Tarihçesi: Okula ilk açılışında Tekel adı verilmişti. Fakat bu ad gerek çevrede gerekse diğer okullar arasında iyi bir iz bırakmamıştı. Bu adını verilmesindeki sebep ise Tekel’in şarap Fabrikası yanında bulunması ve daha çok buradaki işçilerle memur çocuklarının bu okula devam edebilmelerine kolaylık sağlanması bakımından idi. Bununla beraber tabidir ki Tekel gibi geliri bol bir işletmenin bu okulun bazı ufak tefek noksanlarına belki bir yardımı olur düşüncesi idi.

Halbuki, okul açıldıktan sonra Tekel’ den beklenen ilgi gösterilmediği gibi halk arasında da bu isim iyi karşılanmamıştı.

Hatta Gaziantep’in kurtuluş gününde bütün okullar kendi özeliklerini tebarüz ettiren Flamalarını ve mensup oldukları adlan gösterir flamalarla geçiyorlardı. Bu sırada bu okulda geçiyordu. Halk Flamalarında Tekel adını görünce. Bu okulda, silerinde rakı şişeleri ve şarap bardakları ile geçmeleri lazımdı fısıltılarını söyleniyorlardı. Bu hali Gaziantep’te yayınlanmakta olan Haber gazetesinde Mahmut Oğuz Göğüş tebarüz ettiriyordu. Ve okullara verilecek adların Halk üzerindeki etkileri başlığı altında ilgilileri uyarıyordu.

Bunun üzerine bu okulun ilk müdürü Mustafa Güneş ile Mahmut Oğuz Göğüş başı başa vererek okula hem gelir temin etmek hem de iyi bir ad bulmak istediler. Ve nihayet Mahmut Oğuz Göğüş’ün teklifiyle toprakta adsız yatan binlerce şehit­lerimizden yedek subay öğretmen Şehit Mahmut Söylemez adının verilmesi için ilk öğretim müdürlüğüne okul müdürü tarafından bir yazı yazıldı. Bu yazıya ilk öğretim Müdürü Nurettin Altuğ da muvafık bir yazı yazarak teklifini Milli Eğitim müdürlüğüne sundu.

Milli Eğitim müdürü Aziz Gözaçan ise o zaman toplantı halinde bulunan il Genel Meclisine okulun adının Şehit Mahmut söylemez olarak değiştirilmesini teklif etti. Bu teklif yazısını Mahmut Oğuz Göğüş elden götürerek Meclis üyesi Hayri Göğüş’e bir takrir vermesi için ricada bulundu. Bu suretle Hayri Göğüş’ün Genel meclise verdiği takrir ittifakla kabul edildi ve okulun adı Şehit Mahmut Söylemez olarak değiştirildi.

İşte bu adın verilmesi üzerine okula ilk yardım olarak Şehidin Amcası oğlu Dr. Lütfü Söylemez 17 bin lira civarında bir yardımda bulundu. Bunu Sait Söylemez ’in yardımları takip etti. Ve bu şekilde bugün okul hem bir şehidimizi adını topraktan kurtarmış oldu, hem de okulun her sıkışık anında yardımına koşan kimseler buldu.

Şimdilik okulun ikinci katının yapılması düşünülmektedir. Okul çift öğretim yapmaktadır. Okul 6 dershaneli olup Ayrıca Müdür, öğretmen beslenme ve hademe odaları vardır.

Okulun ilk Müdürü Mustafa Güneş

Mustafa Güneş 1926 yılında Oğuzeli’nin TİLHALlT köyünde doğdu Babası Hayri Annesi ise Ayşe’dir. İlk okulu 1933 yılında Haral ilk okulunu bitirdi. 18 Ekim 1942 yılında Adana Düziçi öğretmen okuluna girdi. 1947 Yılında bu okulu bitirerek kendi isteği ile Oğuzeli Vasılı okuluna müdür ve öğretmen olarak atandı. 6 yıl bu köyde kaldıktan sonra yine

Oğuzeli’nin Ziranba köyünde bir yıl öğretmenlik yaptı.

