FOTOĞRAF: (Yukardaki fotoğrafta, Kaymakam Yusuf Doğan, M. Kemal Göğüş'e bilgi verirken)

İslâhiye 1960 sayımına göre, 12 bin nüfusu olan ve bilhassa son 6 ve 7 yıl içinde gelişme gösteren, bir kasabadır. İlçeye bağlı iki bucak ile Fevzi Paşa ve Sakçagöz (Keferdiz,) bucakları ile, 64 köyü vardır. 46 tanesinde okul bulunmakta ve hepsi de çalışır durumdadır. İlçe merkezinde, içinde 500 öğrenci bulunan bir orta okul, bunların dışında Fevzi Paşa ve ilçe merkezinde 4 tane konforlu okul mevcuttur. 1963 Yılında akşam kız sanat okulu açılmış ise de öğretmen yokluğundan açılamamıştır. 1965’de ise hizmete gireceği tahmin edilmektedir.

Yukarda belirtildiği gibi, kasabamız süratle inkişaf göstermektedir. İlçenin üzerinde durulması lazım gelen diğer bir özeliği de turistik bir değer taşımasıdır. Bazı köylerde, muhtelif devirlerde yapılmış eser ve höyükler bulunmaktadır. Ayrıca turistik değeri katiyetle anlaşılmış bulunan Antakya vilâyetine yakınlığı dolayısı ile oraya gelen turistleri, buraya kadar çekebilmek maksadıyla ilçemizin turistik ve tarihi önemini belirtecek ve tanıtacak, çalışmalar düşünmekteyiz.

Bu arada, her şeyden evvel tarihi abidelerin, durumları ve devirlerinin, tespiti hakkında çalışmalar yapmaktayız. İç turizm, mevzuunda da ilçenin imkânları elverişlidir. Gaziantep vilâyetinin ve daha geniş bir çevrenin mesire ihtiyacını karşılayacak, özellikte bulunan Hızırlı yaylasını yayla yeri olarak düzenleme ve tanıtılması için, yine uğraşmaktayız.

İlçeyi güzelleştirmek maksadıyla üç ay önce bir dernek kurulmuştur. Bu dernek bu yıl göz suyu diye anılan suyun başında 400 çam ağacı dikmek suretiyle ağaçlandırma yapmış ve kasabada yokluğu şiddetle hissedilen Büyük Atatürk’ün Büstünü yapmak için harekete geçmiş bulunmaktadır. Büst temin edilmiş olup kaydı yapılmak üzere 3500 lirası vardır. Dikilmesi düşünülen saha hükümet konağı yanındaki meydandır.

Keza, bu dernek kasabanın batısında çıkan ve Göz suyu diye anılan suyun başını tanzim ederek, burada halkın dinlenme ve eğlenme ihtiyacını karşılamak üzere, yüzme havuzu ve gazino yaptırılması için Belediye ile iş birliği yapmaktadır. Ve bu yapılacak tesisler, için lüzumlu proje ve keşif bu günlerde hazır tatilmiş olacaktır. Bu derneğin diğer bir gayesi de İslahiye’nin ihtiyaçları mevzuun da İslahiye’yi sevenleri bir fikir ve gaye etrafında toplamak ve böylece, topluca çalışmayı temin etmektir.

Bunun dışında, devlet ve vilayet çalışma programına girmiş hizmetler vardır. İlçenin en büyük derdi, alt ve üst tabaka halinde olmasıdır. Bunun kestirme çaresi, toprak reform kanunun bir an evvel çıkarılması ile Mümkündür. Bu işler arasında, İslâhiye içerisinden geçen Antakya asfaltının, bulvar haline getirilmesi düşünülmekte, yapılması ve şehrin güzelleşmesi, bakımından önemle üzerinde durulması gereken hususun tahakkuku için çalışılmaktadır.

FOTOĞRAF: (İslahiye’yi Güzelleştirme Derneği üyeleri hep bir arada

I— Kaymakam Yusuf Doğan, (geçici başkan), 2— İzzet Balcıoğlu (Ziraat Bankası Müdürü), 3— Rafet Kızıldağlı (P.T.T. Müdürü), 4— Halil Bilginer (Müftü), 5— Mustafa Gök (Sümerbank Müdürü), 6— Yusuf Uyar (İstasyon Müdürü), 7— Şakir Gül- tekin (Tüccar), 8—. Mustafa Selimoğlu (Tüccar)

Burada en göze çarpan cihet, Müftünün bu derneğin başkanı oluşudur. Kendisini tebrik eder, başarılar dileriz.)

FOTOĞRAF: (İslâhiye kaymakamı Yusuf Doğan)

KAYMAKAM YUSUF DOĞAN’IN HAL TERCÜMESİ

1930 yılında Safranbolu’nun İlbarıt köyünde doğmuştur. İlk, orta ve Lise tahsilini Kastamonu’da bitirdikten sonra 1952 yılında Siyasal bilgiler fakültesini ikmal etmiştir. İlk Defa maiyet memurluğu yapmış, bu arada da birçok ilçelerde kaymakam vekilliğinde bulunmuş. Sonra, sırası ile, Çerkez köy, İncesu, Daday, Pervari, (Siirt) Beşiri (Siirt) ve son olarak İslâhiye (Gaziantep) Kaymakamı olarak görevini yapmaktadır. Evli üç çocuk babasıdır.

Dergimizin Notu:

Sayın Kaymakam; Yukardaki bilgileri dergimiz Mesul müdürü ve muhabiri M. Kemal Göğüş’e vererek İslâhiye’nin Turistik ve tarihi yerlerini bizzat gezdirerek fotoğraflarının, çekilmesinde kolaylıklar göstermiştir. Bundan dolayı sayın kaymakama, açık teşekkürlerimizi sunarken dergimiz adına başarılar dileriz.

FOTOĞRAF: (İslâhiye’nin mesire ve turistik yerlerinden GÖZ BAŞI suyu)