Ağustos sonu veya Eylül başlarında tam olgunluk göstermektedir. Bütün üstün vasıfları üzerinde topladığı için bağcılarımıza hararetle tavsiye ederiz.

Müşküle:

Bilindiği gibi İznik ve çevrelerinde çok tanınmış son turfanda ve ihraçlık bir üzüm olan Müşküle, müessesemizde çok iyi sonuç vermektedir.

R/99, R/110, 420/A, 41/B ve Rüp du Lot varyeteleri ile affinitesi %86’nın üzerindedir. Dane; yuvarlak, yeşilimsi renktedir. Haziran ortalarına doğru çiçeklenmekte Ağustos başında ben düşmekte ve Ağustos sonlarına doğru olgunlaşmakta Eylül sonunda tam kemale ermektedir.

Tesbit edilen % şeker nisbeti (12) olup tam kemale erme tarihinde diğer varyetedeki üzümler piyasadan eksildiği için ticari yönden iyi para getirmektedir. Şahsiyet itibariyle omcalar çok gelişmektedir. Diğer çeşitlere göre şeker nisbetinin az olması hesabiyle fazla yenilmesi halinde dahi öbür çeşitler gibi insanın içinde bayıltma yapmaktadır. Şevkle yenilen bir çeşit bulunmaktadır. Bölgede varyete miktarının artması ihraç imkanı bakımından dahi arzu edilir.

Diğer çeşitler:

İstasyonumuzdan, şimdilik iyi not alan varyeteler arasında; Pembe Gemre, Alfonas, Hamburg misketi, Carignane, Ali Cante, Bouchet gibi üzümler de olup sofralık, şaraplık vasfında bulunan bahsi geçen varyeteler üzerindeki denemelere devam edilmektedir.

6- Çeşitli Amerikan asma ağaçları üzerine aşılı yerli çeşitleri savaş usulleri:

7- Dımışkı:üzüm varyetesi üzerinde, çeşitli budama ve herek verme denemeleri:

(1966-1969) yıllarında devam edecek (dımışkı) üzüm varyetesi üzerinde (Veriyant ve seviye budama, herek verme) denemeleri yapılmakta olup 1967 yılı denemeleri raporu nihayetine cetvel halinde eklenmiş ve bu bahisteki çalışmaların bir örneği konuda işbirliği yapılan Gaziantep bölge bağ ve bahçe araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne 15.1.1968 tarih, 5/h-47 sayılı yazıya eklice gönderilmiştir.

B-Zeytı̇ncı̇liK Konusunda:

1- Bölgede genel olarak sofralık zeytin çeşidi bulunmayıp sadece (Kilis yağlık) ve (Nizip yağlık) varyeteleri mevcuttur. Ekseriyetle bağ ile karışık tesis edilmekte ve üretim; Mahalli tabirle (Tosbağa) yani (Ur) sistemi ile yapılmakta ol duğundan,

aa) Çekirdekten yetiştirilmiş ( Deliceler ) üzerine ve ( Aşı) usulü ile çoğaltma yapılması,

bb) Eğe ve Güney çeşitlerinden zeytin kolleksiyon parseli vücuda getirilerek varyetelerin çiftçilere tanıtılması.

cc) Meydana getirilen zeytin kolleksiyonu içerisinde bölgeye en iyi intibak edenler tesbit ile çifçilere tavsiye edilmesi,

çç) Bu varyeteler içerisinde en iyi yağlık, sofralık ve salamuralık olanların keza tesbit ile yayılmasının tavsiye olunması gayesiyle müessesede zeytincilik konusuna yer verilmiş durumdadır. Bu maksadın temini için istasyonun altı numaralı (21.728.75 m2 yüzölçümündeki) parseli zeytinciliğe tefrik edilmiş ve gerekli (206 adet) deliceler dikilmiş, 1961 yılından itibaren de aşağıdaki varyeteler de aşılanmasına başlanılmıştır.

2- Yapılan Aşı Varyeteleri:

aa) İzmir ( Bornova ) zeytincilik enstitüsünden aşı kalemi getirilerek yapılan aşılar:

Memeli (Salamuralık) domat, Gemlik, Ayvalık, Erkence, Çakır, Sofralık

bb) Urfa ili Halfeti İlçesi Tatayn köyünden getirilerek yapılan aşılar:

İspanyol, yağlı ve eğriburun, dumanı, diğer bir İspanyol, Erkence turfanda, H. taşar.

cc) Muhitten temin edilen aşı kalemleri:

Kilis yağlık, Nizip yağlık.

Dikilen deliceler, yukardaki varyetelerden, plânı gereğince aşılanmış ve arada kabuk vermediğinden aşılanmayanlarda zamanında aşılanacaktır.

3) Alınan sonuçlar:

aa) Genel olarak tosbağa (Ur) sisteminde yapılan üretim; Dikiminden ancak (10) yıl sonra mahsul alınabilir.

bb) Halbuki (1961) yılında aşılanan zeytinler (1966) yılında ilk mahsulu vermişlerdir. Bu husus başarılı bir gelişmedir.

cc) Daneler, tam vasıflarını göstermekte ve zeytin kolleksiyon parselini bizzat tetkik eden çifçiler sonucu (Mükemmel) karşıladıklarını beyan eylemektedirler.

çç) 1967 yılı ağaçlar mahsulu yapmamışlardır.

dd) Alınan ilk sonuç, müsbet ise de bu kanaatin (Tam) olabilmesi için daha birkaç mahsulün idrak edilmesi gerekir.

ee) Bu konudaki çalışmalara devam edilmektedir.

c) Küçük evcil hayvanlar konusunda:

Muhitin, islah edilmiş Leghorn ve new hampshira varyetelerindeki tavuk ırkları ile donatılması için lüzumlu damızlık yumurta, civciv, piliç ve tavuk dağıtılarak üretim ve bakımda bölgeye örnek olunmaktadır.

1-3-1967 tarihinde (1 Şubat 1968 tarihine kadar) yıl içerisinde (14.528) adet civciv istihsal edilmiş ve damızlık olarak her iki varyeteden ceman (1.000) adet alıkonulmuştur. Bakiyesi istihsal olunan ve kuluçka makinasına konulan hariç (72.066) adet (Heriki varyete birlikte) yumurtadan 1.864 adedi damızlık ve (70.202) adedi yemeklik olarak meraklılarına bedeli ile satılmıştır.