Ve niçin bu ad en eski bir okulumuz olan Cumhuriyet İlk okuluna verildi? Kaç kişiye soruldu? Ve kimler tavsiye etti?

Eğer bir adın herhangi bir yere konması icap ediyorsa, bunun hiç olmazsa memleketin kalbur üstü kimselerinden öğrenilmesi ve incelemesi icap ederdi.

Bahusus bir öğretmen adının yeni yapılan bir okula verilmesi halinde... Hiç değilse öğretmen topluluğunun, hiç değilse eski adını taşıyan okul idaresinin fikri sorulmalı idi. Hiçbir şey bilmiyordunuz da okulun tarihçesinin öğrenilmesi lazımdı. Zaten bizde adettir bir yazıyı sonuna kadar okumayı bile çok görürler. Yazının başlığına göz atıp imzayı basanlar tükenmeyecek kadar çokturlar.

İbrahim Konuralp hakkında üstadımız Ömer Asım Aksoy Dergimde yayınlamak üzere kültür derneğine yazmış olduğu yazının bir örneğini de bana yazmıştı. Ben münasip görmediğim için yayınlamadım.; Çünkü biliyordum ki, memleketimde İbrahim Konuralp gibi bu sefirin yetiştirdiği binlerce ve on binlerce öğretmenimiz vardı."

Her biri kendine teslim edilen çırılçıplak okul binalarını, dişi ile tırnağı ile birer cennet haline sokmaya çalışmıştır. Hâlâ da bugün ne fedakâr ve ne kanaatkâr öğretmen ve baş öğretmenimiz vardır.

Soruyoruz? neden bunların tek birisinin hiç olmazsa sembolik olarak bir tek okula olsun adı verilmemiş.

Hele bu husus şöyle dursun, Gelelim İbrahim Konuralp adı verilen okulun tarihçesine:

Okulun yapılış tarihi:

Cumhuriyet ilkokulu 1715 tarihinde Darendeli Hüseyin Paşa tarafından aynı adı taşıyan Cami ve hamamla birlikte Hüseyin Paşa Medresesi olarak inşa edilmiştir. 1870 yılında Ebûl Hûda Medresesinde tedrisata başlayan Rüştüye okulu yerinin müsaadesizliğinden ötürü Kaymakam Haci İsmail tarafından 1872 yalında gerekli tamir ve ekle yapılarak ve genişçe bir salon durumuna sokulan Hüseyin" Paşa Medresesine nakledilmiştir. Bu binada. 1890 tarihinde Kaymakam Abdülaziz Sabri 1896’da Kaymakam Rıfat Beyler tarafından esaslı tamir ve genişletmeler yapılarak bugünkü bina meydana getirilmiştir. 1911 yılında tek salon halinde bulunan bina Bağdadı bölmelerle ayrılarak, sınıflar haline sokulmuş giriş .ve çıkışları temin maksadı ile de bina önüne ahşap bir koridor eklenmiştir. 1914 yılında Rüştüye okullarının lâgvı üzerine okulun adı 6 dershaneli (Numune iptidaisi) ne çevrilmiş iki ders yılı sonra yani 1916’da okulun adı (Reşadiye) olarak adlandırılmıştır. 1918’de özel idarelerin bütçe kıyafetsizliğinden dolayı öğretmen istifalarını önlemek maksadıyla Antep Maarif cemiyeti şehirdeki 3 okulla birlikte Reşadiye okulunu kendi, himayesine almış ve bu hal 1925 yılına kadar 7 yıl özel bir okul olarak çalışmıştır. 1925 yılında tekrar Özel idareye bağlanan okula önce (Halk mektebi) 1927 yılında da"1 (Cumhuriyet İlkokulu) adı verilmiştir. 1962" yılında özel idare tarafından 1911 de yapılmış olan Ahşap koridor sökülerek Beton koridor haline sokulmuştur. 9 yıldır çeşitli isim değişikliklerine uğrayan bu okulun adı halk arasında (Sarı Mektep) olarak şöhret bulmuştur.

1964 çalışma plânı gereğince avlusuna yaptırılmakta olan 12 dershaneli ek bina halen inşa halindedir. En geç bu inşaat Aralık 1964 sonunda hizmete girebilecektir.

Bu gün dahi bu okulun yanı başın­da yapılan ikinci bir okulunda arsası yine, yukarda adı geçen Hüseyin paşanın mirasçılarının tapusu içerisindedir, Böylelikle memlekete yüz elli yıl önce iki okulun binasını ve daha bir çok, Han, Hamam gibi vakıflar hazırlayan bir zatın adı .verilmez de, kendisinden yüz otuz yıl sonra kendi mülki üzerine yapılmış bir okulda dört yıl öğretmenlik yapan zatın adı verilirse bilmem ki bu memlekete eser bırakacak kimseler, memleketin çocukları, bu yurdun maarif sevenleri böyle bir kadir şinaslığa ne dereceye kadar şaşarlar.

İbrahim Konuralp adı olsa olsa ancak Cumhuriyettik okulunun bahçesine ye­ni yakılan okulun bir dershanesine verilebilirdi. Ve bu memleketin evlatları da bu kadarcık bir kadir şinaslığa hiçte ses çıkarmazlardı. Bu büyük hatayı kimler yaptı ise hatalarından dönmeleri icap ederdi.

Ancak bu suretledir ki kırılan kalpleri ve rencide olan ruhları düzeltmiş olmakla beraber nice yüzbinlerce fedakâr iş başındaki ve emekli öğretmenleri, memnun bırakacak ve onları gönül rahatlığına kavuşturacaktır.