Asılları Suruç’tan gelme olup kıratlı aşiretindendirler. Sultan Murat Bağdat seferine giderken Asıl Kıratlı sefere katılmıştır Kıratlının Bağdat önlerinde cereyan eden büyük meydan savaşlarında ki yararlıkları padişahın çok taktirini kazanmış Olduğundan Kıratlıya bir Cemile olmak üzere Kıratlının Mızrağım

Bağdat kapusuna şaplatmış ve askere bunun altından geçmelerini emretmiştir.

250 yıl önce Suruç’tan şehrimize ilk defa Ahmet Kıratlı gelerek Şahveli mahallesine yerleşmiştir. Kendilerinin iddialarına göre Kale deki yatan İmam Gazeli olmayıp bunun bu Ahmet ağa olduğunu imam Gazeli’nin ise Dibağhane de Sinner mevkiinde yattığını söylemektedirler. Bu hesaba göre Kıratlıların bilinen şeceresi şöyledir:

(SOY AĞACI VAR)

Bunlardan Ali Kıratlı Yakardaki Lastik kaplama atölyesini kurandır.

Ne yazık ki 20 Ağustos 963’de Hayata gözlerini yummuştur.

Ali Kıratlı Gaziantep’in Şahin Bey mahallesinde 1929’da doğmuştur. Annesi yukarda şemadaki Mustafa’nın kızı Vahide babası ise yine şemadaki Reşit Kıratlıdır. İlk Tahsilini Cumhuriyet ilk okulunda bitirmiş ve bundan sonrada tahsile gitmemiştir. Babasının yanında eski lastikçilikle uğraşmıştır. Askere gidinceye kadar babasının yanında çalışan Ali Kıratlı Askerden dönünce, yukardaki atölyeyi kurarak çalışmaya başlamıştır.

Ali Kıratlı 1947 yılında Şükrüye Doğru ile evlenerek bu evlilikten Hatice, Şener, Gülten Selma, adlarında üç kızı ile Reşat adında bir erkek evladı olmuştur. Halen Atölye merhumun adına çalışmakta olup buraya Ağabeysi Hacı Muhtar nezaret etmektedir.

Atölyenin Kuruluşu

Atölye 1951 yılında Ali Kıratlı tarafından kurulmuştur. 1955 yılında daha da ileri götürülerek genişletilmiş ve modernleştirilmiştir. Bunun içinde rahmetli Ali Kıratlı İzmir’e gitmiş orada aylarca kaldıktan ve bu iş üzerinde bilgisini artırdıktan sonra, bir müddette atölyenin malzemelerinin dökümü için epeyce bir zahmet çekmiş ve uzun müddette bunların hazırlanması için kalmıştır.

FOTOĞRAF: (Kıratlı lastik, Kaynak ve Kaplama Atölyesinin içten görünüşü)

Döktürülen makineleri 958 yılında Şehrimize getirerek yerlerine yerleştirmiştir. Bugün bu atölyenin çıkarmış olduğu lastikler çok beğenilmekte olduğundan yakın vilayetlerden ihtiyaçlarını karşılamak için gelenler arasında Kars, Muş, Bitlis, gibi uzak yerlerden de gelenler vardır. Ve bunların hepsine de atölye cevap verebilmektedir.

İki yıldan beri Şehrimizin kurtuluş bayramları dolayısıyla memleketimizde

Açılan sanayi sergilerinde bu atölye mamulleri çok beğenilmiş ve hayranlıkla karşılanmıştır. Bu atölye Şehrimiz lastikçilik alanında mühim bir rol oynamaktadır.

Arkadaşımız Cemil Cahit Güzelbey’in Ali Kıratlı için yazdığı bir şiirini sunuyoruz:

"Göçecek Mutlaka Dünyaya gelen”

"Bulacak yerini Hükmi ezeli”

” Gel öyle kayıtsız geçme önünden”

"Şahasında topluydu bütün fazilet”

"Büyüğüne hürmet küçüğüne şafkat”

”Tevazü, Cümertlik; hissi merhamet”

"Hulaso ondaydı huyun güzeli”

"Amansız bir derdin oldu kurbanı”

"Genç yaşta terketti fani cihanı”

"Kara topraklar oldu artık mekânı”

"Beğafil ibretle düşün bu hali”

"Ey zair, dur, oku, fatiha, tahlil”

"Sonra önünde saygı ile eğil”

"Çünkü o yalnız bir insan değil”

"Üstün vasıflarla gerçek bir veli”

Emrak