Antep Milli mücadele Kahramanlarından birini daha kaybetti: Uzunboylu ak saçı siyah elbisesi ile bastonlu parlak gözlüklü bu nürani yüzlü kahraman mücahidi, cadde ve sokaklarımızda hemen hemen hiçde tanımıyan yoktu. O, Antep’in kahramanlık sembolüydi. Fakat kendisini ebediyen kaybetmek korku ve heyacını ile şehrin esnaf ve eşrafı zengini fakiri, küçüğü büyüğü onun tabutu etrafında sanki bir halka teşkil etmişlerdi. Âdeta bağrılarına basarak ebedi istiratğahına kadar takibettiler.

Pazarbaşı Nuri rahmetlinin bütün hatıralarını ve hatta şeceresini ve Erkani harbiyeyi umumiye riyasetitin kahramanlar kitabından ve Kültür Dergisi sayı 19’dan kendisine ait olan kısmımda aynen kendi eserim olacak olan kitabımada aktardım.

Kendisi çok mütevazı idi. Hatıralarını zebtederken öğünmekten çekinirdi. Onun hakkındaki bâzı bilgileri başkalarında topladım. Mesela: Antep harbi ilk patladığı zaman şimdiki Balıklı Caddesinin Ümit Eczanesi köşesinden ilk tabanca kurşunu istimal eden odur derler. Merhumun Antep harbi esnasında beşbin madeni altun sarfettiğini Genel Kurmayın kahramanlık destanında yazılıdır. Kendisinin itirafı ise yirmi bin altunun üstündedir.

Pazarbaşı unvanı: Bundan 400 yıl önce belediye ve ticaret odaları Başkanlıklarına verilen unvadır. Pazar başı 1301 yılında doğmuş Hasırcızade Behiye ile evlenmiştir. Merhum Ticaret odası başkanlığı idare meclisi azalığı yapmıştır. 1938 yılında BMM âzası olarakta meclise iştirak etmiştir.

Rahmetlinin kendi yazdığı eserler de şunlardır: ”Adam olmanın anahtarı Kuran duaları usul defteri” bu kitaplar basılmıştır.

Merhum son ömrünü bir otel odasında âile efradından uzak yaşar. TBMM. sinin kendisine tahsis ettiği aylıkla geçinirdi. Öldüğü vakit bu fedakâr ve kahraman adamın cebinden yalnız üç buçuk liracığı çıkıştır. Düşünceli insanlara ne büyük bir ibret değilmi?

Allah rahmet eylesin.

19.4.1961