ve yapılmıştı. Fidanlık müdürlüğüne ilk defa Seyit Sander adında bir zat getirilmiş ise de bir yıl çalıştıktan sonra Ekrem Cenininin çiftliğine gittiğinden, yerine Kemal Göğüş atanmıştı.

Parkların Tarihçesi:

1940 yılında abidenin altındaki park, 1944 yılında Pürsafa parkı, 1945 yılında şehitler mezarlığındaki park Hamdi Kutlar zamanında yapılmıştır.

1948 yılından sonra Şehreküstü parkı Nail Bilen zamanında yapılmıştır

1950 yılından sonra Başkarakol parkı 1953 yılından sonra Bahçeli evlerdeki çocuk parkı Abdülkadir Batur zamanında yapılmıştır.

Belediye Reisi Necmi Bayram zamanında ise Mezbahadaki fidanlık kaldırılarak şimdiki kavaklığın yerindeki fidanlığa götürülmüştür.

Bunlardan Başka Vali Niyazi Araz zamanında Abide parkı ve Vali Osman Meriç zamanında ise Hun anızdaki otuz dönümlük yer fidanlığa tahsis edilmiş olup, burasıda bir müddet sonra çok iyi gelişecektir. Ve gelişmeye başlamıştır.

Vali Salih Tanyeri’de Karşıyaka’da üç bin metre karelik bir yer fidanlık yeri olarak ayrılmış ve gelişmeye de başlamıştır.

Not: Hamdi Kutlar zamanında halkın ağaç sevgisini geliştirmek ve halkı teşvik bakımından, fidanlıkta yetiştirilen fidanlardan her yıl binlerce dağıtılırdı. Ayrıca şehirde gülcülüğü de geliştirmek ve halkı bu yola sevk etmek bakımından ev, ev gül ve gül suları ve hatta gül yağları dağıtılırdı. Ne yazık ki bu âdet sonradan terkedilmiş olduğundan gül yetiştirmeye çok müsait olan şehrimiz de bu iş gelişememiştir.

Fidanlık Müdürü Kemal Göğüş’ün Hal Tercümesi:

1329/1913 yılında Gaziantep’in Düğmeci mahallesinde doğmuştur. Annesi Emine Hasırcı (Tözün) babası ise Abdullah Göğüş’tür. İlk, orta tahsilini Gaziantep’te yaptıktan sonra Ziraat Okulunu 1933’de bitirmiştir. Bir yıl Gaziantep Ziraat Müdürlüğünde çalıştıktan sonra askeri görevine girmiş ihtiyat zabit mektebine girerek burayı bitirmiş bundan sonra Kilis’te yedek subay olarak askerliğini ikmal etmiştir. 935-938 yılına kadar İslâhiye’de ziraat öğretmenliği yaptıktan sonra Belediye reisliğine getirilen Hamdi Kutların İsteği ile şehrimizde yapılan ve yapılacak olan park ve bahçeler müdürlüğüne getirilmiştir.

933 yılında şehrimiz belediyesine girmiş ve o tarihten bu yana bu görevde çalışmaktadır.

935 yılında Sabiha Göğüş ile evlenerek bu evlilikten dil tarih ve coğrafya fakültesini bitiren Birsen, Karşıyaka ilk okulunda öğretmen Aysen, Lise sonda Abdullah, Ticaret lisesinde Halil, adlarında iki kız, iki erkek çocuğu vardır. Çok çalışkan ve enerjik bir memurdur.