(FOTOĞRAF)

Atatürk Orta Okulu binasının önden görünüşü

Yapıldığı yıl: 20/Eylül/1965

Okulun maliyeti: 1.343.477 lira sarf edilmiştir.

Atatürk Orta Okulunun Şehrimizdeki Tarihçesi

29/Eylül/1962 günü Dayı Ahmet ağa ilk okulu bahçesindeki pilot tipi bir okulda ilk defa öğretime açılmıştır. Bu tarihten bir yıl öncesine kadar liseye bağlı olarak öğretim yapmıştır.

Lise mevcudunun şehrimizde günbegün kabarması neticesi olarak Atatürk orta okulunu meydana getirmiştir.

Bakanlığa yapılan çeşitli yazılar sonunda ise tescili yapılmıştır. 1962 yılında açıkta kalan öğrencilerin de kaydı neticesi bu bina dahi kâfi gelmemişti. Bunun üzerine Tabakhanede Mezbaha yanında (daha önceleri Belediye mezbaha kahvesi idi) Belediye reislerinden Faik Taşçıoğlu’nun okul ihtiyacını karşılamak maksadı ile özel idareye devir muamelesi yapılan bu kahve ilk defa Namı Kemal ilkokulu adını almıştı.

Atatürk orta okulu sıkıştığı pilot tipi okuldan bir kısım ayrılarak ilkokuldan boşaltılan bu binaya sıkışmak mecburiyetinde kalmıştı.

12 Şube Pilot tipi okulda 10 Dershane de kahveden çevrilme binada olmak üzere 22 Dershane olarak öğretime devam etmeye başlanmıştı. Fakat nede olsa okul binalarının ayrı, ayrı oluşları gerek okul idaresinde gerekse eğitim işinde güçlük çıkardığı, gibi sağlık bakımından dahi binalar elverişli değillerdi.

Bu vaziyetleri göz önüne alan il makamı durumu bakanlığa bildirmişti. Vaktin Milli Eğitim bakanı Şevket Raşit Hatipoğlu Güney illerimizde bir inceleme gezisine çıkmıştı. Gezisi sırasında şehrimize de uğrayan bakana durum anlatılmış ve binalar gezdirilmişti.

Şevket Raşit Hatipoğlu Atatürk orta okulu defterine şöyle bir yazı yazmıştı:

[Gaziantep Erkek orta okulunu gördüm, yer, vasıta ve kadro ihtiyaçları üzerinde duracağım. Beni öğrencilerin çokluğu sevindirdi. Antep halkının öğretime karşı gösterdiği bu coşkun ilgisi, öğrenim, elbet orta okulu geliştirmekte, bizim için bir vazifedir.] 06/02/1962

Milli Eğitim Bakanı

Ş. R. HATİOPOĞLU

Ve okulu bir binaya kavuşturmak için ayrıca söz vermişti. Ankara’ya dönüşünde ise okulun bina işini ele almış ve planlamaya dahil ettirmişti.

Bu suretle bina için yer aranmış Vali Salih Tanyeri ve Milli Eğitim müdürü ile Z. Üstünsoy okula arsa temini için harekete geçmişlerdi. Bilhassa okul binasının şehreküstü semtine yapılması istenmekteydi. Okul için en müsait şartlarda bu semtte kendini göstermişti.

«Okul Aile Birliği Başkanı Mustafa Öğücü’nün de hizmeti geçmiştir.»

Bunun üzerine şehrin çıkış yeri olan Akçakoyunlu yolu üzerinde hazineye ait on bir bin iki yüz seksen metre karelik bir arsa temin edilerek bakanlığa bildirilmişti. Bunun üzerine bakanlık ilgi göstermiş ve en büyük okul tipi planını buraya uygulamak için gerekli direktifi ilgililere vermişti. Bu suretle okul 26/Haziran/1964 de yapılmaya başlanmış ve 20/Eylül/1965 gününde öğretime açılmıştır.

Okul blok halindedir. Birinci blok üç kat, ikinci blok ise dört kat olarak yapılmıştır. Okul 24 Dershane bir kütüphane, bir iş atölyesi, bir fizik laboratuvarı, bir kimya laboratuvarı, Müdür, baş muavin odaları, gibi idari kısımları içine almaktadır. Okul kaloriferle ısıtılmaktadır.

Erkek ve kız tuvaletleri birbirlerinden ayrı ve uzaktır. Bunlardan başka tuvalet ve su içme yerleri de vardır. Binada ayrıca hademe, temizlik, odaları Erkek ve kadın tuvaletleri de bulunmaktadır. Okul suyu, şehir suyudur.

