(Öldüler fakat bu şehre bir okul bıraktılar)

Aliye Battal kimdir?

Aliye Battal Semerkant’tan gelen Şıh Osman Husulü efendinin soyundan olan Abdülkadir Çengel’in kızıdır. Abdülkadir Efendi ile Mütercim Asım amca zadedirler. Fakat Çengel soyadını almıştır. Yoksa aslında Cenani soyadını alması icap ederdi.

Aliye hanımın annesi ise Ayrancı oğullarından Sadık Efendi kızı Fatma hanımdır. Kardeşleri C. Savcılığında Mahir ile Ceza baş kâtibi Osman Çengeldir.

Ömer Battal kimdir?

Battal Ağa (I) Rişvan Oğlu Süleyman Paşa’nın Kilis’te Müsellimi

Mehmet Ağa (Yine Kilis’te Müsellimlik yapmıştır.)

Ömer Ağa-Emin Ağa-Kudsi Bey-Ömer Bey

Ömer Bey 1315 yılında Gaziantep’ in Düğmeci mahallesinde doğdu. Annesi Baz oğullarından Emine hanımdır.

Şimdiki Cumhuriyet ilk okulunda ilk tahsilini yaptı. Bir müddet babasının emlak ve arazisi ile uğraştıktan sonra babasının vefatı ile İstanbul Beykoz fabrikasında çalıştı. Sonra Antep’e gelerek Hamdi Kutların belediye reisliği zamanında yapılan buz fabrikasının temelinden başlayarak ölünceye kadar burada çalışmıştır.

Merhum Gaziantep savaşında dahi çok çalışmış ve emeği geçenlerdendir. Fransızların şehri tamamen muhasarası sırasında içerde kalmış ve dışarıya çıkmak istememiştir.

1— Battal Ağa Ekradı cem edip 100 nefer esin eyledi. Hicri 154 yılında

2— 1157 hicri yılında Battal ağa ikinci defa Kilis müsellimi olmuştur.

3— 1184-1182 yina hicri yıllarında Battal ‘ağanın oğlu Haci Mehmet

Ağa mahı Seferin 6.ncı günü sefere tedarik için emroldu. Ehali sarayı gar at ve Nehyp eylediler.

4— Hüseyin ağa vakfında ise şahit ler ara’sında şöyle bir kayıt vardır:

—Ömdetül’âyan Esseyit Mustafa ağa battal zade—

—Fahrül ayan Esseyit elhaç Battal ağa Miralay sabık Esseyit Davud ağazade denmektedir. Bu vakfiyenin tarihi ise 1214 Hicri

Not: Yukardaki 3 Madde halinde sıraladığım kayıtlara Hadikatül vüzera adlı kitabın 120’nci 140’ncı 201’nci ve 305’nci sayfalarında rastlanmıştır.

Saçaklı ve Aliye Ömer Battal ilkokulu

1951-I952 öğretim yılında Vali A. Dündar Ataker zamanında aygır deposu olan şimdiki Saçaklı okulu binası birtakım tadil ve ilavelerle beş dershaneli ilkokul haline getiriliyor, okulun ilk müdürü Nurettin Altuğ zamanında bahçe restore edilerek bir kısım ihale duvarı da yapılıyor.

Saçaklı, Çamlıca, Şenyurt ve Düztepe mahallelerinin gelişmesiyle semtin yegâne okulu olan Saçaklı İlkokulu ihtiyaca cevap veremiyor bu maksatla okulun bahçesine 2 adet (dört dershane) baraka 1959 yılında kuruluyor. Yine artan ihtiyacı karşılayamadığından üçlü öğretim yapmak zorunda kalıyor. Önce İnkılap ve sonrada Nuri Pazarbaşı ilk okullarının yapılarak öğretime açılmasıyla Saçaklı ilkokulu ancak çift öğretime düşebiliyor.

Gerek Amerikan barakalarının pejmurda durumu ve gerekse eski binanın her sene onarımlarla düzeltilemeyen durumu il makamının dikkatinden kaçmayarak 1964 yılı haziran ayında okulun yukarı bahçesine Gaziantep ilkokul yaptırma derneğince merhum Aliye ve Ömer Battalların Bağışlarıyla kendi adlarına 13 dershanelik Aliye Ömer Battal ilk okulu inşa edilip, 26/Ekim/1964 tarihin de kıymetli milli eğitimci Valimiz Salih Tanyeri tarafından öğretime açılıyor.

Modern okul anlayışına göre yapılan Aliye Ömer Battal İlkokulu normal öğretimle bin öğrenciyi sinesinde eğitmektedir.