Bundan sonra kendi isteği üzerine Şehit Kâmil ilk okuluna atandı. Mustafa

Güneş 1955 yılının mayıs ayında askere alındı. Yedek subay olarak Ankara yedek subay okulunda takım kumandanı oldu. 1957 yılında terhis oldu ve kendi isteği üzerine tekrar eski okulu Şehit Kâmil ilk okulu öğretmenliğine atandı. Bir yıl bu okulda çalıştıktan sonra Gaziantep körler okuluna atandı. Bir yıl bu okulda çalıştı. Bostancı okulunda 4 yıl Yavuzlar okulun­da ise bir yıl çalıştıktan sonra 1964 ve 1965 yıllarında öğretime açılan Şehit Mahmut Söylemez ilk okuluna Müdür olarak atandı.

Okulun adının değişmesinde gazeteci Mahmut, Mahmut Oğuz Göğüş’le fikir birliği yaparak bilhassa bir ilim yurduna Tekel adının verilmesini yadırgamıştır. Bu adın değiştirilmesi için de çalışmıştır.

Mustafa Güneş öğretmenliği süresince boş durmamış ve hariçten Gazi Eğitim Enstitüsü imtihanlarına girerek bu okulun

Pedageji bölümünü bitirerek 1965 yılında bitirmiştir. Bu arada üç ay müddetle de yeni açılan Atatürk ilk okuluna müdür olarak atanmıştır.

I-II 1965 Yılında Hatay ilinin ilk öğretim müfettişliğine atandı.

Okul müdürü Cemal Kütük ve Kimliği

Nizip İlçesinin Orul- Sekili köyünde 170 No. Lu evde 1925 yılında doğdu. Annesi Döne babası ise Abdülkadir Kütük' tür. İlk okulu kendi köyünde bitirdi. Aynı yıl Düziçi köy Enstitüsüne girdi' 1944 yılında bitirdi, okul müdürünün isteği üzerine kendi köyüne öğretmen olarak atandı. 4 Yıl Mizar- Uluyatır köyünde çalıştıktan sonra Askere alınarak Polatlı topçu okuluna girdi. Bundan sonra Kur’a ile Gelibolu Karacehennem dördüncü motorlu topçu alayı emrine verilerek bitirdi.

Askerlikten sonra Tilmiyen köyüne öğretmen oldu Bir yıl burada çalıştıktan sonra tekrar kendi köyü orula gelerek 1967 yılına kadar çalıştı. Bundan başka sırayla Nizip Atatürk okulu Merkez Özdemir Bey ilk okuluna atandı. 4/10/1965 yılında Şehit Mahmut Söylemez ilk okuluna Müdür olarak atandı. Emine ile evlidir. Bu evlilikten Abdülkadir, Mehmet, Döne, Necla, Necdet, Sevim, Gönül, adlarında Çocukları vardır.

(FOTOĞRAF)

ŞEHİT MAHMUT İLK OKULU

Okulun Arsası: Mahmut Uyğur, Fatma Teycan, Sabri Kıbrıs, Hatice Karabay, Mustafa Karabay, Şemsi Kapanoğlu’na ait olup 3408 metre karedir. Beher metre karesi otuz bir buçuk liradan satın alınmıştır.

Maliyeti: 230402 liraya mal olmuştur.

(FOTOĞRAF)

Okulun birinci kuruluş yılında Şehit Mahmut Söylemez’in anılması ve bu anma töreninde hazır bulunanlar.

(FOTOĞRAF)

Şehit Mahmut Söylemez Okulu öğretmenleri bir arada

1- Okul Müdürü Cemal Kütük. 2- Yüksel Gücer. 3- Meral Engin. 4- Bahaddin iyiGün. 5- Mustafa Akköz. 6- Yüksel Bakış- kan. 7- Hatice Köse. 8- Abdullah Haci öner. 9- Mehmet Yavuz 10- Selma Üstünboyar. 11- Namık Kemal Alper. 12- Nezihe Kavsara 13- Zülâl Akgün