Yıl 1286-1870 bütün aramalarımıza rağmen Belediye tarihimizde Mustafa Ağadan evvel bir belediye reisine rastlıyamadık. Şeri mahkeme siciline göre 400 yıl evvelleri bile Ayanı belde memleket büyükleri toplanır, halkın umuru idaresini, hizmetlerini ve belediye rayicini tesbit ederlerdi. Sırası gelince bu hususlarda ayrıca delillerile ispat edeceğiz. Mustafa Ağa Budak ailesindendir. (İçinde müze bulunan camii yaptıran Mehmet Nuri Paşanın amcası Sadık Ağanın torunudur) 18 yıl belediye reisliği yapmış ise de bu müddet içinde dört yıl aralık vermiştir, işte bu aralıkta da Haci Osman Ağa bu görevi üzerine almıştır.

Mustafa Ağa zamanında belediyenin epeyce bir miktar parası birikiyor. Vaktin Halep valisi Cemil paşadır. Gaziantep’in kaymakamı ise Rüstem beydir. Cemil paşa bütün kaza ilçeleri teftiş maksadile gezmektedir. Bu arada Antep’i de teftişten geçirirken, şehrin belediyesinin epeyce bir parasının biriktiğini görür. Bu parayı Halep mal sandığına gönderilmesini emrediyor. Bunun üzerine Mustafa ağa ve kaymakam Rüstem Bey derhal harekete geçiyorlar. Ve şimdiki Belediye üzüm hanının yapılmasını kararlaştırıyorlar. Fakat şimdi ki hanın yerinin mezarlık olması birtakım dedikodulara yol açıyorsa da gerek kaymakamın ve gerekse Mustafa Ağanın cesareti, bu engelleri ortadan kaldırıyor. Ve derhal inşaata başlanıyor. Halep valisinede, belediyenin geliri olmadığından memleket menfaatine olmak üzere bu hanı yaptıklarını söylüyorlar. Han Hicri 1302 de bitirilmiştir.

İLK BELEDİYE BİNASI NERESİ İDİ?

İlk belediye binası, şimdiki İhsan Mahmut Dai ile Faruk Dai’nin pasajının arkasında şimdi ki sabun hanının arasında bulunan ve eskiden eski saray diye adlandırılan ve halen boş bir arsa olarak bulunan, yerde İdi. (Şimdi yapılmasına başlanmıştır.)

O zaman bu hanın kapısından içeri girince sol tarafta yüksek bir ev vardı ki bu ev yılan kırkan oğlunundu. Yanı başındaki yer ise hapishane idi. Tam karşınıza kaymakamın oturduğu yer gelirdi. Sağ tarafınızdaki yüksek binada ise belediye teşkilâtı vardı. İşte burası gerek Mustafa Ağa’nın ve gerekse Hacı Osman Ağa’nın Belediye reislikleri zamanında belediye binası olarak kullanılmıştır.

Bundan sonra belediye buradan ayrılmış ve şimdiki Cemil Alevli’nin Veliç Fabrikasının, satış mağazasının yeri ve o havali belediye dairesi olarak kullanılmıştır. (Burası Haci Taba Göğüş’ün oğlu Necati Göğüş’ün odası diye maruftur. Halen Ahmet Çelebi ilk okulunda Öğretmen Yıldız Göğüşün dedesinin idi.)

Belediye bu binada üç yıl çalıştıktan sonra evvelce belediye oteli olan şimdiki belediye binasına taşınmıştır.

Belediye reisi Mustafa Ağa’nın zamanında mahalle aralarına ve sokak başlarına, fanuslar asılmak suretile, sokakların aydınlanmasına çalışılmıştır.