Aliye ve Ömer Battal ilkokulu öğretmen ve yöneticileri

(FOTOĞRAF)

Okul Müdürü Doğan ÖZKARSLI

(FOTOĞRAF)

Md. Yardımcısı

Hikmet Planya

Doğan ÖZKARSLI:

Aslı Karslı olup, 1893 harbinde dedeleri Kars’tan gelmişler. Mehmet Doğan Özkarslıgil’in annesi Hamide Kara­kullukçu, babası Fevzi Özkarslıgil’dir.

M. Doğan Özkarslıgil 1930 yılında Gaziantep’te doğmuş ilkokulu Şehit Kâmil ilkokulunda okumuş, 1946 yılında İskenderun orta okulundan mezun olmuş, 4 Eylül Sivas İnkılap lisesinde okurken, Sivas Öğretmen Okulu' imtihanını kazanarak 1950-1951 ders yılında Sivas Öğretmen okulundan mezun olmuştur. İlk görev yeri Urfa-Halfeti bucağı Altın ırmak ilkokulunda çalışmış 1953 yılında Birecik Fırat ilkokulunda öğretmen 1954 yılında başöğretmen iken askerlik ödevini yapmak üzere İstanbul Levazım ve maliye okulunda altı ay okuduktan sonra Aşkale 4. Zh. Tugayın sahra hizmet lojistik taburunda iaşe su baylığı ve levazım müdürlüğü yapmıştır.

1956 yılı kasım ayında Gaziantep merkez Saçaklı ilkokulunda öğretmenlik görevine başlamış, 1958 yılında aynı o- kula müdür olmuş 15-7-1961 tarihinde 25 günlük Bursa Eğitim enstitüsünde açılan Halk eğitim kursuna devam etmiş ve Halk eğitim müdürü olarak ilimizde göreve başlamışsa da bu görevden kendi isteği ile ayrılarak yine okul müdürlüğüne dönmüştür Halen Saçaklı ve Aliye Ömer Battal ilkokulu müdürlük görevini yapmaktadır.

M. Doğan Özkarslıgil 1952 yılında emekli öğretmen Ali Rıza Analan’ın kızı Ayşe ile evlenmiş bu evlenmeden üç kızı iki erkek evlatları olmuş, ilk çocukları Necla Aşkalede vefat etmiş olup hayatta Ceylâ, Necla, M. Fevzi ve Ahmet Ejder çocukları vardır.

Yüksek Mühendis Akif Bazoğlu Dergimizden üç cilt satın alarak Çınarlı, Tabakhane ve Şehitler Kütüphanesine hediye etmiştir. Bu ciltler birinci cilte aittir.

Hikmet PLANYA:

Gaziantep’in Sandıkçı ailesinden olup 1933 yılında İslâhiye'de doğmuştur. Annesi Malatyalı Ayşe, babası ise Gani Planya’dır.

İlk Tahsilini İslahiye’de 1940 yılında bitirmiştir. 1954 yılında Düziçi Öğretmen okulundan çıkmıştır. 1957 yılında Mehmet Emel kızı Mevlüde ile evlenerek bu evlilikten Mehmet Nuri, İbrahim Halil, adlı iki oğlu Ayşe Güldan adında dahi bir kız evladı vardır.

Okul Öğretmenleri

(FOTOĞRAF)

Soldan Sağa: Md. Yardımcısı Hikmet Planya, Sait Çiftdoğan, Mahmut Ak gün, Müfettiş M. Durdu Saraçoğlu, Okul Müdürü Doğan Özkarslıgil, Ali Kaynak, Mehmet Biçak, Sami Yemenici,

Ortadakiler, soldan itibaren: Nezihe Esen, Feriha Şiltelioğlu, Necla Pekmezci. Pakize Doğantan, Firdevs Fırıncı Seval Özsay.

Öndekiler, Soldan sağa: Şaziye Kanmaz, Nevin Özmen, Şenel Gülbar- barlas, Naciye Özdemir, Öznur Yemenici.

Geçmiş Okullarımız:

1- 923-933 yılında ilk okula devam edenlerin sayısı 2696 idi-

2- 932-933 yılında ise Kız ve Erkek öğrenci sayısı 6233’e çıktı.

3- Okul sayısı aynı yıl 63 iken 1934-1935’de 76’ya yükseldi.

(FOTOĞRAF): (Görevini iyi kavrayan, sorumluluk taşıyan örnek bir eğitimci)

Sıdkı DALKILIÇ

Kilislidir. 930 yılında doğdu 2-8-962 gününden 5-3-965 gününe kadar şehrimiz Millî Eğitim Müdür yardımcılığında kaldı.

Halen Ankara Millî Eğitim Bakanlığında Özlük işleri Genel Müdürlüğünde Şube Müdür yardımcılığında çalışmaktadır.