(FOTOĞRAF)

Okul Müdürü Ziya ÜSLÜNSOY

OKUL MÜDÜRÜNÜN KİMLİĞİ:

Gaziantep’in Cabi mahallesinde 70’nolu hanede 1340-1924 yılında doğmuştur. Babası Şeref oğullarından Kazım Efendi, annesi ise yine Şeref oğlu Ahmet’in kızı Gülsüm hatundur. İlk tahvilini Gaziantep M. Kemal ilk okulunda yapmıştır, Orta ve lise tahsilini yine Gaziantep’te yaparak İstanbul Eğitim Enstitüsüne girmiş son sınıfta iken okul kapatıldığından Balıkesir Necati Bey eğitim enstitüsünden mezun olmuştur. 1950 yılında bitirerek çıkmıştır, ilk görevini Bingöl ilçesi kiği orta okulu olup bu okulda bir müddet kaldıktan sonra Askeri görevine çağrılmıştır. Askeri görevini yedek subay olarak İstanbul Beykoz Ağır uçak savar Topçu birinci yurt içi alayında yapmıştır.

Askeri görevinin bitiminden sonra Elâzığ lisesi toplu ders öğretmenliğine getirilmiştir. 1953 temmuzunda ise Nizip Orta okuluna kendi isteği üzerine atanmıştır. Aynı okulda 1956 yılında müdürlük görevine başlamıştır. 1957 yılı 28 ekiminde Maraş lisesi fen gurubu öğretmenliğine Atanmıştır.

1960 Yılında ise kendi arzusu üzerine Gaziantep lisesi fen gurubu öğretmenliğine, 1962 martında ise lisenin müdür yardımcılığına, buradan da Atatürk orta okulu müdürlüğüne getirilmiştir. Okulun yapımında ve kuruluşunda bir memleket çocuğu olarak çok emeği ve hizmeti geçmiştir.

Bektaş kızı Cavide ile 1952 de evlenmiştir. Bu evlilikten Nesrin, Gülmisal adında iki kızı ile Önder adında bir oğlan çocuğu olmuştur.

Okulun Müdür Yardımcıları:

Mahmut Ak: Sivas'ın Hafik ilçesinden olup 1934’de doğmuştur. Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsü Edebiyat bölümünden 1963 yılında mezun olmuştur. Ertuğrul Karakoç: Elbistanlı olup 1936 da doğmuştur. 1963’de Necati Bey Eğitim Enstitüsünden mezun olmuştur. Şenel iyinizler: Gazianteplidir 1942 doğumludur. Gazi Eğitim E. Mezunudur.

(FOTOĞRAF)

Atatürk Orta Okulu öğretmenleri Bir arada

Ön Sıradakiler:

1- Şenel İyizler (Müdür yardımcısı) 2- Müdür Z. Üstünsoy 3- Mahmut Ak (Müdür yardımcısı) 4- ömür Şimşek (Edebiyat öğretmeni) 5- Joanne Onang (İngilizce öğretmeni Barış gönüllüsü) 6- İsmet İnalç (Edebiyat öğretmeni)

İkinci sıra:

7- Ayçin Ergintürk (Coğrafya öğretmeni) 8- Uğur Çetiner (Edebiyat öğretmeni) 9- Saadettin Özsayıcı (Matematik öğretmeni) 10- Beyhan Dündar (Resim öğretmeni) 11- Neşet Bilgin- (Edebiyat öğretmeni) 12- M. Temel Şenol (Edebiyat öğretmeni) 13- Arif Yorgancılar

(Fen öğretmeni) 14- Kadri Kısaoğlu (Edebiyat Öğretmeni) 15- Tayfur ün (Edebiyat öğretmeni) 16- Hanifi Kelleboz (Fen öğretmeni) 17- Hüseyin Bali (Edebiyat öğretmeni) 18-Ertugrul Karakoç (Müd. Yardımcısı ve Edebiyat öğretmeni) 19- Ali Soylu (Fen öğretmeni) .20- Feti Turğay (Fen Öğretmeni) 21 t Hikmet Subaşı (Fen öğretmeni) 22- Mehmet Solmaz (Tarım Öğretmeni) 23- Pervin Ümit (Edebiyat Öğretmeni) 24- Fatma Gül Apgezüen (İngilizce öğ.)

Bunlardan başka okulun asil öğretmenlerinden İsmail Gündüz Can, Resim öğretmeni, Yaşar Bektiner. Fransızca öğretmeni, Muhsin Ergin Tabiat bilgisi Öğretmeni, Ahmet Dalkılıç Edebiyat grup öğretmeni olarak bulunmaktadırlar.

Okulun öğretmenlerinden başka Suna Güçlü, Sevim Çetik, Ali Rıza İyisoy adlarında üç tane memuru ve üç tanede hademesi vb. bir kalorifercisi bulunmaktadır.

Halen okulun mevcudu şöyledir:

21 Kız 780 Erkek öğrencisi olup okul normal öğretim yapmaktadır. Şimdiye kadar verdiği mezun adedi: 963-964 Eğitim döneminde 130 964-965 Eğitim döneminde ise 186 Mezun vermiştir.